MRSZ-kérvény az Európa-liga döntőért

Válogatott

Nem kedvezett az Ezüst Európa-liga új rendszerű lebonyolítása a magyar női röplabda-válogatottnak, amely hat mérkőzéséből mindössze egyet vesztett el, de így sem játszhat döntőt. A Magyar Röplabda Szövetség ugyan kérvényezte a CEV-nél a döntős szereplés kritériumrendszerének felülvizsgálatát, ezt azonban az európai szövetség elutasította. Az MRSZ elégedetlenségének fő oka az, hogy az oda-visszavágós finálé egyik résztvevője az a Portugália lesz, amely – a bosnyákok visszalépése miatt – mindössze három győzelmet aratott a pályán, míg a magyar válogatott 5/1-es győzelmi mutatóval sem döntős.

„Nem tartjuk a fair play szellemével összeegyeztethetőnek, hogy a veretlen finnek mellett a pályán mindössze három győzelmet elérő portugálok játszhassák a finálét, miközben mi öt mérkőzést megnyertünk” – mondta a vasárnapi magyar-finn (1:3) Európa-liga mérkőzés után Sarlós Márton csapatvezető, egyben az MRSZ elnökségi tagja. Meglátása szerint a jelenlegi lebonyolítás a bosnyákok visszalépése miatt „elég káoszos”, amit jeleztek is az európai szövetségnek (CEV), amely azonban sajnos elutasította a döntős szereplés kritériumrendszerének felülvizsgálatát.

A bosnyák válogatott miatti bonyodalmat az okozza, hogy a menetrend összeállítása után, de még a sorozat kezdete előtt történt a visszalépésük, s azok a csapatok, amelyekkel játszottak volna – így például a portugálok -, 3-0-ás szett és 75-0-s pontaránnyal megkapták a győzelmet. Ráadásul emiatt a Boszniába tervezett múlt hétvégi, háromcsapatos torna is elmaradt, így az ott esedékes portugál-montenegrói (!) összecsapás is.

Ezáltal jelen állás szerint azokat a csapatokat, amelyek mind a hat meccsüket lejátszották, a leggyengébb riválissal szembeni eredményétől megfosztják, így öt „lejátszott” találkozó alapján alakul ki a végeredmény. Ez a jelenleg második magyar válogatottat hátrányosan érinti, ugyanis így 13-4-es szettaránya lesz, míg a portugáloknak 13-3, azaz ők lesznek a másodikak…

„Mivel azt gondoljuk, a sport szellemiségével összeegyeztethetetlen, hogy egy másik csapat visszalépése miatt valaki lépéshátrányba kerüljön, és a pályán elért eredmények helyett a zöld asztalnál hozott döntések számítsanak, hétfőn hivatalos levélben kértük a CEV-et, vizsgálja felül a lebonyolítást. Azóta már válaszoltak is és sajnos a kérvényünket elutasították” – közölte Sarlós Márton.

Így tehát minden bizonnyal portugál-finn döntőt rendeznek az idei Ezüst Európa-liga sorozatban. Az eddig hibátlan finneknek ehhez még le kell győzniük a nyeretlen feröeri csapatot.