Extraliga hírmorzsák – továbbra is hibátlan a BRSE és a Fino

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Szokásos összefoglalónkban az Extraliga klubjainak legfontosabb heti történéseit összegezzük.

Férfi Extraliga:

Az előző fordulóban elszenvedett vereség után ezúttal nyerni tudott a Pénzügyőr SE, a Vegyész ellen egy szoros (3:1) mérkőzésen. A címvédő legjobbja a nyáron igazolt magyar válogatott ütőjátékos, Dávid Csanád volt 17 pontjával. Jókay Zoltán csapata legközelebb csütörtökön, a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében lép pályára a Dág vendégeként.

Továbbra is veretlen a bajnokságban a Fino Kaposvár, amely ezúttal Dunaújvárosban nyert 3:0-ra, és vezeti a bajnokságot. 13 pontjával ezúttal is Marko Milovanovic volt a kaposváriak vezére, de a 11 pontig jutó Hubicska Patrik sem maradt el sokkal tőle. A csütörtöki Magyar Kupa fordulóban a MEAFC-Miskolc lesz a FINO ellenfele.

Három alapembere, Carlos Paez, Lukasz Ciupa és Szabó Dávid hiányát nem bírta el a Vegyész RC Kazincbarcika a Pénzügyőr elleni rangadón, így a meccset öt játszmában a tavalyi bajnok nyerte.  Szerdán újabb megmérettetés vár a Vegyészre, amely a Magyar Kupában a GLP Nyíregyháza ellen  küzd a nyolc közé jutásért.

Újabb 3:2-es mérkőzésen maradt alul a MAFC-BME, ezúttal a Kecskemét tudott győzni minimális különbséggel a fővárosiak ellen, akinél Csoma Krisztián újabb remek teljesítménye (25 pont) sem volt elég a győzelemhez. Javításra a Magyar Kupa szerdai játéknapján a Széchenyi Győr ellen lesz lehetőségük.

Kétszettes hátrányból állt fel a Kecskeméti RC a MAFC elleni rangadón, és a lélektani előnyt kihasználva az ötödik játszmát is nagy küzdelemben behúzták a hazaiak. A 17 éves Bogdán Bence egyre nagyobb szerepet kap a csapatban: a fiatal ütőjátékos végigjátszotta a mérkőzést, és 7 pontot szerzett. A kecskemétiek csütörtökön Szegeden lépnek pályára a Magyar Kupában.

Harmadik mérkőzésén is pont nélkül maradt a DKSE. Tomanóczy Tibor együttese a Kaposvártól szenvedett 3:0-ás vereséget, de a gárda edzője ennek ellenére elégedett volt a csapata teljesítményével. Ponttal mutatkozott be a 16 éves Tóth Kristóf, de a liberó poszton játszó Kuti Márk Lászlónak is ez volt az első meccse a felnőttek között. A dunaújvárosiaknak a következő fordulóban sem lesz nehéz dolguk, hiszen a Pénzügyőr otthonában lépnek pályára.

A dunaújvárosiak elleni siker után ezúttal a Kistext volt a DEAC ellenfele, akiket megszorongatni sikerült ugyan, de legyőzni nem. A debreceniek elégedettek a szezon eddigi alakulásával, rutinos mesterük bízik benne, hogy a jó forma tartható lesz a továbbiakban is, és tudnak majd meglepetést okozni.

Újabb győzelmével jelenleg harmadik a bajnokságban a Kistext SE. A fővárosi csapat 3:1-re győzte le a DEAC-ot, nem kis részben a Kaposvárról szerződtetett Kalmár Ákos remek teljesítményének és 24 pontjának köszönhetően. A következő bajnoki fordulóban Kaposvárra látogat a csapat.

A forduló legjei: a legtöbb pontot (28) Fazekas Balázs (DEAC) szerezte, a legtöbb blokk (5) Tomas Lescay (MAFC-BME) nevéhez fűződik, a legtöbb ászt (6) pedig Kalmár Ákos (Kistext SE) ütötte.

Női Extraliga:

Több, mint egy év után szenvedett ismét vereséget a Fatum Nyíregyháza, amely legutóbb 2020. október 24-én, a BRSE ellen kapott ki az Extraligában. A címvédő ezúttal a Vasas otthonában kapott ki 3:1-re, csütörtökön pedig már jön is a következő rangadó: a nyíregyháziak a továbbra is száz százalékos Swietelsky-Békéscsaba gárdáját fogadják. A békésiek a hétvégén az UTE elleni 3:0-ás győzelmen kívül Molcsányi Rita visszatérésének is örülhettek.

Egyre jobb formába lendül a Vasas Óbuda: a budapestiek nagyszerű játékkal 3:1-re győzték le a címvédő Nyíregyházát, a 19 pontos Julia Bojko vezetésével. A piros-kékek szerdán ismét fontos mérkőzést játszanak: 19 órától a Nova KBM Branik Mariborral mérkőznek meg a Közép-európai Ligában.

Megszerezte első győzelmét a szezonban az 1.MCM-Diamant Kaposvár, amely az MTK együttesét győzte le három játszmában. Egyre jobb teljesítménnyel rukkol elő Szedmák Réka, aki ezúttal 12 pontjával csapata egyik legjobbja volt. Pénteken a DVTK látogat majd a Kaposvár Arénába.

Nem tudta megszorongatni az UTE a Swietelsky-Békéscsaba gárdáját a lila-fehér rangadón. Gyimes Zsófia, az újpestiek centere a mérkőzés után elmondta, játékukba sok hiba csúszott és több játékelemben is gyengén teljesítettek. Az UTE legközelebb vasárnap, Balatonfüreden játszik Extraliga-mérkőzést.

A DVTK elleni 3:0-ás siker a tabella második helyéig repítette a Szent Benedek Balatonfüred Röplabda Akadémia csapatát. A balatonfürediek kitűnő védekezésüknek és nagyszerű nyitásainak (9 ász) köszönhették a győzelmet. Ezúttal Kiss Gréta volt a csapat legjobbja, aki 17 pontot, közte 3 ászt és egy blokkot tett a közösbe.

Az UTE-hoz hasonlóan az MTK is sima 3:0-ás vereséget szenvedett. Leiszt Máté együttese sok hibával játszott első hazai mérkőzésén, a vezetőedző szerint kicsit túlizgulták a mérkőzést. Legközelebb, szombaton a Vasas ellen sem  lesz könnyű dolga a csapatnak.

Nem sikerült a pontszerzés a DVTK-nak az Szent Benedek ellen: az első két játszma megilletődött játéka után a harmadik szettben már közel tudtak lenni a balatonfüredi csapathoz. A következő fordulóban, a Kaposvár ellen sem vár könnyű mérkőzés Farkas Mihály együttesére.

A forduló legjei: a legtöbb pontot (19) Julia Bojko (Vasas-Óbuda) szerezte, a legtöbb blokk (5) Kalicanin Sanja (Vasas Óbuda) nevéhez fűződik, a legtöbb ászt (5) Zólyomi Rebeka (BRSE) ütötte.