Dékány Bernadett a Békéscsabával is döntőket akar játszani!

Teremröplabda

A korábbi magyar válogatott ütő, Dékány Bernadett szeretne Békéscsabán is sikereket elérni, valamint tapasztalatával segíteni az ötszörös bajnok együttes fiatal játékosainak. Az MBH-Békéscsaba a Nyíregyháza elleni hazai rangadóval kezdi az Extraligát, ezt megelőzően beszélgettünk a csabaiak nyári szerzeményével.  

Korábban a Vasast és a Nyíregyházát erősítette itthon, most pedig – két év légióskodást követően, amely során francia, görög és román csapatokban is megfordult – Békéscsabára igazolt. Hogy érzi magát új csapatánál? 

A karrierem jelentős részét külföldön töltöttem, most is volt újabb megkeresés, de megtetszett a Békéscsaba ajánlata, s mivel tudtam, hogy profi körülmények közé kerülök, szívesen mondtam igent rá. Emellett jól emlékszem, hogy az Extraliga és a Magyar Kupa-döntők is milyen fantasztikus hangulatúak szoktak lenni, ezeket szeretném újból átélni a pályán…

Milyen célokkal vág neki az idénynek?

Rögtön egy rangadóval kezdünk a Nyíregyháza ellen, szeretnénk természetesen már az első meccsen is jól teljesíteni. A célok számomra világosak, s az előbb már utaltam is rájuk: döntőbe akarunk kerülni a bajnokságban és a Magyar Kupában is, ezért pedig mindent megteszünk. Békéscsabán ráadásul minden adott ahhoz, hogy a kitűzött terveket elérjük, itt tényleg „csak” a játékra kell koncentrálni.  Motivál még bennünket a nemzetközi kupaszereplés is, az osztrák Innsbruck ellen kezdjük majd a CEV Kupát novemberben, s abban a sorozatban is a lehető legtöbbet igyekszünk majd kihozni magunkból.

Az Ön rutinja sokat érhet a nehéz helyzetekben egy-egy mérkőzésen. Ebből a csabai keret magyar fiataljainak mennyit próbál átadni?

Úgy érzem, hogy tudok nekik segíteni. A pályán pontosan arra fogok törekedni, hogy adjak egy stabilitást a csapatnak, azon belül a fiatal játékosoknak, hogy még nagyobb legyen a biztonságérzetük. Sokat játszottam külföldön, szereztem már annyi tapasztalatot, hogy ezen a téren is hozzá tudjak tenni a csapat játékához.

Ha már a légiósélet szóba jött: külföldön hol szeretett a legjobban játszani?

Olaszország az egyértelmű válaszom. Külföldön az első állomáshelyem volt, ráadásul zsinórban hat évet töltöttem el az olaszoknál, rengeteget tanultam tőlük az alapoktól elkezdve, a technikán át a legapróbb finomságokig. Nagy hatással volt rám a kultúrájuk is, de ez a görög és a francia légiósévekre is igaz.

Most már azért egy teljes felkészülés a háta mögött van a Békéscsabával. Milyen lesz az új idényben a BRSE?

Szerintem jól sikerült a légiósok kiválasztása, már csak azért is, mert többekkel játszottam már együtt korábban. Chloé Mayerrel például a Cannes együttesében, Kosekovával pedig a Rapidban, de a többiek is szimpatikusak, rutinosak, tapasztaltak, a fiatal magyar kerettagok pedig tehetségesek. Izgalmas idény vár ránk, amit nagyon pozitívan várok a lányokkal együtt, szerintem egy masszív, szerethető és az utolsókig küzdő társaság lesz a miénk.

Említette a döntőbe kerülést mindkét hazai fronton. Ha ez megvan, akkor nagy valószínűség szerint az itthon egy ideje már egyeduralkodó Vasassal találkoznak. Korábbi csapata ellen mire lehet képes a mostani BRSE?

Ennyire ne szaladjunk előre, először legyen meg a döntőbe jutás, aminek leginkább akkor van realitása, ha az odavezető úton nem találkozunk még a Vasassal. A kérdését nem akarom kikerülni, a Vasas kilóg a mezőnyből valóban, de mindenkinek lehet rosszabb napja és őket sem lehetetlenség azért megverni. Mindemellett azt is kiemelném, hogy nemcsak a Vasasról és a Békéscsabáról szól már az Extraliga, mert több jó csapat is van. Mindenki ellen a maximumot kell nyújtani ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

A legrutinosabb magyar játékosok közé tartozik a mostani mezőnyben az Extraligában. Adódik a kérdés, hogy mennyire motivált még, nem nyűg-e naponta edzésre járni, illetve hetente meccseket játszani?

Szerencsére itt még nem tartok… Nyilván annyi edzésre talán már nincs szükségem, mint egy fiatal röplabdázónak, de ettől még az edzéseket és a meccseket is várom. A röplabdát a mai napig nagyon szeretem, a motivációm pedig rendkívül erős, szóval itt az ideje, hogy végre kezdetét vegye a szezon!