Extraliga hírmorzsák – Menetel a Swietelsky-Békéscsaba, a férfiaknál már nincs hibátlan csapat

Archív, Egyéb 2022 előttről

Szokásos összefoglalónkban az Extraliga klubjainak legfontosabb heti történéseit összegezzük.

Férfi Extraliga:

Dágon nyert a Pénzügyőr SE a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, majd a bajnokságban a DKSE-s is könnyedén győzte le Jókay Zoltán együttese. A 19 esztendős Majoros Balázs (aki éppen Dunaújvárosból érkezett a PSE-hez) másodszor jutott szóhoz a címvédőnél, rögtön 5 ponttal hálálta meg a bizalmat.

Elszenvedte első vereségét a bajokságban a Fino Kaposvár: az újonc Kistext a Kaposvár Arénában győzte le 3:2-re az előző szezon ezüstérmesét. A Magyar Kupában viszont könnyed 3:0-s sikert értek  el a somogyiak, el a MEAFC-Miskolc ellen, a találkozón minden bevethető játékosát pályára küldhette Ruben Wolochin.

Hatalmas csatát vívott egymással a Vegyész RC Kazincbarcika és a MAFC-BME. A Vegyész már kétszettes előnyben is volt, de a MAFC talpraállt és megnyerte a meccset. A barcikaiak öt kezdő játékosa is 10 pont fölé jutott a mérkőzésen. A Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-mérkőzésen a fiataloknak adott lehetőséget Toronyai Miklós: Péter Benedek 12, Bibók Balázs 13 pontig jutott.

A Vegyész ellen először sikerült a döntő szettet megnyernie a MAFC-BME csapatának: a kétszettes hátrányból Csoma Krisztián és Krupánszki Olivér vezérletével állt fel a fővárosi együttes. A Magyar Kupában a Széchenyi Győr ellen játszott volna a csapat, ám a győriek hiányzó versenyengedélye miatt 3:0-val a MAFC javára írták a találkozót.

Szegeden egy szettet elbukott a Magyar Kupában a Kecskeméti RC, a bajnokságban viszont könnyedén győzték le a DEAC-ot 3:0-ra. A kupamérkőzésen pályára lépett Kiss Bendegúz: a kecskemétiek 17 esztendős tehetsége ponttal mutatkozott be a felnőttek között.

Újabb tehetséges fiatal röplabdázó mutatkozott be a DKSE csapatában: a 16 esztendős Béres Mátyás a PSE elleni vereség alkalmával léphetett pályára először dunaújvárosi színekben.

A bíztató szezonkezdet után kisebb hullámvölgybe került a DEAC: a Kecskemét elleni vereség alkalmával rengeteget hibáztak a debreceniek. Fazekas Balázs 8 pontjával csapata legjobbja tudott lenni, így négy meccs után 73 pontjával ő a legponterősebb magyar röplabdázó az Extraliga idei kiírásában.

Sorozatban harmadik mérkőzését nyerte meg a Kistext SE: Weczera Csaba gárdája idegenben fektette két vállra a ligaelső Kaposvárt. A fővárosiak fiatal játékosa, a 17 éves Óhidi Richárd egy ász nyitással megszerezte első pontját az Extraligában.

A forduló legjei: a legtöbb pontot (21) Rafael de Bairros (Kistext) és Csoma Krisztián (MAFC-BME) szerezték, a legtöbb blokk (5) Rodrigo Moraes (VRCK) nevéhez fűződik, a legtöbb ászt (4) pedig Marko Milovanovic (Fino Kaposvár) és Lazaro Fundora (Kecskemét) ütötték.

 

Női Extraliga

Gödörben került a címvédő Fatum-Nyíregyháza: a Vasas elleni vereség után ezúttal a Swietelsky-Békéscsaba elleni rangadón sem sikerült nyernie a címvédőnek. Kétjátszmás hátrányból ugyan még felzárkóztak a nyíregyháziak, a döntő szettre azonban a békéscsabaiaknak maradt több erejük. Nikola Radosová 33 pontjával a szezon eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. Teljessé vált a Fatum BL-csoportja: a selejtezőből a szerb ZSOK Ub jutott a nyíregyháziak négyesébe. A héten a Magyar Kupában is érdekelt a csapat, ellenfele a MÁV Előre SC-Bericap lesz.

Négy mérkőzés után is hibátlan a Swietelsky-Békéscsaba, amely a Nyíregyháza elleni győzelmet nem csupán ponterős támadásainak, de kiváló védekezésének is köszönhette, hiszen az öt szett alatt 19 blokkot hoztak össze a játékosok (Ema Strunjak egymaga 7-szer sáncolta az ellenfelet). A lila-fehérekre a hibátlan SZBRA elleni rangadó előtt még vár egy Magyar Kupa-mérkőzés is, ahol a Gödöllő lesz a csabaiak ellenfele.

Ha nehezen is, de megvan a Vasas Óbuda újabb győzelme. Az MTK elleni siker a 3:0-s eredmény ellenére igen nehezen született meg, hiszen minden szettet csak minimális különbséggel tudtak megnyerni a piros-kékek. A Vasas Óbuda a Közép-európai Ligában Papp Orsolya és Vezsenyi Adrienn jó játékának is köszönhetően nyert a Novak KBM Branik Maribor ellen.

Újabb győzelemnek örülhettek Kaposváron: az 1.MCM-Diamant Kaposvár ezúttal a DVTK-t verte 3:0-ra magabiztos játékkal. Először volt eredményes a felnőttek között Honfi Katalin, akik kétszer is jól blokkolta az ellenfél támadásait. A Magyar Kupában a TFSE otthonában kezdik meg szereplésüket a kaposváriak.

Az első szett szoros volt ugyan, de az UTE összességében nem tudta megszorongatni az SZBRA-t. A lila-fehérek időközben közös megegyezéssel szerződést bontottak Yoanna Atanasovával. A héten rájuk is Magyar Kupa mérkőzés vár a Jászberény otthonában.

Négy forduló után vezeti a bajnokságot a Szent Benedek Balatonfüred Röplabda Akadémia, amely nagyszerű játékkal győzte le az UTE csapatát. A Magyar Kupában a CoreComm-VESC lesz a balatonfürediek ellenfele, majd jön a Swietelsky-Békéscsaba elleni Extraliga-rangadó.

Hiába Sziládi Viktória nagyszerű játéka és 20 pontja, nem sikerült a pontszerzés az MTK-nak a Vasas Óbuda ellen. A kék-fehéreknek mindhárom szettben közel álltak a diadalhoz, de végül 3:0-s vereséget szenvedtek. A javításra a Magyar Kupában a Budaörsi DSE ellen lesz lehetősége a csapatnak.

A DVTK együttese lassan elfogy: a korábbi három sérült mellé Arijana Jovic is feliratkozott. Az így felforgatott csapat nem tudta megnehezíteni a Kaposvár dolgát.

A forduló legjei: a legtöbb pontot (33) Nikola Radosová (Fatum-Nyíregyháza) szerezte, a legtöbb blokk (7) Ema Strunjak (Swietelsky-Békéscsaba) nevéhez fűződik, a legtöbb ászt (4) pedig Natasa Savovic (SZBRA), Julia Bojko (Vasas-Óbuda) és Nathalie Lemmens (1.MCM-Diamant Kaposvár) ütötték.