Nyolc évvel ezelőtt verte meg női válogatottunk Azerbajdzsánt és jutott a legjobb 12 közé az Európa-bajnokságon

Teremröplabda, Válogatott

1987 után jutott ki újra 2015-ben a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságra a magyar női röplabda-válogatott és napra pontosan nyolc évvel ezelőtt egy óriási mérkőzésen verte a magasabban rangsorolt Azerbajdzsán együttesét, amivel továbbjutott csoportjából, és végül a 12. helyen zárta a kontinenstornát.

 

Ahogy idén, úgy nyolc évvel ezelőtt is Belgium volt a társházigazdája a női röplabdázók Európa-bajnokságának, annak az Európa-bajnokságnak, amelyre 28 év távollét után jutott ki a Jan de Brandt vezette válogatott.  A házigazda elleni első, majd a Törökország elleni második találkozón is mutatott szép dolgokat, ám nyerni egyik meccsen sem sikerült, így Azerbajdzsán ellen szükség volt a bravúrra.

A magyar lányok pedig ennek tudatában léptek pályára, és bátor játékkal meglepték az azerieket, akik nem tudtak mit kezdeni a pontos magyar támadásokkal és a jó nyitásokkal. A kilátogató magyar szurkoló legnagyobb örömére 25:16-ra nyerték az első játszmát a mieink.

A második játékrészre is megmaradt a magyar csapat lendülete, de megérkeztek a meccsbe az azeriek is. A mieink végig vezetve jutottak el a szett hajrájáig, ahol azonban 22:22-nél egyenlített Azerbajdzsán. Hiába volt kétszer is szettlabdánk, az azeriek hárították ezeket, sajátjukét viszont kihasználták, és egy jó blokkal kiegyenlítették az állást (26:28, 1:1).

A harmadik felvonásra megcserélődtek a szerepek: Azerbajdzsán kezdett jobban, és tartotta is a korán megszerzett előnyét, a magyar válogatott azonban szívósan visszajött a játszmába és 19:19 után Sándor Renáta nagyszerű játékának köszönhetően 25:22-re nyertük a szettet.

A negyedik játékrészben újra a magyar csapat diktált, még az sem zökkentette ki a mieinket, hogy egy szerencsétlen ütközés során megsérült a csapat liberója, Kötél Dóra. Az egyre magabiztosabbá váló magyar együttesben Horváth Dóra és Pallag Ágnes is szórta a pontokat, Dobi Edina pedig kiemelkedő sáncmunkával segítette a magyar együttest. Egy nagyszerű ász nyitással meccslabdához jutottunk, majd egy sánccal megnyertük a szettet és a meccset is, kiharcolva ezzel a legjobb 12 közé jutást!

A csapat legeredményesebb játékosa Sándor Renáta volt a maga 20 pontjával, de Horváth Dóra 14, Pallag Ágnes és Dobi Edina 12-12, Király-Tálas Zsuzsanna 10, Vacsi Evelin pedig 6 pontjával vette ki a részét a sikerből.