U20-as női Eb-selejtező: Drámai meccs a hollandok ellen…

UP

A házigazda Portugália elleni vereséget követően a csoportfavorit Hollandia ellen folytatta szereplését U20-as válogatottunk a korosztályos Európa-bajnoki selejtezőtornán. Egyébként is foghíjas csapatunk tovább fogyatkozott, ugyanis térdpanaszok miatt ezúttal már Fekete Fanni sem állt Kőnig Gábor szövetségi kapitány rendelkezésére, így Radnai Lili, Nagy Sophia, Vértes Szonja, Erőss Mirtill és Tarr Hajnalka után újabb játékost veszített együttesünk…

 

Magyarország – Hollandia 2:3 (-21, 23, -15, 21, -14)

Barcelos, 100 néző.

Magyarország: Mikus 6, Tóth S. 6, Jámbor 13, Radnai 11, Botyánszki 11, Kiss L. 12. Csere: Baksa (liberó), Nagy-Hegyesi, Butor, Horváth 1. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.

 

A találkozón a Mikus Nina, Tóth Sára, Jámbor Cecília, Radnai Luca, Botyánszki Fanni és Kiss Lilla alkotta hatossal álltunk fel, a liberó ezúttal is a csapatkapitány Baksa Panna volt. Radnai ponterős játékának köszönhetően jól kezdtük a találkozót, néhány perc elteltével magyar előnyt mutatott az eredményjelző tábla (9:8).  Sok hibával játszott ellenfelünk, ám támadójátékunkban nem volt átütőerő, így a hollandok átvették a vezetést (14:17). A játszma végén egyre jobban röplabdáztunk, ám a szett Botyánszki és Jámbor pontjai ellenére is a hollandoké lett (21:25, 0:1).

Fej-fej mellett haladtak a csapatok a második játszma elején, Jámbor támadását követően egy ponttal a mieink álltak jobban (9:8). Lendületbe jött együttesünk, egyre nagyobb önbizalommal játszottunk, Mikus szép támadásával a holland időkérés ellenére is négy pontosra növeltük előnyünket (17:13). Tóth szépen elosztotta a labdákat és emellett két ásszal is hozzájárult a csapata teljesítményéhez, meggyőző fölénnyel vezettünk (24:17). A folytatásban három szettlabdánkat is hárította Hollandia, Kőnig Gábor így időt kért (24:20). Újabb két holland pontot követően ismét magához hívta csapatát szövetségi kapitányunk, majd egyre zárkózott ellenfelünk, ekkor azonban érkezett Botyánszki és egy életerős támadással pontot tett a játszma végére, egyenlítettünk (25:23, 1:1)!

Alaposan bekezdett Hollandia a harmadik szett elején, Kőnig kénytelen volt hamar elhasználni első időkérési lehetőségét (0:5). Ellentmondást nem tűrően játszott ezekben a percekben ellenfelünk, Kiss szép támadásai ellenére is hét pontosra nőtt hátrányunk (6:13). Mikust Horváth Lili váltotta, ám a holland hengert nem tudtuk megállítani, könnyedén húzták be a szettet a narancsosok (15:25, 1:2).

Ismét megtaláltuk játékunkat a negyedik felvonásra, a remek napot kifogó Tóth támadásból, majd blokkból és nyitásból is eredményes volt, épp három egységgel vezettünk is (11:8). Szélső ütőink mellé Mikus is beszállt a pontgyártásba, gyönyörű blokkját követően továbbra is tartottuk előnyünket (18:16). Küzdöttek a hollandok, de Radnai előbb támadásból, majd egy óriási blokkból szerzett nagyon fontos pontokat, négy szettlabdához jutottunk, amikor időt kért ellenfelünk (24:20). Az első próbálkozásunkat még hárítani tudták a hollandok, ám Kőnig időkérését követően Mikus felhúzta a falat, sáncával egyenlítettünk és kiharcoltuk az ötödik játszmát (25:21, 2:2).

Mindkét csapat idegesen kezdte a hatalmas téttel bíró ötödik szettet, sok hiba csúszott a játékba, két remek nyitás után azonban a hollandok tudtak először ellépni, így vezettek a fordulásnál (6:8). Jámbor pontjaival egyenlítettünk, miközben a pályán pattanásig feszült a hangulat (10:10).  Hatalmasat küzdött együttesünk, minden egyes pontért óriási csata folyt a pályán, ám hiába hárítottunk kétszer is meccslabdát, harmadjára már nem hibázott ellenfelünk és megnyerte a mérkőzést. A mai teljesítményéért minden dicséretet megérdemel azonban ezer sebből vérző csapatunk, hiszen felvették a harcot jóval esélyesebb ellenfelükkel és nüanszokon múlt csak a hőn áhított győzelem (14:16, 2:3).