Szakmai folyóirattal, konferenciákkal segíti a magyar röplabdát a Röplabda Specifikus Módszertani Központ

Szövetség, Teremröplabda

Már több, mint fél éve működik a Röplabda Specifikus Módszertani Központ (RSMK), amely konferenciák, továbbképzések szervezésével segíti a magyar röplabdázásban dolgozó szakemberek munkáját, most pedig megjelent az RSMK szakmai folyamiratának az első száma. Ennek kapcsán kértük Baran Ádámot, a Módszertani Központ stratégiai igazgatóját az eddig elért eredmények értékelésére, valamint a jövőbeli tervekről is kérdeztük a békéscsabai sportvezetőt.

Február végén jött létre a Röplabda Specifikus Módszertani Központ, és nemrég jelent meg a központ szakmai folyóiratának első száma, úgyhogy mondhatjuk, hogy aktívan telt a központ első fél éve. Hogy látja a megalakulástól eltelt időt, milyen volt a fogadtatása?
A Magyar Röplabda Szövetség elnöksége, 2023. decemberében határozott arról, hogy életre hívja a Röplabda Specifikus Módszertani Központot, mellyel kapcsolatos feladatok ellátását a Békéscsabai Röplabda Akadémiára bízta.
Szeretném kiemelni, hogy a Nemzeti Sportügynökség Zrt. az első pillanattól a kezdeményezés mellé állt és szakmai támaszt adott. Dr. Baji Balázs vezérigazgató-helyettes és Dr. Sáfár Sándor igazgató urak támogatása rengeteget jelentett az indulásnál.
Az első kézzelfogható eredmény a Jimmy Czimek által írt, Röplabda – Edzés & edzősködés, utánpótlás korosztálytól a professzionális röplabda játékosig című könyv magyar nyelvre való lefordítása és kiadása. A szerző, aki nem mellesleg a Kölni Egyetem professzora és a Német Röplabda Szövetség edzőképzésének vezetője elismeréssel adózott a munka láttán.
Hasonló büszkeséggel tölt el, hogy a Telkiben megrendezett Nemzetközi Röplabda Specifikus Konferencián közel 250 szakember vett részt, ami jól példázza, hogy nagy szükség van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre.
Nemzetközi kitekintésben is sikerült eredményeket felmutatnia a Módszertani Központnak. Az FIVB 2024. júniusában nívós edzőtovábbképzést tartott, amelyre számos országból érkeztek szakemberek. Az esemény magas szintű megszervezésével öregbítettük a magyar röplabdázás hírnevét.
A magyar röplabdázásban dolgozó szakembereknek van igényük arra, hogy fejlődjenek és naprakész tudást szerezzenek.

Megjelent a Röplabda Specifikus Módszertani Központ szakmai folyóiratának első száma. Mesélne kicsit az elkészültéről, kik a szerzők, milyen jellegű cikkek kaptak helyet benne?
A ránk bízott feladat jelentős felelősséggel jár, melynek igyekszünk legjobb tudásunk szerint eleget tenni. Célunk az előremutató szakmai kommunikáció kereteinek megteremtése, a szakmában dolgozók inspirálása. Ennek egyik fontos eleme a szakmai folyóirat. Igyekeztünk olyan témákat feldolgozni, melyeknek gyakorlati hasznát veszik a szakemberek. Emellett pedig beszámoltunk rendezvényekről, publikáltunk kutatási eredményeket. Jó volt megtapasztalni, hogy a felkért szerzők mekkora motivációval vetették bele magukat a munkába.
Ez egy pilot projekt volt annak minden nehézségével és kihívásával, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk az első szám megalkotásakor, melyeket a jövőben hasznosítunk majd.
Hollósy László, aki amellett, hogy egy nagyon értékes cikk szerzőjeként szerepel a magazinban, szinte az összes anyag lektorálásában részt vett, szakmai tekintetben végig támaszkodhattam rá.

Az első számot az MRSZ küldöttgyűlésén kiosztották a megjelenteknek. Van már azóta visszajelzés? Milyen volt a szám fogadtatása?
A megújulás újabb mérföldköveként útjára indítottuk ezt a szakmai folyóiratot, amely tartalmával segítheti a sportágban dolgozó szakembereket. Számos pozitív visszajelzés érkezett, rengeteg telefont és e-mailt kaptunk, igyekszünk minden tagszervezet felé eljuttatni a kiadványt.

Mik a további tervek a folyóirattal, milyen időközönként fog majd megjelenni a jövőben?
Az előzetesen lefektetett koncepció mentén haladunk, mely alapján a következő szám 2024. decemberében jelenik majd meg, azt azt követő pedig 2025. májusában.

Milyen események várhatóak a közeljövőben a Röplabda Specifikus Módszertani Központ szervezésében?
A szakmai rendezvények sorát 2024. szeptemberében folytatjuk az immár hagyományos Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferenciával, melyre ismét nívós előadók érkeznek majd. Emellett számos egyéb aktivitást tervezünk! Újabb külföldi szakanyagok lefordítása, sőt egy magyar szakkönyv kiadása is napirenden van. Emellett ősztől szeretnénk havi rendszerességgel online kurzusokat tartani.