Röplabda, TAO: fejlődési pályára lépett a sportág

Archív, Egyéb 2022 előttről

Szakember képzés, utánpótlás fejlesztés és a 2018/2019-es szezontól a női Szuperliga elindítása szerepel a legfontosabb tervei között a Magyar Röplabda Szövetségnek a TAO-körbe kerülést követően – hangzott el a szövetség elnökének, dr. Kovács Ferencnek és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak szerdai sajtótájékoztatóján, Nyíregyházán.

A TAO-körbe kerülés hatalmas lehetőség a magyar röplabda számára – mondta a sportági szövetség elnöke, dr. Kovács Ferenc a szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatón, amelyen már a jövőbeli tervekről is beszélt. Kiemelte, hogy a magyar NB I-es felnőtt női bajnokság egy átalakuláson megy majd keresztül, melynek köszönhetően a 2018/2019-es szezontól hatcsapatos Szuperligában szerepelnek majd a legjobb hazai együttesek. Addig – a következő szezonban – két hatos csoportban küzd a 12 NB I-es csapat, s végül az első hat helyezett alkotja majd a Szuperliga mezőnyét. Ugyancsak újítás lesz a kötelező, mérkőzésenkénti statisztikai rendszer bevezetése, ami többek között az olasz, az orosz és a lengyel bajnokságra is jellemző. Dr. Kovács Ferenc azt is elmondta, hogy a szakember, valamint az utánpótlás képzés fejlesztése is az első számú célok között szerepel, ennek érdekében is szeretnék a lehető legtöbbet megtenni. A szövetség elnöke arra is kitért, hogy a sportág – az utóbbi években mutatott előrelépése mellett – két embernek köszönhet nagyon sokat a TAO-körbe kerülést illetően: Orbán Viktor miniszterelnöknek és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak.

(fotó: Racskó Tibor)

Dr. Szabó Tünde a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarországon 200 klub, 1200 iskolai röplabdacsapat működik és csaknem 15 ezer gyerek röplabdázik, e számok mellett az utóbbi évek eredményességének –  különösen a női válogatott és klub sikereknek – köszönhető az, hogy  a röplabda bekerülhetett az öt látvány-csapatsportág mellé. Hozzátette, hogy a TAO-körbe lépéssel további eszköz- és létesítmény-fejlesztésre lesz lehetősége a sportágnak.

A magyar röplabdázás tehát fejlődési pályára lépett és a TAO adta lehetőségeket igyekszik maximálisan kihasználni. Az elnökség július 7-én rendkívüli közgyűlést tart majd, szeptember 15-ig pedig már az első – működési – pályázatok benyújtására is sor kerülhet. A sajtótájékoztatót dr. Kovács Ferenc elnök a következő szavakkal zárta le: „a magyar röplabdázásnak nagy múltja van, s remélhetőleg nagy jövője is lesz.”