Szakmáry Gréta: Mindenki a maximumon pörög

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Gőzerővel készül az Európa-bajnokságra a női röplabda-válogatott: a felkészülésről Szakmáry Grétát kérdeztük.

 

– Július elseje óta készül együtt a válogatott: mivel telt az eddigi időszak, min volt a hangsúly az eddig felkészülés során?
– Egy nagyobb szünet után kezdtük el a felkészülést, így az első hét a formába lendülésről szólt. Most a második héten már elkezdtük a csapatgyakorlatokat is, hiszen hétfőn Azerbajdzsánba utazunk.

– Hogy haladtok a felkészüléssel, milyen feladatok várnak még rátok az Eb augusztus 20-i rajtja előtt?
– Feladatunk van még bőven, a rendelkezésünkre álló hat hét pont elég arra, hogy megfelelően fel tudjunk készülni az Európa-bajnokságra.

– Említetted az azerbajdzsáni túrát, lehet már tudni, hogy mi lesz a program?
– Most azon van a hangsúly, hogy összerakjuk a csapatot, a bakui utazás és a közös edzés és felkészülés az azeri válogatottal arra lesz jó, hogy belerázódjunk a meccsekbe. És vár még ránk egy Savaria Kupa is augusztus elején…

– Milyennek érzed a csapategységet?
– Szerintem nagyon jó a csapat, mint minden évben. Ezzel soha nem is volt problémánk.

– Az Eb-selejtezőkön több kulcsjátékos is hiányzott sérülés miatt, akik most már becsatlakoztak a felkészülésbe. Mennyire nehéz bekerülni az Eb-keretbe, mennyire nagy a küzdelem ezért?
– Nagyon nagy a hajtás, edzésen mindenki a maximumot hozza, hiszen mindenki ott szeretne lenni ezen az Európa-bajnokságon. Nagyon jól telnek az edzések százszázalékosan koncentrálunk, mindenki a maximumot szeretné nyújtani.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett az Európa-bajnokságon?
– Ha majd ott leszünk, akkor megtudjuk…

– Zadarban, Horvátországban lesznek a mérkőzések, a házigazdák mellett Szlovákia, Svájc, Olaszország és Fehéroroszország lesznek az ellenfeleink. Hogy látod, számít az, hogy Horvátországban játsszuk a meccseinket?
– Szerencsére Horvátország elég közel van, és remélem, hogy augusztus végére még megmarad ez a vírusmentes időszak és sok magyar szurkoló tud kilátogatni a meccsekre, ezért nagyon örülök, hogy Zadarban lesz. Egy jó csoportba kerültünk, közel azonos ellenfelekkel, akikkel ki-ki meccset tudunk játszani és a napi forma fog dönteni. Benne van a továbbjutás lehetősége is, de ahhoz nagyon keményen kell dolgoznunk.

 

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja
augusztus 20., péntek: Magyarország–Szlovákia 20.15
augusztus 21., szombat: Magyarország–Svájc 20.00
augusztus 22., vasárnap: Magyarország–Olaszország 20.00
augusztus 24., kedd: Magyarország–Horvátország 17.00
augusztus 25., szerda: Magyarország–Fehéroroszország 18.00

A magyar válogatott bő kerete
Centerek: Gyimes Zsófia (UTE), Kalicanin Sanja (Vasas Óbuda), Kump Alíz (1.MCM-Diamant Kaposvár), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Bleicher Réka (Szent Benedek RA), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Németh Anett (SC Potsdam, német), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szedmák Réka (1.MCM-Diamant Kaposvár), Szűcs Kinga (1.MCM-Diamant Kaposvár), Török Kata (Vasas Óbuda), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)