Az elődöntő következik az U19-es Eb-n

Archív, Egyéb 2022 előttről

Véget értek a csoportküzdelmek a magyar-szlovák közös rendezésű U19-es Európa-bajnokság. Szombaton már az elődöntőket, vasárnap pedig a helyosztókat és a döntőt rendezik Győrött, a Széchenyi István Egyetem sportcsarnokában. Ebből az alkalomból, valamint egy szponzorációs szerződés aláírása kapcsán rendezett sajtótájékoztatót az Európa-bajnokság helyszínén a Magyar Röplabda Szövetség.
Lubor Halanda, az Európai Röplabda Konföderáció alelnöke és a Szlovák Röplabda Szövetség elnöke gratulált a továbbjutott csapatoknak és további sok sikert kívánt nekik, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a két rendező ország válogatottja nem már tud részt venni a további küzdelmekben. Viszont reményét fejezte ki, hogy az Európa-bajnokság hátralévő két napja után minden csapat elégedetten távozik majd.Az elődöntőbe jutott szövetségi kapitányok közül először az orosz Andrej Nozdrin beszélt az esélyekről: „Mi azért jöttünk, hogy győzzünk, és a továbbiakban is mindent megteszünk ezért. Természetesen a sikerért meg kell majd küzdenünk, hiszen nyilván riválisaink is nyerni akarnak, sóval biztosan nagy csaták várnak még ránk.”

Elődöntőbeli ellenfelük a Jiri Zach irányította cseh válogatott lesz szombat délután 18 órától. „Egy héttel ezelőtt legfeljebb álmodoztunk arról, hogy az elődöntőben játszhatunk, most mégis itt vagyunk. Az oroszok ellen Dávid és Góliát küzdelme vár ránk, természetesen mindent megteszünk a sikerért, de a nagy múlttal rendelkező orosz csapat a párharc esélyese. Mi már akkor is elégedettek leszünk, ha éremmel a nyakunkban távozhatunk.”

A másik elődöntőben Törökország és Olaszország méri össze erejét. Előbbiek szövetségi kapitánya, Ümit Hizal szerint mindkét csoport nagyon erős volt és valóban a legjobb négy csapat jutott a négy közé. „Bízom benne, hogy a végén az a csapat állhat majd a dobogó tetejére, amelyik tényleg a legjobb. Szombaton mindent megteszünk majd azért, hogy vasárnap bizonyíthassuk, mi vagyunk azok!”

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára örömét fejezte ki azért, hogy két év alatt immár másodszor rendezhet az MRSZ Európa-bajnokságot Szlovákiával közösen. „Emellett szeretnék köszönetet mondani Győr városának is, hogy mindkét esetben kitűnő házigazdája volt az eseményeknek. Ráadásul a most az első nyolc közé került csapatból hét egyszer még júliusban is visszatérhet, hiszen a mostani Eb egyben a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kvalifikációs versenye is.”

A főtitkár az MRSZ nevében egy szponzorációs szerződést is aláírt a sajtótájékoztatón a sportburkolatokat gyártó Gerflor céggel, amely a kontinenstorna taraflex pályaborítását is biztosította. A francia cég képviseletében Arlin Lionel szentesítette a szerződést. „Nagyon örülök, hogy most hosszú távú együttműködést köthettünk a magyar szövetséggel, amellyel amúgy másfél évtizedes a kapcsolatunk. Fontos partnerünk az MRSZ, amely a jövőben minden hivatalos válogatott és nemzetközi klubkupa-mérkőzést a mi pályaborításunkon akar rendezni.”

Az Európa-bajnokság szombaton tehát az elődöntőkkel, vasárnap pedig a helyosztókkal folytatódik. Ezen a napon azonban egy különleges sporteseménynek is részese lesz Győr: délelőtt 10 órakor ugyanis a Kálóczy téri teniszpályán, Ludvig Zsolt, Borkai Zsolt MOB-elnökkel, Győr polgármesterével és Lubor Halandával együtt egy teniszmérkőzésre hivatalos.

A szombati elődöntők párosítása:
18:00 Oroszország – Csehország
20:30 Törökország – Olaszország
Az 5-8. helyért:
13:00 Lengyelország – Finnország
15:30 Franciaország – Belgium