Kiss Gréta szombaton bemutatkozhat a Bundesligában – interjú 

Teremröplabda, Válogatott

Újabb hatalmas mérföldkőhöz érkezett pályafutásában a magyar válogatott szélső ütője, Kiss Gréta, aki első bajnoki mérkőzését játszhatja le holnap új együttese, a német Potsdam színeiben. A Bundesliga élcsapatnak számító alakulat az előző szezonban – a nyáron Olaszországba igazoló Németh Anettel a soraiban – bajnoki ezüstérmes lett, s az előttünk álló idényben is szeretne minél előkelőbb helyezést elérni, immár Kiss Grétával, aki készséggel válaszolt a kérdéseinkre. 

– Jól hallom, hogy úton vagytok már Drezdába, a szezon első bajnoki mérkőzésére?

– Igen-igen, buszon ülök épp, mozgalmas a mai nap. Videón megnéztük az ellenfelet, pontosítottuk, hogy mire kell figyelni, majd edzettünk egyet délben, most pedig utazunk a meccs helyszínére.

– Az előző időszakban a francia bajnokságban játszottál, most pedig szintet lépsz, következik a Bundesliga. Mennyire vagy izgatott a rajt előtt? 

– Nagyon várom már, hogy bemutatkozhassak a német bajnokságban. Hogy egy élcsapatban tehetem ezt meg, az külön boldogsággal tölt el. Szerintem az első meccsen nem leszek a kezdő tagja, de ha pályára kerülök mindent megteszek, hogy éljek a bizalommal. Amúgy nagyon sűrű ősz elé nézünk, biztosan kapok lehetőséget. A felkészülési időszakban is voltak meccsek, amelyeket végigjátszottam.

– Jól sikerült a felkészülés?

– Úgy érzem, hogy igen. Játszottunk hét felkészülési meccset, nagy többségét nyertük is jó lengyel csapatok ellen. Volt amikor nem ütőként, hanem az egyik játékosunk sérülése miatt liberóként kellett szerepelnem, de nem éltem meg rosszul a dolgot, örültem, hogy azon a poszton is segíthettem a csapatot.

– A hangod nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak tűnik. Eddig minden jól alakul Németországban? Ilyennek képzelted a potsdami csapatot?

– Abszolút. Itt mindent megtesznek, hogy jól érezzük magunkat. Nagy hangsúly van a fizikális és mentális pihenésen is. Az országot is szeretem. Szabadidőmben voltam már többször Berlinben, de Potsdam is nagyon szép. Emellett olvasom sokat, néha festek is, sportedzői képzésre is járok. Természetesen a röplabda a legfontosabb, de örülök neki, hogy mindemellett egy élhető helyre szerződtem.

– A csapattársakkal milyen kapcsolatot sikerült kialakítani? Jó fejek, hamar befogadtak?

– Ebből a szempontból is úgy érzem, hogy jó csapathoz szerződtem. Nincsenek klikkek, nyolc nemzet játékosai alkotják a keretet. Sok a közös program, összetartó a társaság, mindenki jóindulatú velem, a stáb is profi, szóval nincs okom panaszra. Az edzések után sem telik unalmasan az idő: a spanyol feladónk lett a lakótársam, akivel sok közös programot csinálunk, például főzünk, ő a spanyol, én a magyar konyha rejtelmeibe vezetem be, de van, hogy átmegyünk „bandázni” a többiekhez.

– A jó csapategység messzire repítheti a Potsdamot a 2023/2024-es szezonban is?

– Nagyon remélem, hogy igen. Szeretnénk a bajnokságban a legjobb négy között zárni, sőt a személyes célom az, hogy döntőt játszhassak. Remélem, sikerülni fog!

? SC Potsdam Volleyball Damen