Női EL: nagyszerű győzelem a fehéroroszok ellen!

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A magyar női röplabda-válogatott 3:0-ra legyőzte Fehéroroszország csapatát az Arany Európa Liga ötödik fordulójában, csütörtökön Prágában.

 

NŐI ARANY EURÓPA LIGA, 5. FORDULÓ:
Magyarország–Fehéroroszország 3:0 (14, 18, 16)
Prága. V: Marschner (cseh), Miklosic (szlovén)
MAGYARORSZÁG: Török 10, Pekárik 7, Vezsenyi 12, Kiss G. 13, Gyimes 7, Bagyinka 2. Csere: Tóth F. (liberó), Szűcs K., Németh A. 1. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
FEHÉROROSZORSZÁG: Lapato, Davjiszkiba 10, Minyjuk 4, Vakulka, Kaszcjucsik 2, Vladjika 3. Csere: Panyaszenka (liberók), Tyupikina 9, Kananovics 3. Szövetségi kapitány: Dzianisz Macvejeu.
Edzői értékelés
Jakub Gluszak:
– A mérkőzés előtt tudtuk, hogy ez a találkozó mindkét csapatnak fontos lesz, mert szerettünk volna jövőre is az Arany Európa Ligában játszani, márpedig innen egy csapat kiesik. A meccs előtt erről is beszéltünk a lányokkal, így volt rajtuk nyomás, de remekül meg tudtak ennek felelni, teljesítették a vizsgát. Kötöttünk egy fogadást is az első fehérorosz mérkőzés után, hogy másodszorra le fogjuk őket győzni, örülök, hogy ez tényleg sikerült is. A játékosok ma minden labdáért „meghaltak” a pályán, elégedett vagyok velük és gratulálok nekik.

 

Jakub Gluszak szövetségi kapitány előző napi kezdőcsapatához képest ezúttal egy változást eszközölt: Bodovics Hanna helyén Gyimes Zsófia játszott. A korai meccsidőpont miatt a megszokottnál sűrűbb programja volt a csapatnak, de a játékosok eltökéltek voltak, hogy a legutóbbi, szoros mérkőzés után ezúttal legyőzik a fehéroroszokat. A rivális kissé megfogyatkozott a csütörtöki összecsapásra, ugyanis Kacjarina Szakolcsik megsérült, míg Hanna Klimec magatartási gondok miatt került ki a keretből.

A mieink remekül kezdtek, Vezsenyi Adrienn ásza után hárompontos magyar előnyt mutatott az eredményjelző. Ezt ugyan két hiba követte a mi térfelünkön, de Török Kata pontjai után a rivális időt kért (11:6). A mieink nemcsak jól nyitottak, hanem a szélek mellett centerből is rendkívül hatékonyan támadtak, így a fehéroroszok szövetségi kapitánya hamarosan ismét magához rendelte tanítványait (17:8). A folytatásban tíz pont fölé is nőtt a magyar előny, és bár egy állásba még beragadtunk, Kiss Gréta bombája 21 perc után véget vetett az első játékrésznek.

A második szett legelején Anasztaszija Kananovicsot is elveszítették a fehéroroszok, aki hasát fogva hagyta el a csarnokot. Ennek ellenére az egyre jobb játékot mutató ellenfél vezetett, elsősorban azért, mert a mieink teljesítménye elmaradt a korábban látottaktól (7:10). Török remek nyitása után a fehérorosz feladó szabálytalanul ért labdába – ezzel lett egyenlő –, majd amikor Kiss sikeresen támadott, kettővel már mi vezetünk (12:10). A hajrá már ötpontos magyar fórról kezdődött, mert továbbra is kevés hibával, jó blokkteljesítménnyel és hatékony nyitásokkal röplabdáztunk (21:16). Az utolsó labdamenetek nem tartogattak különösebb izgalmakat, Pekárik Eszter támadásával megdupláztuk előnyünket.

A harmadik felvonás elején megint becsúszott pár magyar hiba, de Tóth Fruzsina fantasztikus mezőnymunkájára alapozva a jó védekezésekből hatékonyan tudtunk visszatámadni, ennek köszönhetően pedig nálunk volt az előny (10:7). Bagyinka Fanni hatékonyan szolgálta ki társait, az egyre fáradó fehéroroszok pedig állásrendi hibát is vétettek (14:8). A hajrában sem változott a játék képe, így az utolsó labdamenetek egyikénél az is belefért, hogy a novemberi, súlyos térdsérüléséből lábadozó Németh Anett is bejöjjön nyitni: a Potsdamba szerződött átló szervált egy ászt, a mieink pedig fölényes sikert arattak az Eb-csoportrivális fehéroroszok felett!

A válogatott pénteken a horvátok ellen zárja a sorozatot.