2 arany és 1 ezüst az U18 cseh téli ligában

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Remekül szerepeltek fiú utánpótlás strandröplabda-versenyzőink a cseh téli ligában, hiszen két kategóriában is megszerezték az aranyérmet, ráadásul az egyikben házi döntőt vívtak. AZ alábbiakban a korábbi felnőtt bajnok Soós Izsáknak, a csapatvezetőnek a beszámolóját olvasjatják.

 

A cseh téli ligában még 2019-ben kezdtünk el versenyezni U16-U20 korosztályokban. Már akkor havi rendszerességgel, októbertől márciusig mérették meg magukat az SRSE játékosai, és jó volt látni, hogy saját korosztályukban nemhogy felveszik a versenyt a cseh és szlovák párosokkal, de a legjobbak közé tartoznak. Sajnos a pandémia miatt a 2019–2020-as téli liga kimaradt, így nemzetközi versenylehetőséget tulajdonképpen csak a MEVZA tornák (2021 nyarán kettőt is rendeztek Ausztriában, illetve nálunk a Lupán), illetve a korosztályos Eb-k jelentettek.

Az SRSE korosztályos válogatott strandröplabdázóinak az elmúlt téli időszakokban a kisebb mezőny miatt a felnőtt versenyek jelentettek egyedül igazi kihívást, viszont a klub fontosnak tartja, hogy a játékosok korosztályukban is megmérettessék magukat, és erre remek lehetőség a cseh téli ligában való rendszeres részvétel. Örömmel fogadtuk tehát hogy idén télen folytatni tudjuk a külföldi versenyzést, és ebben a cseh röplabda szövetség is nyitott és nagyon segítőkész. November 12-én vágtunk neki az első állomásnak, ahol is U18 fiú kategóriában a mi 3 csapatunkkal együtt 31 nevező indult, pontok alapján „A” és „B” kategóriában.

Kicsit érdekesen alakult a csapatok eloszlása, mivel mint kiderült több erős cseh csapat a késői nevezés miatt szorult ki az „A” ligából, így végül a „B” ligában induló Borbély Boldizsár-Niemeier Lukas páros (idei U18-as ob ezüstérmesei) szoros csatákat játszott a legjobb négy között, a döntőt a végletekig kiélezett játszmában, döntő szett 16:14-re sikerült nyerniük és ezzel az aranyat elhozniuk.

Az „A” ligában az idei U18 Eb válogatott Udvarhelyi Márton és párja Polgár Levente, valamint az idei U18 országos bajnok, szintén U18 Eb-résztvevő Tari Bence és Veress Ákos duók indultak. Miután mindkét csapat 3 győztes meccsel megnyerte saját csoportját, könnyebb ellenfél ellen sikerült a negyeddöntőt is abszolválniuk. Igazán kemény meccsek így csak a legjobb négyben vártak rájuk, ahol is mindkét magyar duó 2 szoros szettben győzni tudott az előző U18-as ciklus dobogós cseh csapatai ellen, így összejött a magyar döntő!

A két csapat már régóta ismeri egymást, mindig kiélezett meccseket vívnak egymással, így volt ez most is. Az első szett végén a Tari-Veress duó hátrányból tudott fordítani és szerezte meg a vezetést. Ez önbizalmat adott nekik és a 2. szettben felszabadult, koncentrált játékkal irányították a meccset, melyet végül 2:0 (18, 15) arányban sikerült megnyerniük. Természetesen itt nem szeretnének megállni a srácok, és a következő decemberi ciklusban már az U20-as korosztályban mérettetik meg magukat, ahol az eredményeknek köszönhetően jó eséllyel szabadkártyával fognak tudni indulni az „A” ligában. A srácok szerepléséről és a cseh liga mezőnyéről rendszeresen beszámolunk.