Strandröplabda: balszerencsés vereségek után elmaradt a bravúr

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Ugyan a lányok közel álltak a győzelemhez, sajnos sem az U18-as Eb-n, sem a felnőtt World Touron nem sikerült győznie versenyzőinknek szombaton, így minden párosunk befejezte a küzdelmeket.

 

A ljubljanai U18-as Európa-bajnokságon előbb a Tari Bence/Udvarhelyi Márton (SRSE) összeállítású fiú párosunk lépett homokra a nyolcaddöntőbe jutásért. de a 9. helyen kiemelt és végül az 5. helyen végző francia Canet/Rotar duó túl nagy falatnak bizonyult: kétszer is 21:15-re győzték le a mieinket, akik így a 17. helyen végeztek.
„Ez a helyezés szerintem teljesen reális, mivel a kitűzött cél a csoportból való továbbjutás volt, amit teljesítettünk is. Bencének ez volt az első Eb-je, ráadásul U16-osként játszott két évvel idősebbek ellen. Én Dóczi Domonkossal tavaly is a 17. helyen végeztem a korosztályban, ezért kicsit reménykedtem, hogy idén sikerül eggyel tovább menni, viszont nagyon erős mezőny gyűlt össze, ráadásul a hazai versenyeken nem is együtt indultunk Bencével, és nem volt magas blokker a csapatunkban, ami ide már jól jött volna. Ennek ellenére csapatként tudtunk küzdeni, nem volt nyoma összeszokatlanságnak. Örültünk, hogy itt lehettünk és jó meccseket tudtunk játszani erős csapatokkal, mint például az első kiemelt szlovénekkel, vagy a francia felnőtt bajnok párossal” – nyilatkozta Udvarhelyi Márton.

A lányoknál Gubik Hanna és Vasvári Zsófi (SRSE) csoportgyőztesként már eleve a legjobb 16 közé jutott, ahol a ciprusi Gusarova/Siapani kettős várt rájuk. Óriási csatát vívott egymással a két páros, de sajnos végül mindkét szett végén (25:23, 23:21) az ellenfél örülhetett, így a lányok a 9. helyen zártak.

„Nagyon örültünk a csoportgyőzelemnek, jó meccsek voltak, talán a legszínvonalasabb a svájciak elleni volt, ahol nagyon nagy hátrányból fordítottunk. A keresztjátéknál sajnos nem sikerült nyernünk, annak ellenére, hogy több szettlabdák is volt és ez különösen bosszantó hiszen Svájc, akik ellen a csoportban 2:0-ra győztünk, most pedig döntőt játszanak. De összességében tanulságos volt az egész” – mondta el Vasvári Zsófi az MRSZ Utánpótlás facebook-oldalának.

Hasonlóan járt az ukrajnai Koropovéban 1*-os World Tour-versenyen szereplő Szombathelyi Szandra és Villám Lilla (Vasas). A lányok megnyerték csoportjukat és ezzel egyből a legjobb nyolcba jutottak, amivel egy lépésre kerültek attól, hogy sporttörténelmet írjanak, magyar strandröplabdázó ugyanis még soha nem jutott a legjobb négy közé World Tour-tornán. Ehhez a hazai pályán szereplő Zsukova/Nagorna kettőst kellett volna legyőzni, s a mieink itt is közel voltak a sikerhez, hiszen az első szettet 23:21-re nyerték csak ukránok, és a második is viszonylag szoros, 21:17 lett, de végül az újdonsült magyar bajnok páros – csakúgy, mint a Lupa tónál –, ezúttal is az 5. helyen végzett.