Női EL: fantasztikus győzelem a horvátok elleni nyitányon

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A magyar női röplabda-válogatott nagy csatában, 140 perces mérkőzésen 3:2-re legyőzte a horvát csapatot az Arany Európa Liga prágai nyitányán. A fiatal nemzeti együttes végig remekül játszott, a végsőkig küzdött és megérdemelt győzelmet aratott a teljes csapattal szereplő horvátok felett.

 

NŐI ARANY EURÓPA LIGA, 1. FORDULÓ:
Magyarország–Horvátország 3:2 (-24, 20, -29, 21, 11)
Prága. V: Marschner (cseh), Szirakov (bolgár)
MAGYARORSZÁG: Török 21, Bodovics 6, Vezsenyi 19, Kiss G. 24, Gyimes 11, Bagyinka 2. Csere: Tóth F. (liberó), Szűcs K., Bleicher. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak
HORVÁTORSZÁG: Peric 5, Pavicic 6, Butigan 6, Fabris 22, Ikic 6, Dumancic 8. Csere: Sain (liberó), Mlinar 14, Samadan 8, Deak, Mihaljevic, Milos 5, Strunjak 1. Szövetségi kapitány: Daniele Santarelli
Edzői értékelés
Jakub Gluszak: – Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert a nehéz pillanatokban is helyén volt a szívük. Fent is és lent is voltunk a mai mérkőzésen, de egyetlen labdamenetet sem adtunk fel, nagyon szépen röplabdáztunk egy nálunk sokkal tapasztaltabb csapat ellen. Örülök, hogy jó ellenfelei tudtunk lenni a horvátoknak, akikről nem tudtunk szinte semmit, mert ez volt az első meccsük ebben a válogatott időszakban. A találkozó közben remekül lereagáltuk az ellenfelünk lépéseit, örülök, hogy ilyen eredménnyel tudtuk elkezdeni a sorozatot.

 

Jó hangulatban, az egyhetes prágai tartózkodással már megbarátkozva várták a mieink az első mérkőzést, amelyet az Eb-n is csoportellenfél horvát csapattal vívtak. Szakmáry Gréta távollétében Török Kata lett a magyarok csapatkapitánya, Jakub Gluszak szövetségi kapitány azonban egész héten azt hangsúlyozta a játékosoknak, hogy ebben a sorozatban mindenki csapatkapitány, mert csak akkor tudnak majd jól játszani, ha küzdenek egymásért.

Remekül kezdtek a mieink, Vezsenyi Adrienn pontjai után 5-1 volt ide, de a csapatkapitányuk, Samanta Fabris vezette horvátok 9-8-ra felzárkóztak. Vezsenyi mellett Kiss Gréta is eredményesen röplabdázott, Bagyinka Fanni ásza pedig visszaállította a négypotnos különbséget (17-13). Vezsenyi okos megoldása után a horvátok olasz mestere, a Coneglianóval Bajnokok Ligája-győztes Daniele Santarelli időt kért, de ez sem törte meg a magyarok lendületét, akik 21-14-ig álomszerűen röplabdáztak. Ezt követően jött egy rövidzárlat, és bár 24-22-nél volt két szettlabdája a mieinknek, a horvátok egy 12-3-as szériával a maguk javára fordították a szettet.

A második játszma az ellenfél pontjaival indult, de Gyimes Zsófia blokkjával hamar egyenlítettünk. A túloldalon a korábbi békéscsabai Lucija Mlinar jól röplabdázott, míg a mieink – elsősorban védekezésben – sokat rontottak, így Gluszak időt kért (8-12). Török Kata, majd Vezsenyi támadásaival kettőre zárkóztunk, de egy hatalmas horvát blokk után Gluszak másodszor is magához rendelte tanítványait (13-18). Két szerencsés pont után Bagyinka Fanni áttett labdájával már csak egy volt közte (18-19). Török két támadásával, majd Gyimes sáncával fordítottunk (22-19), az egyenlítés pedig egy horvát rontással lett meg.

A harmadik játékrész elején Kiss húzta a mieink szekerét, és amikor Török leblokkolta Fabrist, kettő volt a magyar előny (10-8). Beragadtunk egy állásba, így fordított a rivális, Gluszak időt kért (10-13), majd feladót cserélt: Bagyinkát Bleicher Réka váltotta. 12-18 után sorozatban négy pontot szereztünk, de a hajrá négypontos különbségről indult. Török támadásával, Kiss blokkjával majd okos blokkoutjával feljöttünk mínusz egyre (22-23), majd kiegyenlítettünk! Négy horvát szettlabdát hárítottunk, és amikor 28-27-nél nekünk volt lehetőségünk lezárni a játszmát, egy szélesre szálló horvát támadás után ünnepelhetünk is – hiába, mert Santarelli sikeres challenge-e megmentette csapatát. A rivális végül hatodik szettlabdáját értékesítette.

A mieink a negyedik szett elején is jól tartották magukat, de Fabris óriási ütése után Gluszaknak volt mondanivalója (7-10). Egalizáltak a magyarok, a szövetségi kapitány ennek ellenére visszaküldte Bagyinkát, akinek irányításával viszont öt ponttal elhúztunk: az ellenfél Kiss sánca után kért időt (18-13). A következő labdamenetet is mi nyertük, de a  horvátok sem adták fel és mínusz háromra visszazárkóztak. Török támadásával jutottunk szettlabdához, a játszmát végül Vezsenyi zárta le.

A döntő felvonás – akárcsak az egész meccs – kiegyenlített játékot hozott, de Gyimes remek centerakciója, majd Török pörgetése után hárommal vezettünk. A térfélcserénél kettő volt a mieink előnye, ami Gyimes remek nyitásaival tovább nőtt (10-6). Vezsenyi okos megoldása után belátható közelségbe került a győzelem (12-7), de az ellenfél ásznyitása után Gluszak adott tanácsot játékosainak (12-10). Vezsenyi támadása magyar mérkőzéslabdákat eredményezett, amelyek közül a másodikat Bodovics bombázta be, így a magyarok 140 perces győzelemmel kezdték a sorozatot!