EB 2021: A feladó és a liberó szemével – Bagyinka Fanni, Tóth Fruzsina

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A 2021-es Eb-n résztvevő magyar válogatottat bemutató sorozatunk legújabb részében a Fatum-Nyíregyháza sajátnevelésű liberója, Tóth Fruzsina, valamint az UTE feladójátékosa, Bagyinka Fanni mondja el várakozásait a kontinensviadallal kapcsolatosan. Mindegyiküknek új helyzetben kell bizonyítani: Bagyinka az első Európa-bajnokságára készül, míg Tóth először lesz kezdőliberó egy Eb-n.

BAGYINKA FANNI AZ EB-SELEJTEZŐN MUTATOTT JÓ JÁTÉKÁVAL HARCOLTA KI A CSAPATBA KERÜLÉST

Sikerült beverekedned magad a válogatottba, a negyedik Európa-bajnokságára készülő Király-Tálas Zsuzsanna mellett Te vagy az együttes másik feladója. Mivel sikerült meggyőzni a szövetségi kapitányt, hogy melletted tegye le a voksát?

Úgy érzem, hogy az Eb-selejtezők alatt nyújtott játékommal. Volt több olyan mérkőzés is, amikor segíteni tudtam a csapatot a céljai elérésében. Nagyon örülök, hogy sikerült kiharcolnom az Eb-kerettagságot. Nekem ez az első Európa-bajnokságom lesz, új vagyok a lányok között, tudom, hogy a Tálas Zsuzsi-Bleicher Réka alkotta páros osztozott általában ezen a poszton, nekem most nincs más dolgom, mint megmutatni, hogy velem is eredményes tud lenni a csapat. Úgy érzem, jól összecsiszolódtunk a társakkal, remélem, hogy ez a pályán is látszik majd.

A szakmabeliek közül sokan a legtehetségesebb feladónak tartanak a fiatal, feltörekvő generációból. Azt mondják, Te sokszor ösztönből játszol, azaz vannak olyan megoldásaid, amiket nem lehet tanítani…

Ha így is van, nem szabad mindig csak az ösztöneimre hagyatkozni, hisz ennek azért megvannak a veszélyei is. Tény, hogy néha én sem tudom, hogy mit miért csinálok, egyszerűen csak jön magától az egész. Azt is mondhatnám, hogy nem szoktam sokat agyalni bizonyos szituációkban, de ez azért nem mindig igaz, valamikor pont hogy „túlgondolom” az adott helyzetet… A lényeg, hogy mindig próbálok valami extrát beletenni a játékba!

Mit tartasz a játékod erősségének? Van-e olyan támadási variáció, ami a kedvenced?

Az erősségeket döntsék el szurkolók, remélem, lesz lehetőségem a bizonyításra. Ami a támadásokat illeti: nagyon szeretek centert játszani, ha lehetőségem van rá igyekszem őket kiszolgálni, még ha pontatlan a bejátszás akkor is.

Milyen a hangulat a csapatnál?

Hosszú hetek, hónapok óta együtt dolgozunk, s ez egy nagyon összetartó, jó társaság. Ha volt is probléma, mindig meg tudtuk beszélni, tényleg remek közösséget alkotunk.

Az ellenfelek között ott lesz a társházigazda horvát, a vb-ezüstérmes olasz válogatott is. Mi a realitás a magyar válogatott számára ebben a csoportban?

Nem szoktam azzal foglalkozni, hogy éppen milyen erősségű csapat van a háló másik oldalán. Ami biztos, hogy mi megpróbáljuk magunkból a legjobbat kihozni, mindegy ki az ellenfél, s majd meglátjuk mire lesz elég.

Bagyinka Fanni (4) 23 évesen élete első Európa-bajnokságán szerepel majd

 

TÓTH FRUZSINA, ELŐSZÖR LESZ KEZDŐLIBERÓ

Nagy felelősség hárul ezúttal Nyíregyháza büszkeségére…

Valóban, kicsit új lesz ez az Európa-bajnokság számomra abból szempontból, hogy nagy valószínűség szerint kezdőliberóként számolnak velem. Remélem, hogy jól fog sikerülni ez a torna, s tudok segíteni a játékommal a csapatnak. A nyár folyamán szereztem még több rutint és tapasztalatot, igyekszem nem ráfeszülni az új helyzetre és élvezni a játékot, a maximumot szeretném kihozni magamból!

Nem olyan típusnak tűnsz, aki ha mondjuk rosszul kezd egy meccset, ne tudna rajta hamar átlendülni!

Ha az elején elmegy egy-két labda, akkor is próbálok higgadt és koncentrált maradni. Nem szabad ilyenkor stresszelni a történteken, feladni végképp nem. Csinálni kell tovább, meg kell fogadni a rutinosabb játékosok tanácsait, erőt kell meríteni a biztató szavakból, s így egy esetleges hullámvölgyből is gyorsan ki lehet jönni.

A bajnokcsapatot egyedüliként Te képviseled. Nehezebb volt így beilleszkedni a mostani válogatottba?

Nem volt semmi probléma a beilleszkedéssel. Azt viszont kicsit sajnálom, hogy nincs klubtársam most a válogatottban, s csak egyedül képviselem a szabolcsi színeket. Ez azonban tényleg egy sikerre éhes, fiatal és kiváló karakterekből álló válogatott, úgyhogy jól érzem itt magam és várom nagyon az Európa-bajnokságot.

Ha jól tudom, meg is fogalmaztátok az elérni kívánt célokat!?

Igen, a közös célunk az, hogy továbbjussunk és minél eredményesebben szerepeljünk! A továbbjutás a budapesti Európa-bajnokságon nem sikerült házigazdaként, most, két évvel később Zadarban szeretnénk megmutatni, hogy képesek vagyunk rá, de ehhez a lehető legjobb formánkat kell nyújtani…

Tóth Fruzsina (2) bravúros mentéseire az Eb-n is nagy szükség lesz

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja (Zadar)
Augusztus 20., 20:15: Magyarország–Szlovákia; Tv: M4 Sport
Augusztus 21., 20:00: Magyarország–Svájc; Tv: M4 Sport
Augusztus 22., 20:00: Magyarország–Olaszország; Tv: M4 Sport
Augusztus 24., 17:00: Magyarország–Horvátország; Tv: M4 Sport
Augusztus 25., 18:00: Magyarország–Fehéroroszország; Tv: M4 Sport

A magyar női válogatott Eb-kerete
Centerek:
 Gyimes Zsófia (UTE), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Békéscsaba)
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Feladóátlók: Németh Anett (SC Potsdam, német), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli), Török Kata (Vasas Óbuda)