Az MRSZ égisze alá kerül a röplabdázók Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnoksága

Szövetség

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elfogadta azt a versenykiírást, mely alapjául szolgál a 2024/25-ös tanév Röplabda Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) bajnoki rendszerben történő lebonyolításának.

 

Ezzel a döntéssel a kosárlabda után a röplabda is bekerül a hazai szakszövetség égisze alá. Az MRSZ és a MEFS együttműködésének köszönhetően a 2024 szeptemberétől önálló egyetemi Röplabda MEFOB indul útjára férfi és női szakágban. Az eddigiektől eltérően, a kosárlabdához hasonlóan a Röplabda MEFOB is bajnoki rendszerben fog működni, melyben a csoportmérkőzések során kerül ki a döntőbe jutó legjobb négy csapat. Az így kidolgozott versenyrendszer által több mérkőzést fognak majd játszani a csapatok és egy nagyszabású négyes döntő keretében versenghetnek a magyar egyetemi – főiskolai országos bajnoki címért.

A versenyrendszer sajátossága továbbá az lesz, hogy az induló csapatoknak olyan egyesületi háttérrel kell rendelkezniük, ami tagja a Magyar Röplabda Szövetségnek. Az MRSZ, a szövetségi rendszerbe való integrálódás által tudja megadni az egyetemi egyesületek röplabda szakosztályainak a lehető legtöbb segítséget, mind szakmai, mind anyagi aspektusból, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb és legmagasabb színvonalú mérkőzést tudják lejátszani egy szezonon belül.

„A sportolói létszámok alakulásából látjuk, hogy az egyetemi pályaválasztás nagy válaszút röplabdásaink életében. Annak érdekében, hogy csökkentsük a röplabda pályát elhagyók számát, tűztük ki célul a röplabda egyetemi bajnokság beindítását. A MEFS-től kapott információk alapján, az eddig általuk szervezett versenyrendszerben is kiemelt volt az érdeklődés a röplabda iránt, úgyhogy szerintem működni fog ez is. – nyilatkozta Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség ügyvezető igazgatója. Kollégáim kidolgozták a versenykiírást, az elnökség már el is fogadta, így büszkén mondhatom, hogy ősszel elindul az MRSZ és a MEFS közös rendezésében az egyetemi bajnokság, mely a nőknél Bánhegyiné Radó Lúcia, a férfiaknál pedig Botos Ferenc nevét viseli majd. A röplabdát kedvelőknek egyiküket sem kell bemutatni, hiszen két legendás szereplője sportágunknak, így a múlt és a jövő közötti kapocs tovább épül, mint ahogyan az összes többi bajnokságunknál is ez a motívum fellelhető.”

A versenykiírás értelmében az egyetemi utánpótlás korosztály életkorát kitolták 25 évre. Mind a MEFS, mind a MRSZ elkötelezett a bajnokság megújítása kapcsán és hisz abban, hogy ezáltal még több fiatalt tart így a rendszerben, ami mindkét fél számára nagyszerű lehetőségeket is tartogat.

Juhász Péter, a MEFS főtitkára kihangsúlyozta: „Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy az élsportból kikerülő hallgatók bent maradjanak a sportágban és lehetőséget kapjanak további versenyzésre. De az is fontos, hogy az élsportolókat továbbtanulás céljából hazai egyetemek felé tudjuk terelni, ne menjenek el külföldre tanulni és sportolni, hanem itthon a kettős karrier program által támogatást kapjanak a sportban éppúgy, mint a tanulásban. Továbbá, nem titkolt szándékunk, hogy a Röplabda MEFOB ilyen formájú megújítása és bajnoki rendszerbe történő integrálása kapcsán, a nemzetközi egyetemi sporteseményeken Magyarország a közeljövőben is ütőképes röplabda-csapatot fog tudni indítani, amit utoljára a 2019-es nápolyi Egyetemi Világjátékokon sikerült, amely akkor a 4. helyezést érte el.”

A bajnokság indítása mellett a két fél között folyamatos tárgyalások zajlanak az amatőr rendszer továbbfejlesztése kapcsán. Március folyamán az érdeklődő egyetemi csapatok részére az MRSZ elnöksége által jóváhagyott versenykiírást és az ahhoz kapcsolódó feltételeket mutatta be a MEFS annak érdekében, hogy ahol szükséges, meg tudják tenni a megfelelő lépéseket, hogy minél több egyetem röplabda csapata tudjon elindulni a 2024 szeptemberében debütáló Röplabda MEFOB-on, ahol a csapatok a 2024/25-ös tanév Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Röplabda bajnoka címért versengenek majd.