Együttműködési megállapodásokkal a fejlődés útján

Szövetség

Az edzőképzés fejlesztése a jövőbeni fejlődés egyik legkiemelkedőbb eleme, vallja a Magyar Röplabda Szövetség új vezetése, amely együttműködési megállapodásokat kötött a hét folyamán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel továbbá a Magyar Edzők Társaságával is. Mindezekről részletesebben az MRSZ főtitkárát, Dr. Zalai Dávidot kérdeztük.

– Milyen folyamatokat indíthat el a Magyar Edzők Társaságával és a Testnevelési Egyetemmel kötött megállapodás a magyar röplabdázásban?

Az edzőképzés támogatását szeretnénk még magasabb polcra helyezni. Ez a egyértelműen a legfontosabb céljaink között szerepel, s ezért is fontos, hogy a kapcsolódó intézményekkel, mint a Testnevelési Egyetem és a Magyar Edzők Társasága létrejött az együttműködés, ami sok segítséget jelenthet és az oktatáshoz szükséges legtöbb tudást tudja majd biztosítani. Az MRSZ – ahogy Vatai Gabriella elnök is mondta megválasztását követően – igyekszik a lehető legmagasabb szinten megteremteni a tudástranszfer lehetőségét az edzők és a leendő szakemberek számára is.

– Mik lesznek az első konkrét lépések az edzőképzés támogatását illetően a megállapodásokat követően?

Több területre kiterjedő megállapodásokat sikerült megkötnünk, amelynek keretén belül például a sportágban dolgozó edzőknek lehetősége lesz különböző online felületeken, e-learninges oktatás keretein belül tanulni, fejlődni, így a Magyar Edzők Társaságának témaspecifikus képzéseibe is bekapcsolódhatnak. A Testnevelési Egyetem vonatkozásában a szakedzőképzés kapcsán kívánunk kiemelten együttműködni, de például a sporttudományi kutatások, publikációk megjelenésével is is igyekszünk a fejlődés útjára lépni. Ezek az elmúlt években hiányként lettek azonosítva a sportágban, a XXI. századi sport kívánalmaiban viszont nélkülözhetetlenek. Mindemellett célunk, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a hallgatók bevonására is: így szakmai és gyakorlati tudást szerezhetnek, mi pedig megismerjük, felfedezzük közülük azokat, akikben leginkább megvan a röplabdás perspektíva, jövőkép. Szeretnénk, ha a szakmai folyóiratok szélesebb körben jelennének meg és hogy még több külföldi szakanyag magyar fordítása jusson el az érdeklődőkhöz. Fontos elem ugyanis az előrelépés érdekében, hogy az edzők naprakész szakanyagokból tanulhassanak és ezekhez minél szélesebb körben legyen lehetőségük hozzáférni. Több nemzetközi együttműködés is elindult, ennek hozadéka lehet, hogy az egyetem berkein belül külföldi elődadóktól is tanulhatnak majd a röplabdások. Sok lesz tehát az olyan terület, amelyek az edzőképzést hívatott segíteni.

– Mekkora mérföldkő az MRSZ életében ennek a két megállapodásnak a létrejötte?

– Hiszünk az együttműködésekben és mindig csapatban gondolkodunk. Így komoly előrelépésnek, nagy mérföldkőnek tartom a szövetség életében ezen együttműködéseket, hisz a sportág hazai reputációját is jelentős mértékben erősíti mindkét megállapodás e két jelentős intézménnyel. Régóta váratott magára már ez, s örömteli, hogy ez a napokban hivatalos formát öltött. Mindezt tartalommal is meg kell tölteni, amiért a jövőben is rengeteget fogunk dolgozni. Ahogy már említettem: kiemelt terület az edzőképzés, szeretnénk, ha az edzők éreznék a hatékonyságát mind a Testnevelési Egyetemmel, mind a Magyar Edzők Társaságával történt megállapodásnak, s a végén a legtöbbet a magyar röplabda profitálhat ennek eredményeként.