Női válogatott: Chiappini marad, a keret átalakul!

Válogatott

Szerződést hosszabbított Alessandro Chiappinivel a Magyar Röplabda Szövetség. Női válogatottunk olasz szövetségi kapitánya 2+1 évre írt alá azzal a céllal, hogy kijuttassa a 2026-os Európa-bajnokságra a nemzeti csapatot, amelybe még több tehetséges, jó szellemiségű, sikerre éhes és motivált röplabdázót szeretne beépíteni. Olyanokat, akik büszkék arra, hogy a címeres mezben szerepelhetnek. Az erre való törekvés nyomai már a mostani kereten is láthatóak, amelyben hét U20-as válogatott is helyet kapott.

A Chiappini-csapat május elsején Telkiben kezdi meg a felkészülést az Európa Liga-sorozatra, amelynek az „Ezüst” divíziójában szerepel, s két hazai meccset biztosan játszik: május 31-én a lettek, június 2-án pedig a finnek ellen az Érd Arénában. Az idei női válogatott program második részét az augusztusi Eb-selejtezők, s az azokra való felkészülés alkotják. Mint ismert: a 2026-os Európa-bajnokságért a dánokkal és a belgákkal kell megküzdeniük a mieinknek, két meccsre idén, kettőre jövőre kerül sor a lebonyolítás értelmében. Az első helyezett biztos résztvevője lesz a kontinenstornának, de a második is bizakodhat, hiszen a hétből a négy legjobb csoportmásodik is ott lehet majd az Eb-n, amelyet az azeriek, a csehek, a svédek és a törökök rendeznek majd…

Az idei program

„Ezüst” Európa Liga – csoportmérkőzések

05.18. Lettország – Magyarország 19:00, Izland

05.19. Izland – Magyarország 18:00, Izland

05.25. Feröer-szigetek – Magyarország 18:00, Luxemburg

05.26. Luxemburg – Magyarország 16:00, Luxemburg

05.31. Magyarország – Lettország 18:00, Érd Aréna

06.02. Magyarország – Finnország 18:00, Érd Aréna

 

Eb-selejtezők

08.18., Dánia-Magyarország, Dánia

08.24., Magyarország-Belgium 18:30, Érd Aréna

 

Felnőtt női válogatott – keret

Feladók: Tóth Sára (Vasas Óbuda), Petrenkó Brigitta (Louisville University)

Centerek: Kump Alíz (BRSE), Ambrosio Melani (UTE), Lászlop Alexandra (Fatum Nyíregyháza), Radnai Luca (KNRC), Fekete Fanni (Vasas Óbuda)

Átlók: Németh Anett (Pinerolo), Erőss Mirtill (Vasas Óbuda)

Négyesütők: Glemboczki Zóra (BRSE), Szedmák Réka (KNRC), Kiss Gréta (SC Potsdam), Jámbor Cecília (Vasas Óbuda), Kiss Lilla (Vasas Óbuda)

Liberók: Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza), Kertész Petra (BRSE), Baksa Panna (UTE)

A csapathoz a későbbiekben csatlakozhat még az átló poszton bevethető, vállsérüléssel bajlódó Petőváry Panni, valamint a rutinos center, Pintér Andrea is, akire kisebb operáció vár, az ujját kell majd megműteni.

Ami a szakmai stábot illeti, nincs számottevő változás: Alessandro Chiappini szövetségi kapitány mellett másodedzőként ezúttal is Adrian Chylinski és Nagy Fanni, erőnléti edzőként Davide Vallortigara, fizioterapeutaként Alessandro Fazio, statisztikusként Bartlomiej Gajdek, masszőrként pedig a visszatérő Kővári Gergő dolgozik. A technikai vezetői teendőket Inczeffy Zsombor, a csapatvezetői feladatokat pedig Sarlós Márton látja el.

Alessandro Chiappini szövetségi kapitány nyilatkozata: – Ez most az építkezés ideje a női válogatottnál, hároméves tervben gondolkozunk, a sikeres jövő megalapozása a cél. Hiszek ebben a projektben, szeretek a jövőbe energiát fektetni, s örülök, hogy ebben a magyar szövetség is partner, ezért is vállaltam a folytatást. Már tavaly is sok fiatalt hívtunk meg a keretbe, új csapat építésébe kezdtünk, amire most a megszokottnál több időnk van, mert nem jövőre, hanem csak két év múlva lesz az Európa-bajnokság, amelyen ezúttal is ott akarunk lenni. Emellett, természetesen az Európa Ligában is szeretnénk olyan messzire jutni, amilyen messzire lehetséges, ha ez a döntő, akkor addig.