Koch Róbert: Bele akarok nyúlni a langyos vízbe…

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Immár másfél hete tart férfiválogatottunk felkészülése a jövő hétvégén rajtoló Európa-bajnoki selejtezőkre. Koch Róbert csapata az UTE Szilágyi utcai csarnokában tréningezik a megmérettetésekre.

 

Ami plusz örömhír, hogy a szövetségi kapitánynak már nem kell többet ingáznia Ausztria és Magyarország között.
– Idén párhuzamosan látom el a válogatott kapitányi és az osztrák UVC Holding Graz vezetőedzői teendőit – mesélt erről Koch Róbert. – Mivel az osztrákok már januárban lejátszották a selejtezőket, ezért nekik nem kellett befejezni a bajnokságot április 18-ig. Miután a Grazzal bejutottunk a döntőbe, ezért kénytelen voltam ingázni Ausztria és Magyarország között, ráadásul az is benne volt a pakliban, hogy hét meccses lesz a finálé és akkor május elején is ki kellett volna még utaznom. Szerencsére a csapatom 4–0-s összesítéssel győzött, ezzel történetében először megszerezte a bajnoki címet, így múlt csütörtök óta már száz százalékosan a válogatottra tudok koncentrálni. Hogy minek köszönhető ez a mostani siker? Őszintén szólva már az is meglepetés volt, hogy bejutottunk a döntőbe, az pedig pláne, hogy ilyen, relatív simán megnyertük. Azt tudni kell, hogy Ausztriában két proficsapat van: az Aich/Dob és a Waldwiertel, náluk nem nagyon van utánpótlásképzés, többnyire légiósokra alapoznak és szinte minden évben újra kell építeniük a csapatukat. Mi egy félamatőr klub vagyunk harmadannyi költségvetéssel, viszont nagyon komoly utánpótlásbázissal és ennek köszönhetően már három éve együtt dolgozik a társaság. Most ennek a munkának érett be a gyümölcse.

A válogatottnak viszont nincs ennyi ideje, sőt, a jövő héten már komoly megmérettetések elé néz a csapat idehaza.
– Két és fél év után találkozott újra a keret és két és fél hetünk van arra, hogy megfelelően felkészüljünk a selejtezőkre. Mindenki úgy érkezett, amilyen formában a csapatánál volt, láttam is hiányosságokat, de ezek behozására sajnos most nincs időnk. Nem edzük halálra magunkat, itt most a csapatkohéziót, a mentális tréninget és a taktikát helyezzük előtérbe. Ez utóbbiban sincs most könnyű dolgunk – pedig éppen az elemzés az erősségem –, hiszen az ellenfelek is másfél éve játszottak utoljára. Ezért inkább az ellenfelek játékosainak klubmeccseit próbáljuk elemezni. A fehéroroszokkal kapcsolatban pedig teljesen a sötétben tapogatózunk, mert náluk a politikai helyzet miatt számos nagy játékos lemondta a válogatottságot, akik pedig a helyükre léptek, azokat nem ismerjük.

A kapitány szerint ugyan sok a munka, de jól haladnak, nagyon együtt van a társaság és jól érzik magukat a fiúk.
– Az alapfelállás megvan, azzal nem is igazán foglalkozunk kiemelten, ugyanis én több másik felállást is ki akarok próbálni. Bele akarok nyúlni a langyos vízbe, így például Baróti Árpi és Pádár Krisztián is fogad majd nyitást. A feladókérdés pedig egy külön történet, mert itt egészen más lesz a feladatuk, mint a klubjukban és egyelőre nehéz a berögzült dolgokat felülírni bennük. Az idő rövidsége miatt úgy érzem, hogy az Ezüst Európa Ligában lesz majd csúcsformában a csapat, ott mindenképpen szeretnénk bejutni a négyes döntőbe az osztrák, horvát, luxemburgi ellenfelekkel szemben. Természetesen az Eb-selejtezőt sem adjuk fel, mindent meg fogunk próbálni, de azért ott két tavalyelőtti Eb-résztvevő, Fehéroroszország és Portugália lesz még az ellenfelünk Norvégián kívül. Most az elsődleges feladat, hogy próbáljunk meg pontokat, győzelmeket szerezni, hogy előrébb lépjünk a ranglistán, hogy aztán a következő Eb-selejtezőn már egy könnyebb csoportba kerüljünk.

A mieink szombaton és vasárnap délután is Svájccal játszanak felkészülési mérkőzést, bemelegítésképpen a jövő heti selejtezők előtt.