Vargas kontra Vasas, avagy szupersztár érkezik!

Teremröplabda

Éppen ma (október 16-án) ünnepli 25. születésnapját a Fenerbahce kubai származású kiválósága, a török válogatottal tavaly Eb-t és Nemzetek Ligáját (VNL) nyert Melissa Vargas, akit manapság a világ egyik legjobb női röplabdázójának tartanak, s akinek a játékát mi is megcsodálhatjuk majd november 13-án Érden a Vasas Óbuda – Fenerbahce Bajnokok Ligája-meccsen. Az alábbiakban bemutatjuk Vargas pályafutásának főbb csomópontjat, hogy honnan is indult, s hogyan hódította meg a világot.

Melissa Teresa Vargas Abreu 1999. október 16-án született Cienfuegosban, Kubában. Hat éves volt, amikor elkezdte a röplabdát, s nagyon hamar felfigyeltek kivételes adottságaira. Már a kisgyerekek között kitűnt atletikus mozgásával és ütőerejével. Ám még így is kuriózum, hogy már 13 (!) évesen bekerült a kubai felnőtt válogatottba, egy évvel később pedig már felnőtt világbajnokságon szerepelt a kubaiakkal.

Menedzserek sokasága figyelt fel a fiatal tehetségre, akit már ekkor a világ legnagyobb klubjai bombáztak ajánlatokkal. A kubai szövetség csak hosszas procedúrát követően engedte el őt Európába, először a cseh Prostejovhoz, amellyel a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Töretlen fejlődését egy vállsérülés hátráltatta, olyannyira, hogy kishíján abbahagyta a röplabdát. A sérült vállat műteni is kellett, s az igazi kálváriája csak ezután következett. Azt állította szüleivel együtt, hogy nem biztosított számára megfelelő kezelést a kubai szövetség, amely ezért a kijelentéséért négy évre eltiltotta őt a válogatottban való részvételtől.

Vargas közben sérüléséből felépülve előbb a Volero Zürich gárdájához igazolt, majd egy év múlva 2018-ban jött számára az igazi áttörés, amikor a Fenerbahce játékosa lett. Ezzel párhuzamosan komoly érdeklődést mutatott a szerb és a török válogatott is a kegyeiért, egy esetleges országváltásban bízva, kihasználva a sportdiplomáciai kiskapukat. Vargas a pletykákat elhessegetve először még úgy nyilatkozott, hogy a kubai válogatottba szeretne visszatérni, majd egyre több helyen lehetett hallani és olvasni is arról, hogy Szerbia színeiben fog szerepelni, ám végül Törökország lett a befutó. Vargas 2021-ben török állampolgár lett, rá két évre pedig bemutatkozhatott a török válogatottban, amely innentől kezdve a legmagasabb polcra került a világ röplabdázásában.

Hogy miért nem túlzás az előző mondat: Törökország 2023-ban Európa-bajnok lett és megnyerte a világ egyik legkeményebb nemzetközi megmérettetését, a Nemzetek Ligáját (VNL) is. Vargas-t mindkét sorozatban a legjobb, legértékesebb játékosnak (MVP) válaszották. Kiemelkedő mérkőzése volt a tavalyi Eb-döntő, amelyen egymaga 41 (!) pontot ütött Szerbia ellen, hozzásegítve a török válogatottat története első Európa-bajnoki aranyérméhez. Ugyanezen az Eb-n 112 km/órás sebességű nyitásával sokkolta a világot, s állított fel vele új rekordot a női röplabdasportban. A török női válogatott azóta az olimpián is történelmet írt, hisz fennállása során először jutott a legjobb négy közé.

Vargas természetesen nemcsak a válogatottban, hanem klubszinten is elképesztő dolgokra képes. Tavaly a Fenerrel török bajnok és BL-bronzérmes volt, csak aranyszetten múlt, hogy nem sikerült a kontinens elitsorozatának a döntőjébe jutniuk az olasz Vero Volley Milánóval szemben. Ebben az idényben viszont újra megpróbálják, s a csoportkör során a Vasas Óbudával is megmérkőznek. Ez a tény pedig óriási dolog a magyar klubröplabdázásban. Hamarosan tehát ezt a világsztárokkal teli török kirakatcsapatot, a Fenerbahce Medicana Istanbul gárdáját – Melissa Vargas-szal a soraiban – BL-meccsen láthatjuk majd az Érd Arénában a Vasas ellen. Minden bizonnyal ez egy olyan találkozó lesz, amely sokáig emlékezetes marad minden röplabdakedvelő számára!

A jegyárusítással kapcsolatban a Vasas Óbuda honlapján kaphattok majd bővebb tájékoztatást: https://vasasvolleyball.hu/#jegyinformaciok