Gyakorlati útmutatás a 2021. november 1. után érvényes COVID-19 védettségi ellenőrzéssel kapcsolatos végrehajtási szabályokhoz

Archív, Szövetség 2022 előttről

Tisztelt Tagszervezetek!

Az MRSZ elnökség által elfogadott, a COVID-19 járványhelyzethez kapcsolódó védettségi ellenőrzés végrehajtási szabályairól szóló szabályzat 2021. november 01. utáni bevezetését követően néhány gyakorlati útmutatást kívánunk nyújtani.

A szabályozásban megjelölt COVID19 antigén gyorsteszt eredménye kizárólag abban az esetben tekinthető érvényesnek, amennyiben azt orvos igazolja. Az orvos által történt hitelesítés aláírással és pecsétlenyomattal érvényes. A teszt eredmények bemutatásához mellékelten küldünk egy minta nyomtatványt, melyet javaslunk használni, de természetesen azonos tartalmú, más formátumú dokumentum is elfogadható.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a COVID19 antigén gyorsteszt (orrgaratból, vagy torokgaratból történő mintavétel) nem azonos a COVID19 szerológiai antitest gyorsteszttel (vérből kimutatott ellenanyag szint detektálás), melyet elfogadni nem áll módunkban. Az antitest szint alapján történő védettség igazolása kizárólag laboratórium által végzett, véreredményből megállapított laboreredmény bemutatásával elfogadható, a szabályzatban leírtak szerint.

Több esetben előfordult, hogy nem magyar állampolgárok esetében, külföldi hatóság által kiállított védettségi dokumentumot mutatott be a sportszervezet. Felhívjuk figyelmüket, hogy a szabályzat alapján a dokumentumokat KIZÁRÓLAG magyar vagy angol nyelven fogadhatjuk el. Természetesen a hiteles fordítás – ahogy az a szabályzatban is rögzítésre került – elfogadott (pl. cirill betűkkel írt igazolás esetében, az ellenőrzést végző személy nem fogja elfogadni, ha nem tartozik hozzá hiteles fordítás magyar nyelvre).

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a személyazonosság ellenőrzésére KIZÁRÓLAG magyar védettségi igazolvány esetében van szükség (személyi igazolvány vagy útlevél), minden egyéb esetben az adott játékos versenyzési engedélye is elegendő az azonosítás céljából. A sportolói igazolványokat ellenőrzés céljából, vagy az esetleges egyéb problémás esetek tisztázására (lejárt személyi okmány cseréje miatti adatok eltérése, nem egyértelmű beazonosíthatóság, antigén gyorsteszt esetén a személy azonosságának ellenőrzése stb.) a sportszervezetek az MRSZ Back Office rendszerben be tudják mutatni vagy ki tudják nyomtatni. A sportszervezetek saját Back Office belépésüket követően a 11-es (teremröplabda), a 27-es (ülőröplabda) és a 31-es (strandröplabda) menüpontokban a JÁTÉKOS – saját / Igazolt játékosok vagy Versenyengedélyes játékosok alpontokból férnek hozzá az azonosítás céljára használható igazolványokhoz.

Tisztelt Tagszervezetek!

Az első hétvége tapasztalatai alapján kevés esetben volt probléma a védettség igazolásával, de a fenti esetek tisztázására szükségét éreztük jelen tájékoztatás megírásának. A cél továbbra is az, hogy lehetőség szerint a bajnokságok gond nélkül tudjanak zajlani, a járványügyi helyzetnek megfelelő lehető legvédettebb módon. Fontos, hogy az egészségünk védelme érdekében mindenki tartsa be a szabályokat és felelősen gondolkodva és cselekedve járjon el a tesztelések és védettség igazolása kapcsán.

További sportsikereket és jó egészséget kívánok a Magyar Röplabda Szövetség nevében!

Sportbaráti üdvözlettel,

Ludvig Zsolt, MRSZ Főtitkár

 

VIZSGÁLATI EREDMÉNY

COVID-19 Antigén gyorsteszt

 

Sportoló(k) adatai

Név Back Office kód Születési hely Születési dátum Anyja születési neve
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenti sportoló(k) vizsgálati eredménye: NEGATÍV

 

Mintavétel időpontja: _____év _________hónap ____nap ____óra ___perc

 

Aláírásommal és orvosi pecsét lenyomatommal igazolom, hogy a vizsgálati eredmények valósak és a mintavétel szakszerűen történt.

 

 

Ph.

_______________________________

orvos aláírás