Extraliga hírmorzsák – győzelemmel hangoltak a kupacsapatok

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Szokásos összefoglalónkban az Extraliga klubjainak legfontosabb heti történéseit összegezzük.

Férfi Extraliga:

Nagyszerű játékkal nyert 3:0-ra a Pénzügyőr SE a Kecskeméti RC ellen. A fővárosi együttes a játék minden elemében felülmúlta a kecskemétieket. Amíg a PSE szinte minden pályára lépő játékosa tudott pontot szerezni, a kecskemétieknél ezúttal senki sem tudta tolni a csapat szekerét. A Pénzügyőr a következő fordulóban budapesti rangadót játszik a MAFC otthonában, a Kecskemét pedig a  Dunaújvárost fogadja.

Kaposváron rendezték a forduló rangadóját, ahol a Fino Kaposvár négy szettben győzte le a MAFC-BME együttesét, ezzel szorosan követi a listavezető Pénzügyőrt. A kaposváriak győzelmét Iván Gergő sérülése árnyékolja be, aki a második játszmában szenvedett külső bokaszalag-szakadást. Ezt a játékrészt ugyan könnyen megnyerte a MAFC, de utána a kaposváriak akarata érvényesült. Érdekesség, hogy a MAFC legjobbja ezen az estén a Kaposváron nevelkedő Szabó Barna Frigyes volt 17 pontjával. A kaposváriak a hétvégi fordulóban Debrecenbe látogatnak. 

Nem sikerült a bravúr a Challenge-kupában a Vegyész RC Kazincbarcikának az UVC Ried ellen. Az osztrák csapat 3:0-ra nyerte az odavágót, így nem volt könnyű dolga a Vegyésznek. A 3:1-es siker már a borsodiak továbbjutását eredményezte volna, ám 2:1 után az osztrákok nyerték a negyedik felvonást, így ők jutottak a következő fordulóba. A bajnokságban a DEAC látogatott Kazincbarcikára, és a debreceniek meg is nehezítették a Vegyész dolgát az első játszmában, ám utána felpörgött a VRCK és Bibók Balázs jó játékának is köszönhetően megnyerte a mérkőzést. Nem lesz könnyű a Vegyész következő mérkőzése sem: a csapat a Kistext otthonába látogat.

Betegség és sérülések sújtják a DKSE csapatát, ráadásul több utánpótláskorú játékosát nélkülöznie kellett Tomanóczy Tibornak a Kistext SE elleni bajnokin. Kalmár Ákos játékára, kiváló nyitásaira és ütéseire nem volt ellenszerük a dunaújvárosiaknak, akik a hétvégén a Kecskemét ellen javíthatnak.

A forduló legjei: a legtöbb pontot (24) Marko Milovanovics (Fino Kaposvár) szerezte, a legtöbb blokk (5) Pedro da Silva (Pénzügyőr SE) nevéhez fűződik, a legtöbb ászt (5) Julio Gomez Galvez (MAFC-BME) ütötte.

Női Extraliga:

Nyíregyházán rendezték a forduló rangadóját, ahol a BL-re készülő Fatum Nyíregyháza ellenfele a Szent Benedek Balatonfüred Röplabda Akadémia együttese volt. A nyíregyháziak ezúttal esélyeshez méltóan játszottak, Radosová 26 pontjával jelezte, hogy készen áll a BL-rajtra. A balatonfüredieknél Kiss Gréta jutott egyedül 10 pont fölé. A Nyíregyháza szerdán 18 órakor kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligájában a Grupa Azoty Chemic Police otthonában, a mérkőzést a DigiSport  2 élőben közvetíti.

Az 1.MCM-Diamant Kaposvár elleni győzelemnek köszönhetően tovább őrzi veretlenségét a Swietelsky-Békéscsaba. Tóth Gábor tanítványai ezúttal is kicsit későn ébredtek, hiszen a Kaposvár nyerte az első szettet, de utána már pontosabban röplabdázott a Békéscsaba. A CEV Kupa nyolcaddöntőjének odavágóján egy szettet tudtak rabolni a ŁKS Commercecon Łódź csapatától, így megőrizték esélyüket a továbbjutásra. A visszavágót szerdán 18 órától játsszák, a mérkőzést a DigiSport 1 élőben közvetíti. A kaposváriak  sikerrel vették az első akadályt a Challenge-kupában, az idegenbeli 3:0-ás győzelem után hazai pályán 3:1-re verték az izraeli Maccabi Haderát, így bejutotak a második körbe.

Győzelemmel hangolt az Alba Blaj elleni CEV Kupa-visszavágóra a Vasas Óbuda. Az angyalföldi együttes az UTE-t győzte le 3:1-re, de sérülés miatt elveszítette amerikai légiósát, Alexandra Melloyt. A CEV Kupa-visszavágót az Alba Blaj ideiglenes otthonában, Nagyszebenben rendezik. A Vasas 3:1-re kikapott az első mérkőzésen, így nem lesz könnyű dolga idegenben,. Az UTE nem adta olcsón a bőrét a Vasas ellen, Szabó Lili és Manninger Luca vezetésével a lila-fehéreknek sikerült egy szettet elcsenniük az esélyesebb angyalföldi csapattól.

Megszerezte első győzelmét a bajnokságban az MTK, ezt pedig a DVTK együttese bánta. A fővárosi kék-fehérek a 20 pontos Windisch Kinga vezetésével kerekedtek felül riválisukon. A DVTK egy Gödöllő elleni győztes barátságos mérkőzéssel hangolt a találkozóra. Farkas Mihály vezetőedző szerint amint nem hátráltatják a csapatot sérülések, és lesz idő az összeszokásra, lesz potenciál a csapatban, ahogy azt a mérkőzés harmadik játszmája is megmutatta.

A forduló legjei: a legtöbb pontot (27) Marta Drpa (Swietelsky-Békéscsaba) szerezte, a legtöbb blokk (6) Kilyénfalvi Zsófia (MTK) és Zólyomi Rebeka (Swietelsky-Békéscsaba) nevéhez fűződik, a legtöbb ászt (4) pedig Ayshan Abdulazimova (Vasas Óbuda) ütötte.