Németh Anett kezdi otthon érezni magát Potsdamban

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A magyar válogatott játékosa pénteken este egy órán át válaszolt a kérdésekre a @hunvolley Instagram-oldalán – szó esett Amerikáról, Németországról, de a fő téma természetesen a röplabda volt.

Németh Anett a nyári Európa-bajnokság érkezett meg új csapatához – utolsóként, hiszen ő az egyetlen olyan játékos a Potsdam keretében, aki az Eb-n nyolcaddöntőt játszhatott. A „késés” ellenére gyorsan sikerült beilleszkednie, a csapattársak kedvesek és segítőkészek, a keret tagjai nemcsak erős együttest, de jó közösséget is alkotnak.

A szezon előtt az amerikai egyetemi bajnokságból Németországba igazoló magyar játékosnak leginkább a jó idő hiányzik Dél-Karolinából, azt viszont kifejezetten élvezi, hogy nem kell tanulnia, és kizárólag a röplabdára koncentrálhat. Mindenképpen erősebb bajnokságba szeretett volna igazolni, Németország pedig ideális választás, hiszen a Bundesligában rengeteg az erős csapat és a jó játékos, itt minden feltétel adott Anett számára a további fejlődésre.

A mérkőzésekre sok szurkoló jár ki és különleges hangulatot varázsolnak, az állandó dobszó és taps új élményt jelentett a magyar légiós számára.

Potsdam városa kifejezetten tetszik Anettnek: jóval kisebb ugyan a település, mint Budapest, de rengeteg a park, és ha a szabadnapjain nyüzsgésre vágyik, autóval 20 perc alatt eljuthat Berlinbe.

A német nyelvvel még akadnak gondjai: a középiskolában angolul és franciául tanult, de mivel kétéves szerződést kötött a Potsdammal, mindenképpen szeretné megtanulni a nyelvet, az első lépéseket már meg is tette ebbe az irányba. Hosszú távra tervez a Bundesligában, álmai bajnokságának azonban az olaszt tartja, fő célja, hogy egyszer majd Itáliában légióskodhasson.

Fiatal kora ellenére már két Európa-bajnokságon is pályára léphetett: a 2019-es, részben hazai rendezésű Eb idején még 20 éves sem volt, hatalmas élményt jelentett számára, hogy magyar közönség előtt játszhatott. Idén nyáron pedig súlyos sérülése után épphogy felépült a tornára, ennek ellenére megmutatta, hogy hasznos tagja tud lenni a válogatottnak. Pályára léphetett a legszűkebb világelitbe tartozó Olaszország és Szerbia ellen, ezekből a mérkőzésekből ő és a csapat is rengeteget tanult.

Érdekes élmény lenne Anett számára, ha a Potsdam színeiben egy magyar csapat ellen kellene játszania valamelyik nemzetközi kupában: nagyszerű lenne hazatérni egy meccs erejéig, de az, hogy a magyarok nem neki szurkolnak, szokatlan lenne számára. Abban pedig egyáltalán nem biztos, hogy a német klubja győztesen hagyná el a pályát, hiszen a nemzetközi porondon szereplő magyar csapatok egyre nagyobb játékerőt képviselnek.

Bár remélhetőleg még nagyon messze a visszavonulás, Anett elmondta, pályafutása befejezése után szívesen maradna a röplabda közelében, de edzői babérokra nem tör, inkább Amerikában szerzett gazdasági diplomáját szeretné hasznosítani, egy klub gazdasági vezetőjeként például el tudná képzelni magát.