Öt győzelem után vereség Finnországtól

Válogatott

Két, az idei Ezüst Európa-liga sorozatban eddig veretlen együttes találkozott vasárnap az Érd Arénában. A magyar női válogatott nagy csatában szépített Finnország ellen a harmadik játszma végén, azonban a döntő szettet már nem sikerült kiharcolnia.

Ezüst Európa-liga, csoportkör
Magyarország – Finnország 1:3 (–17, –24, 25, –24)
Érd Aréna, 2000 néző. V.: Keser (osztrák), Mezőffy (magyar).
MAGYARORSZÁG: Németh 15, Kiss G. 17, Ambrosio 11, Petrenkó 4, Szedmák 11, Kump 3. Csere: Tóth F., Kertész (liberók), Jámbor 1, Glemboczki 1, Tóth S., Erőss, Lászlop 6. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
FINNORSZÁG: Kääntä 10, Rekola 13, Alanko 4, Aronen 10, Tikka 4, Bjärregard-Madsen 29. Csere: Laaksonen (liberó), Penttilä, Joki, Yli-Sissala 6, Jalonen, Lindgren, Ahtola 2. Szövetségi kapitány: Nikolas Balthasar Buser

A mérkőzés elején kétpontos előnyhöz jutottak a finnek, elsősorban blokkmunkájuknak és a mieink hibáinak köszönhetően, azonban még idejében felébredt a házigazda, Kump Alíz ásza után már 7:7 volt az állás. A fordítás nem sikerült, sőt, az első játszma felénél már hárommal ment a finn válogatott, ezért Alessandro Chiappini időt kért. Hiába Kiss Gréta vagy Ambrosio Melanie remek pontjai, nem sikerült zárkóznia a magyar csapatnak a nagyszerűen támadó ellenfelükhöz, akik a hajrában már 20:15-re az vezettek, így következhetett a második magyar időkérés. Több mint félperces labdamenet végén jutott szettlabdához az északi együttes, amelyet Kaisa Alanko egy ásszal értékesített is. (17:25, 0:1)

Sokkal jobban indult a második felvonás, hiszen Németh Anett parádés bombája után 5:2-re a mieink vezettek – a finnek kapitánya gyorsan időt is kért. Jót is tett ellenfelünknek a fejmosás, hiszen a következő öt pontból négyet ők szereztek. Sokáig tartotta magát a magyar csapat, amely feljavuló támadójátékának és blokkmunkájának köszönhetően egy-két ponttal ellenfele előtt járt. Azonban a 12. pontot a finnek szerezték meg hamarabb, azonban a csereként beálló Jámbor Cecília újra a mieinket juttatta előnyhöz. Oda-vissza ment a macska-egér harc, amelynek végén Kump Alíz ász értékű szervája után 19:16-ra a házigazda vezetett, azonban a következő öt pont után ismét egyenlő volt az állás. Az izgalmas végjáték – és videózás után – a finnek jutottak játszmalabdához, amit még Németh Anett nagyszerűen hárított, a második lehetőségüket viszont már kihasználták, így kétszettes előnybe kerültek. (24:26, 0:2)

A harmadik szettet is a házigazda kezdte jobban, az első tíz pontból hatot a mieink szereztek – a tizediket éppen Ambrosio kiváló blokk után. A finnek tartották a lépést a mieinkkel, azonban a játszma derekán ellépett a magyar csapat, amely Lászlop Alexandra ásza után 13:10-re vezetett. Nem sokkal később egy ász értékű adogatás után egyenlítettek az északiak, majd egy blokkot követően már eggyel ők mentek, ezért Chiappini kikérte első idejét a játszmában. A következő két pontot is a vendég együttes szerezte, így jöhetett az újabb időkérés. A végjáték elején néggyel meglógtak a finnek, azonban sikerült a mieinknek két mérkőzéslabdát hárítva egyenlítenie, sőt, a szettlabdát is kiharcoltuk, amit Ambrosio parádés ásszal értékesített. (27:25, 1:2)

A negyedik játszmát elejét is „meghúzták” a mieink, Lászlop Alexandra ejtése és Németh Anett blokkja után kétpontos előnyhöz jutotta a magyar csapat. Ambrosio ásza ezúttal is sokat ért, hiszen 10:6-ra meglógtunk. A finnek kemény támadójátéka eredményre vezetett, hiszen utolérték a mieinket, azonban szerencsére sokáig nem kellett aggódnunk, mert sorozatban szerzett három ponttal ismét a magyar csapat játszhatott előnyben. 21:16-os vezetéssel vágtunk neki a hajrának, és bár a finnek gyorsan kettőre zárkóztak, Szedmák Réka több szettlabdát is kiharcolt, amelyből azonban egyet sem sikerült értékesíteni. Sőt, ismét mérkőzéslabdához jutottak a vendégek, amit azonnal értékesítettek is, így az északi együttes továbbra is veretlen az idei sorozatban.

Alessandro Chiappini: – Rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk a mérkőzésen, viszont ezen a szinten ennyi hibát nem szabad elkövetni. Látszott, hogy a csapatunknak még nincs annyi tapasztalata, ugyanakkor voltak olyan pillanatok, amikor a játékosok elkapták a flow-t és nagyszerű megoldások születtek. Erre kell építkeznünk. Azt még elemeznünk kell, miért kezdtük a találkozót olyan rosszul, de ebből is látszik, hogy munkánk van még bőven.