Egyszettnyi csoda a szerbek elleni Eb-záráson

Teremröplabda, Válogatott

Válogatottunk utolsó, ötödik csoportmérkőzésén a világbajnok Szerbiával találkozott az Európa-bajnokság genti csoportjában, s az első szettet parádésan játszva „ellopta”, de végül 3-1-re kikapott, így nyeretlenül zárta a kontinenstornát.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, A CSOPORT, 5. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Magyarország-Szerbia 1-3 (21, -12, -14, -15)
Gent, 150 néző. Vezette: Cinatl (cseh), Akdemir (török)
Magyarország: Glemboczki 6, Nacsa-Pekárik 8, Németh A. 18, Török 10, Lászlop 1, Boskó 1. Csere: Tóth F., Kertész (liberók), Kiss G., Petőváry 3, Berkó, Pintér 3. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
Szerbia: Drca 1, Busa 13, Popovic 1, Boskovic 30, Lozo 4, Aleksic 9. Csere: Pusic (liberó), Lazovic , Stevanovic 5, Uzelac 1, Bjelica 2, Ognjenovic, Kurtagic 2. Szövetségi kapitány: Giovanni Guidetti
Edzői értékelés:
Alessandro Chiappini: – Boldog vagyok, mert ma is a szebbik arcunkat mutattuk, ugyanakkor arra rá kell jönnünk, miért nem tudunk minden meccsen ezzel az energiával, ezzel a hozzáállással pályára lépni, mint ma tettük. Megleptük a világ egyik legjobb csapatát, az első szettben jól szerváltunk és blokkoltunk, rengeteget mezőnyöztünk, rákényszerítettük a riválist, hogy emelnie kellejen a játéka színvonalán. Ezután már azokat a szerbeket láttuk, akiket ismerünk, de a lányok a nagy hátrányok ellenére is mosolyogtak, élvezték a mérkőzést. Ma sokat tanultunk, erre kell építeni a jövőben.

Ötödik, egyben utolsó csoportmeccsünkön az Európa-bajnokság egyik favoritja, a világbajnok, elmúlt három kontinenstornán döntős s kétszer aranyérmes Szerbia várt ránk. A mieinknek egészen friss emlékei lehettek a riválisról, ugyanis két éve Belgrádban az Eb-nyolcaddöntőben találkoztunk velük, és ugyan 3-0-val alulmaradtunk, de emelt fővel búcsúztunk a kontinenstornáról.

A cél most is ez volt, s Alessandro Chiappini magyar szövetségi kapitány ennek megfelelően csak egy helyen változtatott legutóbbi kezdőcsapatán: Török Kata mellett Boskó Ágnes, Lászlop Alexandra, Nacsa-Pekárik Eszter, Németh Anett és Glemboczki Zóra szerepelt, a liberóként Tóth Fruzsina és Kertész Petra felváltva játszott. 

A szerbeket edző Giovanni Guidetti csak a feladó Maja Ognjenovicnak adott pihenőt, ezt leszámítva legerősebb csapatát küldte pályára, így ott volt a kezdők között a legnagyobb sztár Tijana Boskovic is.

A kezdő sípszó mintegy 100 néző, közte hangos, tízfős magyar tábor előtt harsant fel, s lányaink az első öt labdamenetből négyet megnyertek (4-1). A folytatásban is bátran, precízen röplabdáztak a mieink, így a szett derekáig vezettek, sőt, Glemboczki hatalmas blokkja után Guidettinek időt kellett kérnie (15-13). Lászlop ászával plusz négy volt ide, Guidetti pedig másodszor is jelezte, mondanivalója van (18-13). Együttese hátránya ennek ellenére tovább nőtt (22-16), és bár a szerbek mínusz háromra visszazárkóztak, Török és Németh vezérletével a mieink végig vezetve, nagy meglepetésre simán nyerték meg a szettet (25-21, 1-0).

A második szettre összeszedettebben jött ki a szerb csapat, így átvette a kezdeményezést és hamar ötpontos előnyt épített ki (4-9). Pár perccel később, Glemboczki ásza után már csak két pont volt a hátrányunk (8-10), de Chiappininek hamar időt kellett kérnie (8-13). Boskoviccsal ekkor semmit nem tudtunk kezdeni, az átló egymás után termelte a pontokat csapatának, a szerbek pedig nagy különbségű részsikerrel egyenlítettek (12-25, 1-1).

A harmadik felvonás is Boskovic egyszemélyes show-jával kezdődött (3-7), de lányaink Chiappini időkérése után több szép megoldással közelebb zárkóztak. Németh és Glemboczki is pontosan támadott, az előnyüket folyamatosan növelő szerbek pedig a fair play szellemében két rossz bírói ítéletnél is feltett kézzel jelezték a tévedést, így mindkét pont az így blokkoutot ütő magyaroké lett (10-16). A hajrában a szerbek ismét növelték a tempót, amivel nem mindig tartani a lépést, így a világbajnok könnyedén fordított (14-25, 1-2).

A negyedik játszmában Lászlop helyén Pintér Andrea kezdett, és a gyors egymásutánban elkövetett technikai hibáink miatt Chiappininek gyorsan időt kellett kérnie (2-5). A folytatásban is a szerbek domináltak, de a magyarok egy-egy szép megoldással azért jelezték, hogy amennyire lehet, szeretnék megnehezíteni a rivális dolgát (7-15). Pintér blokkból, Petőváry támadásból volt eredményes, a tízpontos hátrányt így valamelyest kozmetikáztuk (10-17), de a szerbek végső sikerét nem fenyegette semmilyen veszély (1-3, 15-25).

A magyarok így 0/5-ös mutatóval, két megnyert szettel a 24. helyen zárták az Európa-bajnokságot.