EB 2021: Centerjáték felsőfokon – interjú Pekárik Eszterrel és Papp Orsolyával

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A zadari Eb-csoportmeccsek során nagy szerep hárul majd női válogatottunk centereire is. Ezen a poszton három játékos tagja a 14 fős magyar keretnek: Gyimes Zsófia, Papp Orsolya és Pekárik Eszter. Gyimes Zsófiával már olvashattak interjút az elmúlt napokban, most Pekárik Eszter és Papp Orsolya gondolatai következnek…

Augusztus 19-én Szlovákia ellen kezditek az Eb-t Zadarban, majd következik sorrendben a svájci, az olasz, a horvát és a fehérorosz együttes. A hatból két gárdát kell megelőzni a nyolcaddöntőhöz. Mondhatjuk, hogy deklarált célkitűzése a magyar csapatnak a csoportból való továbbjutás?

P. E.: A szlovákokat nagyon jól ismerjük, ők a továbbjutásért folytatott harcban talán a legfőbb riválisaink, de a horvátoknál is játszanak olyan röplabdázók, akik csapattársaink voltak a klubjainkban, szóval velük kapcsolatban is vannak információink és a fehéroroszokkal is találkoztunk az elmúlt időszakban. Az olaszok a topcsapatok közé tartoznak, s hatalmas élmény lesz számunkra világsztárok ellen pályára lépni, mögöttük a szlovák, horvát, fehérorosz, svájci, magyar ötös nagyjából kiegyenlítettnek nevezhető, közöttünk igazi ki-ki meccsek lesznek majd. A célokról röviden csak annyit mondanék, hogy a nyolcaddöntőbe kerülésre mindenképp esélyesnek tartom magunkat, s remélem, hogy minél előrébb végezve jutunk majd tovább, mert akkor a 16 között talán még nem vár ránk bombaerős ellenfél.

P. O.: Ha két meccset nyerünk a csoportban, akkor nagy valószínűség szerint a továbbjutás is meglesz, ez az elsődleges célunk! Nagyon bízom, hogy ez sikerülni fog!

És mik a személyes céljaitok ezen az Európa-bajnokságon?

P. O.: Ez lesz első az felnőtt Európa-bajnokság, amelyen részt veszek. Idén debütáltam a válogatottban, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen gyorsan Eb-kerettag lehetek. Izgatottan várom az egész tornát, s ha pályára lépek, szeretném bizonyítani, hogy nem véletlenül válogattak be! Maximális erőbedobással fogom segíteni a csapatot!

P. E.: Az mindenképp pozitívum, hogy a budapesti Európa-bajnokságon már ott lehettem a csapatban, hisz talán szereztem annyi rutint, hogy a mostani torna már ne legyen annyira stresszes számomra, mint a 2019-es volt. Érdekes egyébként, hogy az akkori túlzott drukk nem ment a teljesítményem rovására, sőt épp ellenkezőleg hatott, de egyáltalán nem bánnám, ha idén kevesebb idegeskedéssel tudnék jól játszani. Az ember minden egyes mérkőzéssel több lesz, szettenként, pontonként egyre csak nő a tapasztalata, bízom benne, hogy ez a pályán látszódni fog a játékomon. Szeretnék stabil pontja lenni a válogatottnak!

Nagyon fontos egy csapatnál a megfelelő feladó-center kapcsolat. Ez milyennek mondható a magyar válogatottnál?

P. E.: Először hadd mondjam el, hogy mindhárom center játéka más, bármelyikünk is legyen a pályán, hozzá tud tenni valami pluszt. Ami pedig a center-feladó kapcsolatot illeti, nagyon jól megtaláltam az összhangot mind Király-Tálas Zsuzsival, mind Bagyinka Fannival az utóbbi edzéseken, mérkőzéseken. Úgy érzem, hogy hatékonyak lehetünk a centertámadásoknál, jó fegyvere lehet ez a válogatottnak az Eb-meccseken.

P. O.: Mindkét feladóval itt a válogatottban dolgozom együtt először. Sikerült megfelelően összecsiszolódni, összeszokni Zsuzsival és Fannival is.

Pekárik Eszter (18) a 2019-es budapesti Eb-n a magyar csapat egyik legjobbja volt

Eszti, a BRSE együttesét ezúttal Te képviseled itt a magyar válogatottban. Mit jelent ez számodra?

P. E.: Természetesen nagy megtiszteltetés mindez! Azt persze sajnálom, hogy Békéscsabáról egyedül érkeztem, de ebben közrejátszott az is, hogy kiváló liberónk, Molcsányi Rita vállműtéten esett át, így ő ezúttal nem tud a válogatott segítségére lenni. Ettől függetlenül szerintem nagyon jó közösség alakult ki a válogatottnál, remek a hangulat, sokan már nagyon régóta ismerjük egymást, tényleg tudunk csapatként küzdeni, ami komoly erősségünk lehet ezen az Eb-n! A címeres mezről még annyit, hogy már utánpótláskorú röplabdázóként is kiemelt jelentőséggel bírt számomra abban játszani!

Orsi, az előző szezonban az MTK-t erősítetted, ahol komoly szerepet kaptál, ponterős játékot nyújtottál. Mekkora motivációt jelentett, mikor megtudtad tavaly novemberben, hogy Te is tagja vagy az akkor még nagyon bő, 26 fős keretnek?

P. O.: Amikor megláttam a nevem a listán, elhatároztam, hogy mindent alárendelek annak, hogy a szűk keretbe is be tudjak kerülni. Tavasszal nemcsak a klubomért, hanem magamért is küzdöttem minden meccsen, minden edzésen, s óriási öröm, hogy az erőfeszítéseket siker koronázta. Az MTK játéka nagyon feküdt a számomra, hisz a centerekre épült, jóval több labdát kaptam, mint a velem azonos poszton játszók más csapatokban, jelentős hangsúlyt fektettünk erre, s ez is segített a céljaim elérésében. Most pedig egy újabb lépcsőfok következik, az Európa-bajnokság, ahol – ahogy már említettem – szeretném jó teljesítménnyel meghálálni a szövetségi kapitány bizalmát.

Papp Orsolya (középen) határozottsága sokat érhet Zadarban is

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja (Zadar)
Augusztus 20., 20:15: Magyarország–Szlovákia; Tv: M4 Sport
Augusztus 21., 20:00: Magyarország–Svájc; Tv: M4 Sport
Augusztus 22., 20:00: Magyarország–Olaszország; Tv: M4 Sport
Augusztus 24., 17:00: Magyarország–Horvátország; Tv: M4 Sport
Augusztus 25., 18:00: Magyarország–Fehéroroszország; Tv: M4 Sport

A magyar női válogatott Eb-kerete
Centerek:
 Gyimes Zsófia (UTE), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Békéscsaba)
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Feladóátlók: Németh Anett (SC Potsdam, német), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli), Török Kata (Vasas Óbuda)