EB 2021: Átlóink is készen állnak!

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Joggal volt nagy az ijedtség tavaly novemberben a magyar röplabdázást szeretők és féltők körében, amikor érkezett a hír az Egyesült Államokból: Németh Anett, a válogatott feladóátlója egy rossz talajra érkezésnél keresztszalag-szakadást szenvedett akkori klubcsapata, az amerikai Coastal Carolina mérkőzésén. Szerencsére Anett sérülése már a múlté, felépült és a magyar együttes rendelkezésére áll az Európa-bajnokságon. Hogy mennyire bírja majd a sorozatterhelést, a hat napra bezsúfolt öt csoportmeccset, az jó kérdés, mindenesetre Vezsenyi Adrienn személyében olyan játékos szerepel a posztján, akit bármikor bátran be lehet cserélni, ha úgy hozza a helyzet. A két átlóval készített interjúnk következik.  

 

NÉMETH ANETT KÉT ÉV UTÁN JÁTSZIK ISMÉT TÉTMÉRKŐZÉST A VÁLOGATOTTBAN

Anett, kezdjük a legfontosabbal: hogy vagy, hogy van a lábad?

Köszönöm szépen, rendben vagyok, a lábam is jól bírja a terhelést. Azt érzem, hogy napról-napra jobb formát mutatok, ha ez így is folytatódik, akkor az Eb-n csaknem százszázalékos formát tudok majd nyújtani és végig bírni fogom a meccseket.

Legutóbb a 2019-es Eb-n léptél pályára a magyar válogatottban tétmérkőzésen, azóta a sérülésed miatt sem az Eb-selejtezőkön, sem az Európa Ligában nem játszottál. A felkészülés során mennyire sikerült pótolni a meccshiányt?

Az azeriek ellen mindkét bakui felkészülési meccsen játszottam két szettet, a Savaria Kupán szintén két mérkőzésen léptem pályára, a csehek ellen egy játszmát, előtte az azeriek ellen egy teljes meccset töltöttem a játéktéren.

Azon az azeriek elleni szombathelyi mérkőzésen a „régi” Németh Anettet láthattuk, 25 ponttal a válogatott legjobbja voltál. Ráadásul egy ötjátszmás hosszú ütközet volt…

Jól szolgálta ez a mérkőzés is a felkészülésünket. Megmutatta számomra, hogy melyek azok a dolgok, amik már jól mennek és melyek azok, amiken javítanom kell.

Az Európa-bajnokságon hat nap alatt öt csoportmérkőzést játszotok. Bírni fogod majd ezt az őrült tempót?

A terhelés valóban kemény lesz, de két éve is az volt. Igaz, most a sérülésem után kicsit más a helyzet, sokat kihagytam, de bízom benne, hogy felveszem a ritmust, a kellő fordulatszámot és bírni fogom a meccseket!

A szurkolók egy nagyon szimpatikus, szerethető, eredményes és ízig-vérig profi játékost ismerhettek meg benned az előző Eb-n. Tizenkilencéves voltál, s könnyedén, görcs nélkül vitted gyakorlatilag a hátadon a csapatot…

Remélem, hogy ez a könnyed játék most is jönni fog majd! Több helyen is változott a válogatott keret a két évvel ezelőttihez képest, nagyon jó társaság alakult ki, kiváló a hangulat, mindenki odateszi magát az edzéseken is. Annak örülnék a legjobban, ha csapatként is meg tudnánk mutatni, hogy nagy dolgokra vagyunk képesek!

Nemcsak a nagyerejű ütések, hanem a könnyed, elegáns mozdulatok is jellemzik Németh Anett játékát

 

VEZSENYI ADRIENN VAGÁNY JÁTÉKRA KÉSZÜL AZ EB-N IS

Milyen a kapcsolatod a veled azonos poszton szereplő Németh Anettel?

Kiváló! Remekül ki tudjuk egészíteni egymást, erre azt hiszem a Savaria Kupa is jó példa volt. Az Európa-bajnokságon is be szeretném bizonyítani, hogy a szövetségi kapitány bátran számíthat rám, ha Anettnek esetleg pihenő kell.

Az első Európa-bajnokságodra készülsz. Az MTK-s csapattársak, edzők milyen jó tanácsokkal láttak el a torna előtt?

Mielőtt csatlakoztam volna a válogatotthoz, akkor beszélgettünk erről bővebben az MTK-sokkal, azt mondták, hogy ugyanolyan vagányan játsszak, mint a bajnoki meccseken. Csináljam meg bátran azokat a dolgokat, amikre a szezon során képes voltam és akkor nem lesz probléma.

Nem tűnsz izgulós típusnak…

Nem mondanám magam annak! Bízom nagyon az eddig elvégzett munkában, sok edzésen túlvagyok már ahhoz, hogy maguktól jöjjenek a dolgok. Csak egy példa: amikor nyitni megyek, erőt szokott adni, ha arra gondolok, hogy mennyit csináltam, mennyit gyakoroltam én már ezt az életem során. Ha edzésen meg tudom csinálni, hogy tízből tízszer ütöm a labdát a baloldalra, akkor azt meg kell tudnom meccsen is, fejben dől el az egész…

Milyenek voltak az edzések a felkészülés során?

Szerintem egy nagyon jó felkészülésen vagyunk túl, sok edzéssel, amelyek jó hangulatban teltek. Én amúgy is szeretek tréningezni, mindig szívesen mentem, pláne, ha egy kis humort is bele tudtunk csempészni. Akkor a legjobb edzeni!

Apropó humor: ki a tréfamester a csapatban?

Bagyinka Fanni. Ő a tréfamester, a megszólalásai felét nevetés követi…

Végül beszéljünk a kitűzött célokról. Mit várhatunk tőletek az Európa-bajnokságon?

Szeretnénk úgy játszani, olyan eredményeket elérni, hogy a magyar röplabdát minél jobb színben tüntessük fel ország-világ előtt, hogy ez a gyönyörű játék minél népszerűbb legyen itthon és nem utolsósorban szeretnénk, hogy a szurkolóink is elégedettek legyenek velünk!

Vezsenyi Adrienn pályafutása első Európa-bajnokságára készül

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja (Zadar)
Augusztus 20., 20:15: Magyarország–Szlovákia; Tv: M4 Sport
Augusztus 21., 20:00: Magyarország–Svájc; Tv: M4 Sport
Augusztus 22., 20:00: Magyarország–Olaszország; Tv: M4 Sport
Augusztus 24., 17:00: Magyarország–Horvátország; Tv: M4 Sport
Augusztus 25., 18:00: Magyarország–Fehéroroszország; Tv: M4 Sport

A magyar női válogatott Eb-kerete
Centerek:
 Gyimes Zsófia (UTE), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Békéscsaba)
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Feladóátlók: Németh Anett (SC Potsdam, német), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli), Török Kata (Vasas Óbuda)