Kerethirdetés a férfi röplabda-válogatottnál, cél a 2026-os Eb-szereplés kiharcolása!

Válogatott

Egy nagy bravúr, azaz a 2026-os Európa-bajnokságra való kijutás a célja a magyar férfi röplabda-válogatottnak, amelynek idei programja két részre oszlik. Az elsőben május 20-tól június 30-ig Érden edzőtáborozik a csapat, a másodikban pedig már a két idei Eb-selejtezőé lesz a főszerep. Augusztus 17-én hazai környezetben Dánia ellen kezdi a kvalifikációt az együttes, ezután pedig Törökországban vendégeskedik. A két tétmeccsre több felkészülési találkozóval is hangol a válogatott, amely Svájccal, Ausztriával és Montenegróval is megmérkőzik. Ifjabb Nagy Péter, a tavaly Európa Liga-ezüstérmes alakulat szövetségi kapitánya 24 fős bő keretet hirdetett, amelyet 16 főre szűkít majd.

Az idei bő keret nagyon hasonló a tavalyihoz, egy-két eltérés van csak benne – nyilatkozta Ifjabb Nagy Péter. – Természetesen, Blázsovics Péternek is meghívót küldtünk volna, de ez a vele történt sajnálatos eset miatt nem lehetséges most – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki mielőbbi teljes felépülést kívánt az egész csapat nevében a DEAC edzésén összeesett játékosnak. Blázsovics – ahogy korábban már beszámoltunk róla – szerencsére jól van, de további vizsgálatok várnak még rá.

A kapitány 24 fős bő keretet hirdetett, amellyel kapcsolatban kiemelte, hogy többen is epizódszereplőből kezdőjátékossá léptek elő klubcsapatukban, ami örvendetes, hisz sok tapasztalatot szereztek, s ez mindenképp a válogatott hasznára lehet.

Az idei nyár középpontjában a két augusztusi Eb-selejtező áll, viszont már az első felkészülési szakasz is fontos részét képezi a válogatott programnak. Erre május 20-tól június 30-ig kerül sor Érden, ahol a játékosok fizikai felkészítése, felzárkóztatása, s az egyéni technikai elemek gyakorlása lesz a leginkább hangsúlyos. Ezután két hét szünet következik, kivéve az U22-es Európa-bajnokságon résztvevő fiatal kerettagoknak.

A program második része július 15-én kezdődik, s innentől kezdve már teljes mértékben az Eb-selejtezőkre fókuszál a csapat és a szakmai stáb. Ekkor már a játékrendszer és a taktika begyakorlása, pontosítása és a megfelelő formaidőzítés a cél. A tétmeccsek előtt több felkészülési találkozót is vív a válogatott, az ellenfelek Ausztria, Svájc és Montenegró lesznek. A 2026-os Európa-bajnokság selejtezősorozata pedig augusztus 17-én a dánok elleni érdi mérkőzéssel kezdődik meg a mieink számára, akik augusztus 28-án vagy 29-én – a pontos dátum még egyeztetés alatt – a törökök vendégei lesznek.

Tavaly a srácok elnyerték a röplabdaszerető közönség támogatását. Hogy ez a támogatás, szimpátia megmaradjon, kellenek továbbra is az eredmények – mondta Ifjabb Nagy Péter, aki egy több évtizedes álmot, az Eb-kijutást szeretné megvalósítani a csapattal, ami óriási bravúr lenne, ha sikerülne. – Úgy gondolom, hogy nagy akarattal, tudatosággal, alázattal elérhető a közös cél, a 2026-os Eb-részvétel, ami valóban hatalmas bravúr lenne tőlünk, hisz mindkét ellenfelünk Eb-szereplő volt tavaly, ráadásul a törökök az élcsapatok közé tartoznak az európai mezőnyben, de mindent el fogunk követni, hogy sikerüljön kijutni – szögezte le a kapitány.

A 2026-os férfi Európa-bajnokságnak Bulgária, Finnország, Olaszország és Románia ad otthont. A négy rendező automatikus szereplője a tornának, mellettük ugyancsak biztos résztvevőnek számít az előző, 2023-as Eb-n elért eredménye alapján Lengyelország, Szlovénia, Franciaország, Hollandia, Szerbia, Ukrajna, Németország és Portugália.

 

A magyar keret (24 fő)

Feladók:

Keen Cameron Illés (Athlos Orestiadas)

Mikuláss Koch Marcell (DEAC)

Szabó Vilmos József (Máv Előre Foxconn)

Tóth Kristóf (Pénzügyőr SE)

Török Soma (Kecskeméti RC)

 

4-es ütők:

Horváth Kristóf (SK Aich/Dob)

Bögöly Gábor (FINO Kaposvár)

Péter Benedek (GreenPlan-VRCK)

Szalai Kristóf József (Pénzügyőr SE)

Boa Szabolcs (Máv Előre Foxconn)

 

Átlók:

Bibók Balázs (GreenPlan-VRCK)

Varga Péter (Kecskeméti RC)

Kecskeméti Bálint Olivér (Kecskeméti RC)

Sebestyén Márton (Máv Előre Foxconn)

 

Liberók:

Kiss Máté (GreenPlan-VRCK)

Bán Viktor Erik (DEAC)

Takács Milán (Máv Előre Foxconn)

Török Zsombor (Kecskeméti RC)

 

Centerek:

Tomanóczy Bálint (Máv Előre Foxconn)

Boldizsár Péter Andor (Kecskeméti RC)

Ambrus Bence (Máv Előre Foxconn)

Cziczlavicz Dávid (GreenPlan-VRCK)

Kövessy Kristóf (Pénzügyőr SE)

Garan Bálint (GreenPlan-VRCK)