Chiappini: „Ha így folytatjuk, biztosan beérik a munka gyümölcse”

Válogatott

A pénteki lettek és a vasárnapi finnek elleni hazai Európa-liga mérkőzések előtt kérdeztük női válogatottunk szövetségi kapitányát, az olasz Alessandro Chiappinit.

– Csaknem egy hónap már eltelt az idei válogatott programból. Hogy értékelné ezt az időszakot?
– Mindenekelőtt kiemelném, hogy nagyon elégedett vagyok a lányok munkájával, a felkészülés során mutatott hozzáállásukkal, a nagyszerű csapatszellemmel, amit kialakítottak. Ez a közeg a szakmai stáb dolgát is jelentősen megkönnyíti.

– A felkészülési találkozók mellett négy tétmérkőzést is játszottak már. A pályán látottakról mi a véleménye?
– Igazából mindegyik mérkőzésünk során pozitív benyomásokat szereztem, bár arra figyelnünk kell, hogy az érzelmeink ne uralkodjanak el rajtunk, emiatt szettet buktunk például a lettek ellen. Erre azonban remekül reagáltunk. Szintén jó hír, hogy a fiatalok éltek a lehetőséggel. Több újoncot is avattam és örömmel láttam, hogy képesek voltak leküzdeni az idegességüket és magabiztos játékkal segítették a csapatot.

– Ha már említette az újoncokat. Nagyon sok a fiatal a csapatban. Miért döntöttek e koncepció mellett?
– A szakmai stáb döntése volt, hogy jelentősen fiatalítsuk a női válogatott keretét. Tehetséges játékosok kaptak meghívót a felnőtt bő keretbe, így könnyebben megfigyelhetjük, hogyan tudnak beilleszkedni, miként válhatnak a közösség hasznos tagjává. A jelenlegi keret tehát tényleg rendkívül fiatal, de ne feledjük, több olyan játékos is itt van velünk, akik komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek és olyanok is, akik a hazai bajnokságban vezéregyéniségek voltak. Úgy érzem, megfelelő arányban szerepelnek fiatal tehetségek és rutinos röplabdázók a keretben. Jó alapot képeznek az építkezésre.

– A második évét kezdi meg magyar szövetségi kapitányként. Miben szeretne változást elérni az előző időszakhoz képest?
– Az Európa-bajnokság és az egész tavalyi idény rengeteg tanulságot hozott. Sokat kell dolgoznunk, hogy egy-egy pozícióba beépítsünk új játékosokat. Sajnos több meghatározó röplabdázó kevesebb lehetőséget kapott klubcsapatában, így közel sem volt csúcsformában. Jelenleg az is örömmel tölt el, hogy rendkívül motivált, tanulni és fejlődni vágyó játékosokkal dolgozhatok. Ha így folytatjuk, biztosan beérik a kemény munka gyümölcse.