Új lendületet vett a magyar röplabdázás – NS-interjú Vatai Gabriella ügyvezető igazgatóval

Szövetség

A Magyar Röplabda Szövetség által életre hívott módszertani központ első kiemelt rendezvénye a jövő csütörtöki Nemzetközi Röplabda Specifikus Konferencia lesz Telkiben, ahol a Kölni Sporttudományi Egyetem világhírű professzora, Jimmy Czimek is előadást tart majd. A konferenciát követően pedig jön a magyar röplabdázás legnagyobb és leginkább várt hazai eseménye, a DRK Magyar Kupa Döntő március 9-én és 10-én. Mindezek mellett az MRSZ már gőzerővel dolgozik a következő idényben rajtoló egyetemi bajnokságon is, ami minden bizonnyal hatalmas népszerűségnek örvend majd. Az érezhetően új lendületet vett Magyar Röplabda Szövetség ügyvezető igazgatójával, Vatai Gabriellával a Nemzeti Sport készített interjút… 

– Sikerült életre hívniuk a Röplabda Specifikus Módszertani Központot, amelynek az első nagy dobása a jövő csütörtöki szakmai konferencia lesz Telkiben. Miért volt fontos ennek a központnak a létrehozása?

– Az utóbbi években szinte minden sportágban felgyorsult a sporttudományi ismeretanyagok bővítése és azok terjesztése. Az állami akadémia rendszer bevezetésével és a módszertani központok kialakításával jelentős löketet kaptak a sportágak kiemelt műhelyei, hogy a működésük fókuszába a minőségi utánpótlás képzést helyezzék. Sajnos a röplabda egyelőre nem tudott bekerülni ebbe a körbe, azonban nem várhatjuk tétlenül, hogy ez megtörténjen, mialatt a sporttudomány a 21. századi tempójában elszáguld mellettünk és olyan lemaradásba kerülünk, amelyet már nem lehet behozni. Ezért döntöttünk úgy, hogy saját erőforrásainkat átstrukturálva, a sporttudományi fejlődésnek ajtót nyitunk és életre hívjuk saját módszertani központunkat.

– A módszertani központ létrejöttével mely területeken várnak leginkább előrelépést a sportágon belül?

– Több, a 21. századi elvárásoknak megfelelő szakmai anyagunk lesz, amelyek elősegítik edzőink fejlődését, ami aztán magával hozza a minőségi utánpótlás alapjainak megteremtését. S, mivel a tao-rendszer eredményeként szép létszámú utánpótlás bázissal rendelkezünk (leginkább női vonalon), így bízunk benne, hogy a meglévő sportolói állomány mennyisége és a minőségi szakmai munka kialakításának eredményeként a válogatottjaink a nemzetközi elit szintjéhez hamarosan fel tudnak zárkózni.

– Mit tapasztal, mennyire vevő a honi röplabdás edzői közeg a szakmai újításokra?

– A célunk a teljes edzőképzés rendszerének átalakítása, ami nem kis feladat és sok időt vesz igénybe. Azt, hogy ezt hogyan fogadják a kollégák, a következő hónapokban ki fog derülni, s bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a változást nem szeretik az emberek, a fejlődésre azonban óriási igény van! A szövetség szakmai vezetője, Kormos Mihály, számos projektbe kezdett bele tavaly nyáron, melynek eredményét az elkövetkezendő hetekben ismerhetik meg a szakmabeliek. Jövőhéttől végre elérhető lesz magyar nyelven is a Kölni Egyetem professzora, a Német Röplabda Szövetség edzőképzésének vezetője, Jimmy Czimek a „Röplabda edzés és edzősködés” című szakkönyve, amely minden bizonnyal a következő években a technikai elemek oktatását alapjaiban fogja meghatározni.  Hamarosan bemutatásra kerül továbbá az az online edzéstervező felületünk, amely a szakmában még kevésbé tapasztalt edzők számára nyújt videós segítséget több ezer gyakorlattal, hogy a legmegfelelőbb eszközökhöz tudjanak nyúlni a sportolók fejlesztése során.

– Kicsit térjünk vissza a szakmai konferenciára. Egy ekkora volumenű esemény megszervezése mennyi időt, energiát igényel? Ha jól tudom, a már Ön által is említett Jimmy Czimek, a Kölni Sporttudományi Egyetem főelőadója is Telkibe érkezik…

– Egy minőségi konferencia előkészítése sok energiát igényel, ezért is örülök annak, hogy az elnökségünk egyhangúlag támogatta, hogy megkezdje működését a Röplabda Specifikus Módszertani Központ, melyre a Békéscsabai Röplabda Akadémiát jelölte meg partnerként, mert így az ilyen jellegű szakmai események előkészítését és lebonyolítását hatékonyan meg tudjuk valósítani. Nagyon készülünk a konferenciára, hiszen ez számunkra egyfajta új időszámítást jelent. A helyszínválasztás sem volt véletlen, hiszen egy csodálatos létesítmény a labdarúgók edzőközpontja Telkiben. Engem mindig motivál, ha egy ilyen profi körülményeket biztosító sportlétesítményben járok. A rendezvényünk során az előadók neve pedig biztosíték arra, hogy a magyar röplabdázásban elindul valami új dolog. A megnyitó beszédet dr. Baji Balázs, az NSÜ vezérigazgató-helyettese fogja elmondani, és igen, az előzőekben már emlegetett új szakkönyv szerzője, Jimmy Czimek is elfogadta meghívásunkat és személyesen beszél arról, hogyan juthatnak fiatal sportolók a világ legjobbjai közé. A hazai röplabdázás zászlóshajójának számító Vasas Óbuda vezetőedzője Giannis Athanasopoulos, valamint Nagy Péter, a férfi válogatottunk szövetségi kapitánya is felszólal a rendezvény során.  Ezen neves szakemberek szerepvállalása is mutatja, hogy komolyan vesszük célkitűzésünket és valóban új oldaláról kívánjuk megfogni a csodálatos sportágunk fejlesztését!

– A telki szakmai konferencia után következik a sportág legnagyobb hazai eseménye, a DRK Magyar Kupa Döntő március 9-én és 10-én. Az idei MK-hétvége miben lesz másabb, mint az eddigiek voltak?

– Valóban. Nem lesz sok időnk pihenni, hiszen egyik fontos feladatból ugrunk át a másikba. Az elmúlt évek során számos nemzetközi röplabdás eseményt volt alkalmunk rendezni, a rólunk kialakított vélemény – mint a magyarokról sportrendezvények kapcsán általában elmondható – , hogy nagyon precíz, jól szervezett eseményeket bonyolítunk le. Most viszont megpróbálunk a komfortzónánkból kilépni és készülünk néhány újítással, amiket még mi sem csináltunk, viszont a világ legnépszerűbb röplabdás eseményein lehet ilyesmivel találkozni. Legutóbb például múlt héten, a női Olasz Kupa-döntőn láttam az általunk tervezettekből néhány elemet visszaköszönni, így tényleg izgatottan várom, hogy a hazai közönség is olyan jól fogadja-e majd ezeket, mint amilyen hangulattal például Olaszországban találkoztunk. Mondhatnám „színes, szagos, illatos” rendezvényt álmodtunk meg.

– Ha már újítások, úgy tudom, hogy az MRSZ kiemelt céljai között szerepel az egyetemi sport fellendítése is…

– Az elmúlt években többször is nekifutottunk a MEFS vezetőivel, hogy közösen beindítsuk az egyetemi bajnokságunkat. Sajnos nálunk is, mint a legtöbb sportban, a pályaválasztás és az élsport közötti választás küzdelmében a tanulás nyer, a sport kárára. Amikor ügyvezető lettem, célként tűztem ki, hogy ezen próbáljunk meg változtatni, maximum nem jön be. De miért is ne működhetne, hiszen a MEFS-től tudjuk, hogy az általuk eddig szervezett egyetemi bajnokságban női vonalon a legtöbb nevező, férfi vonalon pedig a második legtöbb nevező egyetemi sportban a röplabdában volt. Kollégáim kidolgozták a versenykiírást, az elnökség már el is fogadta, így büszkén mondhatom, hogy az ősszel induló egyetemi bajnokság a nőknél Bánhegyiné Radó Lúcia, a férfiaknál pedig Botos Ferenc nevét viseli majd. A röplabdát kedvelőknek egyiküket sem kell bemutatni, hiszen két legendás szereplője sportágunknak, így a múlt és a jövő közötti kapocs tovább épül, mint ahogyan az összes többi bajnokságunknál is ez a motívum fellelhető.

– Engedjen meg egy személyes megjegyzést: elképesztő motiváltnak és lelkesnek tűnik. Őszintén hisz abban, hogy a hazánkban sokszor lesajnált röplabdasportot fel lehet virágoztatni?

– Sportközgazdász tanulmányaim során az egyetemen, az egyik tantárgy keretében a sport társadalmi szerepéről hallgattunk előadásokat. Ezen órák alkalmával többször elhangzott az a gondolat, hogy a sport legfőbb szerepe az egészség megőrzésen túl, a társadalmi egység megteremtésében, a nemzeti identitás erősítésében és az összetartozás érzésének kialakításában van. Hiszem, hogy szorgalmas munkával egy szimpatikus és trendi közösséget tudunk kialakítani, amely közösség előbb utóbb megteremti az anyagi biztonságot, amely utána magával vonja a világszintű eredmények elérését. Ez nem egy rövidtávú cél, de a sport ciklikussága okán a hosszú lenti szakaszt felfelé ívelő eredményes szakasz kell, hogy kövessen!