Harcos magyar csapatot szeretne látni az Eb-n Jakub Gluszak

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Jól halad az Európa-bajnoki felkészüléssel a női röplabda-válogatott, mondta el Jakub Gluszak szövetségi kapitány, akit a keretszűkítésről és az elvárásairól is kérdeztünk.

 

Július elején kezdték a felkészülést: min volt eddig a hangsúly, mit sikerült eddig végezni?

Az előző két hétben (az interjú az azerbajdzsáni túra előtt készült – a szerk.) a lányok fizikai felkészítésével, állóképességük növelésével foglalkoztunk, de voltak technikai-taktikai ismétlő tréningek is. Mondhatjuk, hogy ez volt a bemelegítés a rendes felkészülés előtt.

Augusztus 20-án játszik először az Európa-bajnokságon a válogatott. Mi vár addig a csapatra?

Egy hetet Azerbajdzsánban töltünk, ahol két mérkőzést is játszunk az azeri válogatottal, aztán hazatérve Győrben folytatjuk a felkészülést. Majd augusztus elején Szombathelyen, a Savaria Kupán játszunk három mérkőzést, erős ellenfelekkel. Ez a felkészülésünk legfontosabb periódusa: a kupa után még kicsit Szombathelyen edzünk, utána pedig indulunk Zadarba, az EB helyszínére.

Jelenleg 18 fővel készülnek, de az Európa-bajnokságra csak 14-en utazhatnak. Mi alapján tud majd dönteni?

Már április óta – azóta, hogy együtt készülünk – figyelem a csapatot, az EB-selejtezők és az Arany Európa-liga mérkőzések is segítettek a kiválasztásban. Nehéz döntés, hogy négy játékost itthon kell hagynom. A fejemben már nagyrészt összeállt a csapat, de folyamatosan figyelem a lányokat és hamarosan meghozzuk ezt a nehéz döntést, Azerbajdzsánba már csak 16 fős kerettel utazunk. A végső szűkítés a Savaria Kupa előtt lesz. Nem egyszerű kiválasztani 14 játékost, mert az egész csapat fantasztikusan és keményen dolgozik, nagyszerű a lányok hozzáállása. Apróságok döntenek, hogy kik lesznek a kimaradók.

A selejtezőkön többen sérülés miatt nem tudtak a csapat rendelkezésére állni, köztük Németh Anett sem. Hogy halad a felépülése?

Már teljes értékű munkát tud végezni, az Európa-liga küzdelmek során már ott volt a lányokkal, hogy szokja a légkört. Panaszmentesen dolgozik, úgyhogy készen fog állni az EB-re.

Mit vár az Európa-bajnokságtól, mivel lenne elégedett?

Azt várom, hogy minden mérkőzésen, minden labdáért harcoljunk. Ha úgy játszunk, ahogy azt tettük a selejtezőkön, vagy az Európa-ligában, akkor szép eredményeket érhetünk el. A csapat nagyjából egy szinten a csoport többi válogatottjával, az olaszokat kivéve, ők kiemelkednek a csoportból. Ha okosan játszunk és megküzdünk minden labdáért, akkor lesz esélyünk a győzelemre. Aztán meglátjuk, hogy ez hány pontra elég.