Jimmy Czimek: A magyar röplabdázásban mindig is voltak tehetségek!

Szövetség

Pozitív tapasztalatokkal gazdagodott Magyarországon a német edzőképzés vezetője, a Röplabda Specifikus Módszertani Központ első nagy eseményének sztárelőadója, Jimmy Czimek. A Kölni Sporttudományi Egyetem professzorát a magyar röplabda helyzetéről, az edzői állomány fejlődési lehetőségeiről és a jelen hazai tehetségeiről is megkérdeztük Telkiben.

Mennyire tartja sikeresnek a Röplabda Specifikus Módszertani Központ első rendezvényét?

Nagyon komoly hatást gyakorol rám, hogy ennyi magyar edző jelentkezett a szakmai konferenciára és jelent is meg személyesen, ez már önmagában egy nagy siker. Azt tapasztalom, hogy a kollégák rendkívüli lelkesedést mutatnak a program iránt, s én is nagyon örülök, hogy az MRSZ meghívásának eleget tettem és része lehetek ennek az eseménynek.

Milyen tudásanyagot sikerült átadnia a magyar edzőknek a szakmai nap során?

Elsősorban arra próbáltam felhívni a hallgatóság figyelmét, hogy hogyan is válhat, fejlődhet az ember igazán jó edzővé. Melyek azok a tényezők, amelyek meghatározóak ezen az úton. Bízom benne, hogy a könyvem egy stabil alapot ad a leendő trénereknek is és sok mindenben segíti őket a pályájuk során. Ezt a könyvet használják az edzők Németországban is, s örömteli számomra, hogy immár online formában magyar nyelven is elérhető. Szívből gratulálok az Önök szakembereinek a szakmai fordítás megvalósításához.

Mennyire kíséri figyelemmel a magyar röplabdázást?

Ha nem is napi rendszerességgel, de követem a magyar röplabdát is. Tisztában vagyok azzal, hogy jelenleg a női vonalnak vannak jobb eredményei. Elég, ha csak az elmúlt évek Európa-bajnoki részvételeit vesszük alapul, ugyanakkor nagy lelkesedéssel, megfelelő kiválasztással a férfiaknál is bekövetkezhet egy sikeresebb időszak. Úgy tapasztalom, hogy ezen a területen is történt már előrelépés a szövetség és a válogatott részéről is, amit folytatni kell.

Az MRSZ a folyamatos fejlődést, a megújulást tűzte ki zászlójára minden fronton, de mi van akkor, ha nem sikerül olyan ütemben tehetségeket nevelni, mint azt a szövetség szeretné?

A magyar röplabdázásban mindig is voltak tehetségek, s olyan játékosok is, akiket Európában, sőt szerte a világon ismertek és ismernek. Női vonalon ott van például Németh Anett, aki játszott Németországban is, most pedig már az olasz élvonalban szerepel, de említhetném a német válogatott magyar származású klasszisát, az elnyűhetetlen Grózer Györgyöt is, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy Németország ott legyen a párizsi olimpián. Rajtuk kívül is vannak még jó magyar játékosok, s a népességszámot tekintve nem hinném, hogy arányaiban gond lenne Önöknél ezen a területen. Ráadásul, ha a szakmai részen megmarad a lelkesedés és a kellő tudásszomj, akkor a jövőben még gördülékenyebb lehet a tehetségek kinevelése Magyarországon.