U16-os Eb: szárnyalás és küzdés – a belgák is kipipálva!

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Folytatódott a magyar–szlovák közös rendezésű leány U16-os Európa-bajnokság, ahol válogatottunk Belgium ellen folytatta szereplését és Kőnig Gábor csapata második találkozóját is megnyerte, amivel szinte kiharcolta a továbbjutást, amit már csak egy esetleges körbeverés esetén veszíthet el.

 

Leány U16-os Európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló:
Magyarország–Belgium 3:1 (23, –19, 19, 17)
Nyíregyháza, 300 néző. V: Gradinaru (román), Nikolova (szlovák).
MAGYARORSZÁG: Botyánszki 11, Kállai 3, Erőss 6, Jámbor 21, Nagy S. 7, Vértes 2. Csere: Bencze (liberó), Báder, Tóth S. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
BELGIUM: Bertels, Hauben 5, Maes 4, Cos 13, Wouters 10, Luyten 6. Csere: De Clercq, Claes (liberók), Joosen 9, Machiels 7, Melis 1. Szövetségi edző: Raf Vekemans.

 

Bár a meccs legelején felváltva vezettek a csapatok, 4:3-as belga vezetést, majd az egyenlítést követően Erős Mirtill ment nyitni, s meg sem állt 14:4-ig – természetesen magyar előnyig. Ebben az időszakban szárnyalt a csapat és ezt követően is magabiztosan tartotta kézben a játszmát, amit végül 25:14-re nyert.

A második szettet is jól kezdték a mieink, el is húztak 7:3-ra, amikor egy rövidebb kényszerszünet következett – a kint tomboló vihar következtében némi víz került a pályára, s azt kellett eltakarítani. – Ez azonban nem zavarta meg a mieinket (akik a pihenőt kihasználva egy kis táncbemutatót tartottak a lányok a közönségnek), s Jámbor Cecília vezérletével ezt a szettet is magabiztosan nyerték 25:17-re.

A nagy tempóban viszont egy kicsit elfáradtak a lányok a harmadik felvonásra, a belga kapitány pedig ügyesen cserélt, s úgy tűnt, megtalálta a nyerő felállást, mert a szett közepén 15:10-re is vezettek már. Ekkor azonban megint következett egy Erőss-nyitássorozat és sikerült visszajönni a játszmába. Ezt követően fej fej mellett haladtak a csapatok, a végjáték azonban a belgáknak sikerült jobban: 24:22-nél két szettlabdájuk is volt, s bár az elsőt sikerült hárítani, a másodikat sajnos nem (23:25).

A negyedik játszma sem kezdődött a legjobban a mieinknek, de szerencsére gyorsan sikerült úrrá lenni a problémákon – ekkor már nem szárnyaltak, sokkal inkább küzdöttek a lányok, de ebben is jelesre vizsgáztak –, és 5:5 után 9:5-re húzott el a csapat. Ezt követően pedig már kézben tartották a meccset a lányok, s a pontgyártásból Botyánszki Fanni vette ki a legalaposabban a részét. 24:15-nél pedig már a mérkőzésért nyithattak a mieink, azonban ekkor akadozni kezdtek a fogaskerekek, a belgák sorozatban öt szettlabdát is hárítottak, azonban Kőnig Gábor második időkérése meghozta a várt eredményt: Hauben a hálóba nyitott s így 25:20-szal behúzta a csapat a negyedik szettet és ezzel a meccset is.

Mivel a csehek és a belgák is nyeretlenek még két játéknap után, ezért ez a siker a továbbjutást is jelentheti a mieinknek, amit már csak egy esetleges körbeverés esetén bukhatnak el. Hétfőn a lengyelek várnak majd a mieinkre.

 

A magyar válogatott Eb-mérkőzései (Nyíregyháza, Continental Aréna):
Július 12. hétfő, 17:30 Magyarország–Lengyelország
Július 14. szerda, 17:30 Magyarország–Törökország
Július 15. csütörtök, 17:30 Magyarország–Oroszország