Petőváry Panni és a beteljesült álom – interjú Brazíliából!

Teremröplabda

Első magyar játékosként szerepel majd a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb röplabdás nemzetének bajnokságában Petőváry Panni. A feladó-átló Brazíliavárosba, a brazil élvonalban szereplő Brasília Vôlei együtteséhez szerződött. A 26 éves játékos már meg is érkezett új klubjához, s az egyik edzését megelőzően kérdezhettük őt.

– Az előző két idényben a görög, illetve a francia élvonalban röplabdáztál. Hogyan kerültél a brazilok látószögébe?
– A menedzserem, Dobi Edina keresett meg ezzel az ajánlattal, miszerint Brazíliából érdeklődnek irántam és hogy mit szólok hozzá. Megmondom őszintén, nem sokat gondolkodtam, úgy érzem, hogy ez egy ilyen „most vagy soha” lehetőség a karrieremben, hisz a brazil röplabda és a nemzeti bajnokság is világszínvonalú, így hát igent mondtam.
– Egy beteljesült álomnak is nevezhető ez a szerződés?
– Fogalmazhatunk így, hisz gyerekkorom óta az volt a célom, hogy egy nagy röplabdásnemzet bajnokságában játszhassak. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a röplabdát választottam sportágamnak, hisz nívós bajnokságokban próbálhatom ki magam és sok szép hellyel, várossal, országgal ismerkedhetek meg, azaz világot láthatok, miközben azt csinálom, amit szeretek. Valóban úgy érzem egyébként, hogy a mostani szerződésemmel valósulhat meg számomra az, amit annak idején elképzeltem…
– Milyen erősségű az új csapata?
– Az első osztály középmezőnyéhez tartozott az előző időszakban, de az új szezonban szeretne a klub előrébb végezni, a nagy álom a legjobb hat közé kerülés lenne. Ami a légiósainkat illeti: rajtam kívül egy kanadai center is érkezett az együtteshez, a többi játékos brazil. Remélem, hogy tudunk segíteni a kitűzött célok elérésében.
– Főszerep vár majd Önre a Brasília Vôlei gárdájában?
– Úgy gondolom, hogy igen. Külföldiként nyilván sokat is várnak tőlem, s szeretném is bizonyítani, hogy nem véletlenül szerződtettek. Persze, bérelt helye senkinek sincs a csapatban. Sok a jó játékos, úgyhogy nagy lesz harc a kezdőbe kerülésért.
– Távol a családtól, a világ másik végén tréningezik és röplabdázik majd. Ebbe belegondolt már?
– Nagy próbatétel, az biztos, hisz ilyen messze még nem voltam az otthontól, viszont azt is tudom, hogy ez a klubváltás jelentős előrelépést hozhat a karrieremben. Remélem, hogy meg tudom mutatni a tudásomat a pályán, izgatott és boldog vagyok, nagyon szeretnék bizonyítani. A bajnoki szezon ütemezése hasonló, mint otthon, októberben kezdünk majd és április környékén zárul a pontvadászat.
– Az előző Eb-n tagja volt a válogatottnak, idén az Eb-selejtezőkön viszont nem játszott. Mit tudhatunk ennek a hátteréről?
– Először is szeretnék szívből gratulálni a csapat mindkét győzelméhez, amelyekkel nagy lépést tett az Eb-re való kijutás felé. Követtem a meccseket, drukkoltam nekik otthonról is. Ami a válogatottat és engem illet: volt egy kisebb sérülésem az előző szezonban, s hogy továbbra is magas szinten tudjak röplabdázni, szükséges volt foglalkoznom vele, de örömmel mondhatom, hogy ez már a múlté.
– Mi pedig örömmel halljuk ezt. Hajrá, Brazíliában!
– Köszönöm, vagyis, ahogy itt mondják: Obrigado!