U20-as Eb-selejtező: Vereség Portugáliától

UP

Több kulcsjátékosát is nélkülözni kényszerülő korosztályos csapatunk vereséggel kezdte a portugáliai Barcelosban zajló Eb-selejtezőtornát.

 

Portugália – Magyarország 3:0 (19, 23, 18)

Barcelos, 600 néző.

Magyarország: Tóth, Jámbor 12, Fekete 9, Botyánszki 4, Kiss L. 7, Radnai 5. Csere: Baksa (liberó), Butor 2, Gergácz 2, Mikus. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.

 

A házigazda Portugália válogatottja ellen megkezdte szereplését az U20-as Európa-bajnokság második selejtezőkörében korosztályos válogatottunk. Kőnig Gábor szövetségi kapitány dolgát nem könnyítette meg, hogy a felkészülés során mindkét átlója, Erőss Mirtill és Tarr Hajnalka is kidőlt, így az edzőtábor utolsó napjai már leginkább arról szóltak, hogy ki vagy kik lehetnek a „beugrósak” a posztra.

A Barcelos városában, meglehetősen mostoha körülmények között megrendezett első találkozóra Kőnig a Tóth Sára, Jámbor Cecília, Fekete Fanni, Botyánszki Fanni, Kiss Lilla és Radnai Luca alkotta kezdőhatosnak szavazott bizalmat, a liberó a csapat kapitánya, Baksa Panna volt.

Mindkét csapat idegesen kezdte a mérkőzést, ám amint felvettük a ritmust, Fekete támadásainak köszönhetően három pontos előnybe kerültünk (9:12). Hamar ledolgozta hátrányát a szép számú tábor támogatását élvező hazai gárda, mi több, a vezetést is átvették, így Kőnig Gábor a találkozó során először időt kért (16:15). Már három ponttal ment ellenfelünk, amikor Kőnig ismét magához hívta csapatát, ám a szettbe visszajönni már nem sikerült, Portugália szerezte meg a vezetést (25:19, 1:0).

Lendületben maradt a hazai gárda, a második szett elején állva hagyták a mieinket, Kőnig igyekezett hamar rendet tenni a fejekben (6:2). A portugálok remekül röplabdáztak, míg együttesünk rengeteg ki nem kényszerített hibával, szövetségi kapitányunk így feladót cserélt, hat pontos portugál előnynél Butor Anna váltotta Tóthot, majd Gergácz Olga érkezett az ezúttal átlóként bevetett Botyánszki helyére. A változtatás jót tett csapatunknak, Jámbor és Fekete vezérletével egy pontra zárkóztunk, az egyenlítés azonban nem akart összejönni (17:16). Nagyot küzdött csapatunk a végjátékban, hiába hárítottunk azonban két hazai szettlabdát is, végül minimális különbséggel ugyan, de a második játszma is a portugáloké lett (25:23, 2:0).

A második játszmát befejező hatos maradt a pályán a folytatásra, ám hiába játszottunk jobban, hibáinknak köszönhetően újfent a portugálok tudtak ellépni (10:6). Kőnig időkérését követően zsinórban négy pontot szerezve, Jámbor vezérletével egyenlítettünk, néhány gyönyörű hazai centertámadást követően azonban már ismét náluk volt az előny (16:13). Ellenfelünk legjobbja, Maria Coelho remek nyitássorozattal növelte tovább a különbséget és bár a meccs végén még sikerült zárkóznunk, három szettben teljesen megérdemelt portugál siker született (25:18, 3:0).

Folytatás holnap, magyar idő szerint 19 órától Hollandia csapata ellen.