Jövőre ülőröplabda Európa-bajnokságot rendez Magyarország

Ülőröplabda

A 2019-es sikeres kontinenstorna után jövőre ismét Magyarország ad otthont az ülőröplabda Európa-bajnokságnak. A röplabda mozgássérültek számára kialakított változata a paralimpián is az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő sportág, amelynek a következő kontinenstornája 2025. július 27-e és augusztus 2-a között lesz Budapesten.

– Az Európai Ülőröplabda Szövetség vezetősége keresett meg minket pár hónapja azzal a kéréssel, hogy a múltkori sikeres rendezést követően ismét otthont adnánk-e egy Európa-bajnokságnak. Rövid gondolkodási időt követően, a szükséges egyeztetéseket megtéve, örömmel fogadtuk el a felkérést – nyilatkozta Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke. Hozzátette, hogy eredetileg egy másik országot jelöltek ki a 2025-ös kontinensviadal megrendezésére, de a versenynaptár átalakulása miatt módosítani kellett, s ezután jött képbe Magyarország, mint lehetséges házigazda.

– Az elmúlt öt évben hatalmas fejlődésnek lehettünk tanúi az európai ülőröplabdázásban, s örömteli az is, hogy az Európa-bajnokság visszatér Budapestre. A sportág új korszakát éljük, s bár kiváló volt a hat évvel ezelőtti budapesti torna, most még annál is jobb rendezvényre számítunk – mondta Branko Mihorko, az európai szövetség elnöke.

Hazánk nemcsak jó rendező lehet ismét, hanem a sikeres szereplésben is reménykedhet. Az előző év is jól alakult ülőröplabdázóink számára, a felnőtt női válogatott Eb-ötödik lett, de a férfiak is évről-évre jobb teljesítményt nyújtanak. – Bízunk benne, hogy ez a 2025-ös hazai rendezés is hozzájárul szakmai fejlődésük elősegítéséhez – tette hozzá Vatai Gabriella.

A Magyar Röplabda Szövetség elnöke azt is kiemelte, hogy – az európai szövetség kérése mellett – azért is vállalta el az MRSZ a rendezést, mert hisz a társadalmi felelősségvállalásban, fontosnak tartja, hogy a röplabda és a sport mindenkié, s ezzel az eseménnyel is erre kívánja felhívni a figyelmet.