Otthon lett tornagyőztes a BRSE és második a Kaposvár

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Két nemzetközi felkészülési tornára is sor került a hétvégén: Békéscsabán a Boraqua Kupán a BRSE, a Vasas és a romániai Lugoj, míg Kaposváron az 1. MCM-Diamant Kupán a hazaiak mellett az MTK és az UTE, valamint két szlovén csapat, a Calcit és a Maribor szerepelt.

 

A békéscsabaiak a pénteki első találkozón 3:2-es vereséget szenvedtek a Vasastól, amely viszont 3:1-re kikapott szombaton a Lugojtól. Így az első hely sorsa a román csapat és a BRSE vasárnapi összecsapásán dőlt el.

A csabaiak nagyszerűen kezdték a találkozót, lelkes és koncentrált játékkal hamar időkérésre készítették a vendégek mesterét. A későbbiekben sem csökkentett a lendület, Kertész Petra remekelt mezőnyben, míg az eddigi mérkőzéseken halványan teljesítő Szara Kliszura valóságos szőnyegbombázást tartott, így 10 pontos különbséggel nyerték az első etapot. A második játékrészben nagyobb sebességre kapcsolt a Lugos, Tóth Gábor időkéréssel és cserékkel próbálkozott, de maradt a vendégek dominanciája, akik kiegyenlítették a szettek állását. A harmadik felvonás hatalmas küzdelmet és parádés labdameneteket hozott, óriási taktikai csata dúlt. A szett közepén egységes csapatjátékkal a csabaiak elléptek néhány ponttal és bár mindent megtett a felzárkózásért a Lugos a 199 cm magas Filipas vezetésével, de minden rohamot sikerült visszaverni. Anasztaszia Kornyienko ász értékű nyitása pedig lezárta a szettet. A negyedik felvonásban folytatódott az adok-kapok, a jól játszó BRSE fokozatosan lépett el és törte meg a vendégek ellenállását, akiknek ugyan még volt egy fellángolásunk, de végül a hazaiak diadalmaskodtak, ami pedig egyben a csabaiak tornagyőzelmét és a román csapat második helyét eredményezte, míg a Vasas a körbeverés után a harmadik lett.

Tóth Gábor: – Hasznos felkészülési tornán vagyunk túl, számos tanulsággal, amelyeket hasznosítanunk kell a következő hetek során. Mai sikerünk kulcsa a támadásaink hatékonyságában rejlett.

 

A kaposvári lányok az OK Maribor, az MTK és az UTE elleni győzelemnek köszönhetően az első helyért léptek pályára vasárnap délután a neves szlovén együttes ellen. Az első és a második játszmában jobbak voltak a vendégek, a folytatás viszont már a házigazdáról szólt. A Diamant a harmadik szettben 19, a negyedikben pedig 18 pontot engedélyezett ellenfelének, így az ötödik, rövidített játékrészre maradt a döntés. A kilátogató nézők ezekben a percekben is jól szórakozhattak, és a kaposváriak 7:12-ről ugyan még fel tudtak zárkózni, de a végén a tapasztaltabb, kiváló játékerőt képviselő Calcit Volley játékosai örülhettek a minimális sikernek. Az emlékezetes összecsapás 118 percig tartott. A Diamant csapatából a 18 pontig jutó átló, Szedmák Réka (képünkön) kapott különdíjat, a szlovén gárda legjobbjának pedig a feladó Eva Pavlovicot választották meg. A Diamant-lányok teljesítménye elismerésre méltó, hiszen a Bajnokok Ligájában és a Közép-európai Ligában is érdekelt szlovén bajnokkal játszottak nívós meccset.

– Büszke vagyok a lányokra, hiszen 0:2-ről felálltak, ugyanakkor maradt bennem hiányérzet is – mondta a lefújás után Vincent Lacombe vezetőedző. – Örülök annak, hogy az Extraligás vetélytársainkat sikerült megverni ezen a hétvégén, és az is kiderült, hogy min kell még javítani a bajnokság kezdetéig.

A torna harmadik helyét az OK Maribor szerezte meg, a negyedik helyen pedig az MTK-t 2:1 arányban felülmúló UTE végzett, a fővárosi kék-fehérek maradtak az 5. helyen.