A héten elrajtol a női Extraliga (2. rész)

Klub - hazai, Teremröplabda

Már csak pár nap van hátra a női Extraliga 2024/25-ös szezonjának rajtjáig: addig is összeszedtük, hogyan alakult a csapatok felkészülése, ki hogyan erősített az új idényre. Összeállításunk második részében a címvédő Vasas Óbuda, az MBH-Békéscsaba, a KNRC és a MÁV Előre Foxconn együtteseit mutatjuk be.

Az állandóságban bíznak Székesfehérváron, ugyanis a MÁV Előre Foxconn női együttese igyekezett együtt tartani az előző szezonban negyedik helyen záró csapatot. Vacsi Evelin visszavonult, Jessica Ventura, Massiel Matos valamint Tarr Hajnalka máshol folytatják pályafutásukat. Helyettük érkezett Kaposvárról Tóth-Bodovics Hanna és a holland-olasz kettős állampolgárságú Lavinia Maiorano, míg Spándli Virágot az SZBRA-tól, Sziládi Viktóriát pedig az UTE együttesétől igazolták. A székesfehérváriak Linzben is részt vettek egy felkészülési tornán, ahol a hazaiaktól kikaptak ugyan, de a cseh Brno-t és a svájci Schaffhausen-t is legyőzték. Ezt követte egy hazai viadal, amelyen kiválóan szerepelt a MÁV Előre, négy mérkőzéséből hármat is megnyert a székesfehérvári együttes. Az elmúlt héten pedig Balatonfüreden vendégeskedett Lukasz Przybylak együttese és győzött 3:0-ra. Az idényt október 5-én, az UTE otthonában kezdi a MÁV Előre.

Békéscsabán viszont nagy volt a jövés-menés: visszavonult a klub két legendája, Molcsányi Rita és Bodnár Dorottya, Pintér Andrea és Kump Alíz Nyíregyházára, Glemboczki Zóra a Vasas Óbudához, Kotormán Réka pedig a KNRC-hez igazolt a nyáron. Légiósait nem tartotta meg az MBH-Békéscsaba, a helyükre az Extraligát jól ismerő légiósok érkeztek, mint a FATUM Nyíregyháza pontgyárosa, Nina Kocic, vagy a Békéscsabán korábban megforduló Barbora Kosekova és a Kaposvárról érkező Marta Hurst. A dominikai Samaret Caraballo, a francia Chloé Mayer és korábbi válogatott Dékány Bernadett Romániából igazolt Békéscsabára. Mellettük kaphatnak szerepet a klub utánpótlásából felkerülő fiatal tehetségek (Gajdács Lina, Mikus Nina, Fekete Ramóna, Nánási Zoé), valamint a SZOSI-tól érkező Németh Luca és a Veszprémből leigazolt Kiss Emese. A békéscsabaiak is több felkészülési tornával hangoltak az új idényre: a nyíregyházi FATUM Kupán döntőt játszhatott Tóth Gábor együttese. Ezt követően pedig a Lugosra látogatott az MBH-Békéscsaba, ahol a Nyíregyházát legyőzte a hazaiaktól viszont kikapott a csabai együttes. Múlt pénteken aztán hazai közönség előtt is bemutatkozott a csapat, egy izgalmas mérkőzésen 3:2-re verték a CSM Lugoj-t visszavágva a korábbi vereségért. A szezonnyitót is az MBH-Békéscsaba játssza, a Nyíregyházát fogadja Tóth Gábor együttese október 4-én.

Alaposan átalakult az előző szezonban ezüstérmes KNRC együttese is, hiszen meghatározó játékosok távoztak a somogyiaktól. Dias da Silva, Adriani Vilvert, Pauline Martin, Marta Hurst és Lavinia Maiorano sem a KNRC-ben folytatja pályafutását. Eligazolt Szedmák Réka, aki a Dinamo Bukarestben játszik majd a következő szezonban, Radnai Luca pedig az Egyesült Államokban folytatja a tanulmányait. Rády Boglárka és Godó Panna képviselik az állandóságot, melléjük érkezett a magyar válogatottban is bemutatkozott feladó, Kotormán Réka, valamint centerposztra Szerényi Gréta és Horváth Lili, liberó posztra pedig Nagy-Hegyesi Réka. Új légiósokat is szerződtetett Vincent Lacombe csapata: Tea Kojundzic, Thana Fayad, Kveta Grabovska, Bruna Pezelj és Bettina Yli-Sissala segíthetik a kaposváriakat a minél jobb eredmények elérésében. A felkészülést egy MÁV Előre elleni oda-visszavágóval kezdte a klub: Székesfehérváron döntetlent játszottak a felek, hazai pályán viszont nyerni tudott a KNRC. Ezt követően Szlovéniában játszott felkészülési tornán az együttes, ahol három meccséből egyet nyert meg, igaz, hogy azt a szlovén bajnok Calcit Kamnik ellen. Nyílt edzést is tartott Vincent Lacombe vezetőedző, ahol a szurkolók találkozhattak a csapattal. A kaposváriak számára is október 4-én indul az új idény, mégpedig hazai pályán az SZBRA ellen.

Nagyon keveset változott a címvédő Vasas Óbuda kerete nyáron: távozott a csapat feladója, Buket Gülübay, Gyimes-Capet Zsófia visszavonult, Karolina Fricova is máshol folytatja, Jámbor Cecília pedig a több játéklehetőség reményében igazolt Újpestre. Feladó posztra a rutinos brazil Carolina Leite, valamint a sérüléséből lábadozó Boskó Ágnes érkezett, mellettük pedig Glemboczki Zórát is leigazolta a Vasas. Nagy fegyvertény, hogy legjobbjait meg tudta tartani a csapat, melynek játékoskeretét az utánpótlásból felkerülő fiatalok egészítik ki (Fekete Fanni, Kiss Lilla, Botyányszki Fanni). Hazai edzőmeccsekkel kezdte a felkészülést a címvédő: előbb az MBH-Békéscsabát, majd az UTE-t győzték le magabiztosan. Ezt követően a romániai Balázsfalván játszottak, ahol három meccséből kettőt is megnyert jó erőkből álló ellenfelekkel szemben a Vasas. A klub célja a címvédés, valamint nemzetközi szintéren is szeretnének előrelépni. A bajnokságot a Vasas SC ellen kezdi Jannisz Atanaszopulosz együttese október 9-én.