Női Európa-liga: Győztes bemutatkozás!

Válogatott

Az izlandi Kópavogur városában, Lettország ellen kezdte meg szereplését női válogatottunk az Európa-liga „Ezüst” divíziójában. Alessandro Chiappini szövetségi kapitány előzetesen a döntőbe jutást tűzte ki célul a sorozatban, az ehhez vezető út egyik kulcsmeccse pedig, az erőviszonyok alapján épp a lettek elleni találkozó volt, amelyet 3:1-re megnyert a magyar csapat.

Jegyvásárlás a hazai Európa-liga meccsekre ITT (kattints)!

Magyarország – Lettország 3:1 (21, -28, 9, 18)
Kópavogur, 70 néző. Vezette: Enkerli, Cepinova.
Magyarország: Kiss 22, Ambrosio 12, Petrenkó 5, Szedmák 17, Kump 6, Németh 14. Csere: Tóth (liberó), Glemboczki 3, Tóth, Erőss, Jámbor. Szövetségi edző: Alessandro Chiappini.
Lettország: Ozola 4, Dolotova 1, Neciporuka 8, Vagele 4, Levinska 25, Jurdza 8. Csere: Boze, Steinberga (liberók), Struka Kat., Dambrehte 3, Reknere, Struka Kar. 5, Ankevica 1. Szövetségi edző: Daniele Capriotti.

Ambrosio Melani személyében már az első szettben újoncot avatott együttesünk, fiatal centerünk ugyanis első válogatott tétmeccsén egyből a kezdőcsapatban kapott lehetőséget. A kezdőhatos további tagjai Petrenkó Brigitta, Szedmák Réka, Kiss Gréta, Németh Anett és Kump Alíz voltak, a liberó a csapatkapitány, Tóth Fruzsina volt. Idegesen kezdte a találkozót együttesünk, a remekül mezőnyöző lettek három ponttal léptek el az első percekben (4:7). A folytatásban Ambrosio remek támadásaival felzárkóztunk, majd ászának köszönhetően a vezetést is átvettük (10:9). Fej-fej mellett haladtak a csapatok és bár gyakran csúszott hiba támadásainkba, Kump és Szedmák vezérletével tartottuk előnyünket (19:17). A lettek szintén olasz edzője, Daniele Capriotti mindkét időkérési lehetőségét kihasználta a végjátékban, Kump ászát követően azonban három szettlabdához jutottunk és ellenfelünk hibájának köszönhetően már az elsőt ki is használtuk, így megszereztük a vezetést (25:21, 1:0).

Szedmák támadásaival kerültünk előnybe a második játszma elején, Németh és Kiss blokkjait követően már öt ponttal vezettünk, amikor ellenfelünk időt kért (12:7). Petrenkó szépen osztotta el a labdákat, szélső ütőink felváltva szerezték a pontokat, majd a Szedmákot váltó Glemboczki Zóra is egy ásszal érkezett meg a meccsbe (19:13). Kissé belealudtunk a játszmába a magabiztos előny tudatában, sokadik védekezésbeli hibánkat követően Alessandro Chiappini kénytelen volt időt kérni, hogy rendezze a sorokat (21:18). Már csak egyetlen pont maradt előnyünkből, amikor ismét magához rendelte csapatát vezetőedzőnk, majd két újabb újoncot avattunk, hiszen kettőscserével érkezett a pályára Erőss Mirtill és Tóth Sára (22:21). A játszma vége rendkívül izgalmasan alakult, mindkét csapatnak voltak szettlabdái, ám sajnos nem tudtunk élni a kínálkozó lehetőségekkel, széteső nyitásfogadásunk megpecsételte sorsunkat, így egyenlítettek a lettek (28:30, 1:1).

Alaposan megnehezítettük saját dolgunkat, hiszen ellenfelünket érezhetően feldobta a sírból visszahozott játszmagyőzelem, ám feljavuló védekezésünknek és Kiss ponterős játékának köszönhetően ezúttal is mi tudtunk először ellépni (12:8). A folytatásban Kiss fantasztikus nyitássorozatba kezdett, zsinórban tizenegy pontot szerzett együttesünk, eldöntve ezzel a játszmát. Jámbor Cecília is csatlakozott a debütálók táborához, a szettet pedig Petrenkó blokkjával lezártuk, így ismét nálunk volt az előny (25:9, 2:1).

Jóval szorosabban alakult az eredmény a negyedik szett első felében, Kiss szép blokkját követően a mieink két ponttal vezettek (8:6). Magabiztos támadójátékunknak köszönhetően növelni tudtunk előnyünket, Németh három gyönyörű blokkját követően már hat ponttal mentünk (18:12). A végjátékban ismét érkezett Tóth és Erőss, majd Jámbor is, csapatunk pedig magabiztos, jó játékkal lezárta a találkozót és nagyon fontos győzelmet aratott idei első tétmérkőzésén (25:18, 3:1).

Alessandro Chiappini (szövetségi kapitány): „Feszülten játszottunk a találkozó első felében, ám a mutatott játékkal ennek ellenére elégedett voltam. A második játszma végén megremegett a kezünk, dolgoznunk kell rajta, hogy a jövőben ne fagyjunk le ilyen helyzetekben, ám a csapat erejét mutatja, hogy azonnal reagálni tudtunk és teljesen más arcunkat mutattuk a folytatásban. A harmadik és a negyedik játszmában helyenként kimondottan jól játszottunk, fontos győzelmet arattunk négy újoncot avatva, jó úton járunk!”