Óriási izgalmak után először bajnok a Pénzügyőr

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A férfi Extraliga döntőjének negyedik mérkőzését játszották le Kaposváron, ahová a Pénzügyőr látogatott. A fővárosiak szettvesztés nélkül nyerték az első két meccset, a harmadikat azonban hazai pályán elvesztették és ezúttal is a Fino jutott vezetéshez egy nagyon szoros játszma végén. Innen fordított a PSE egy sima és két ugyancsak nagyon szoros szett végén, ezzel pedig két Magyar Kupa győzelmet követően a klub első bajnoki címét szerezték meg.

 

Férfi Extraliga döntő, 4. mérkőzés:
Fino Kaposvár – LV Sport Pénzügyőr SE 1:3 (26, –24, –19, –25)
Kaposvár. V: Bátkai-Katona, Horváth M.
FINO: Bögöly 9, Ouyachi 14, Melnyikov 17, Horváth K. 9, Makarov 13, Keen 6. Csere: Bozóki Bence, Kiss M. (liberók), Iván G., Iván B., Kalmár. Vezetőedző: Ruben Wolochin.
PSE: Rása 10, Magyar B. 1, Reffatti 11, Pedro 17, Kovács Z. 25, Kiss D. 4. Csere: Feliciano, Bán (liberók), Szabó M. 1, Tordai. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

 

Mindkét gárda idegesen kezdte a találkozót, gyakorlatilag egymás hibáiból éltek, és felváltva vezettek a csapatok. Úgy tűnt, hogy előbb a fővárosiak nyugodtak meg és húztak el három ponttal, de Ruben Wolochin időkérése után rendezték soraikat a kaposváriak és azonnal egyenlítettek, a vezetést azonban nem sikerült átvenniük. A későbbiekben is hihetetlen mennyiségű nyitást (összesen tizenkettőt) rontottak a csapatok, és gyakorlatilag felváltva estek a pontok, egészen 20:19-es PSE vezetésig, amikor újra sikerült kettőre növelni a különbséget. Jött is az időkérés, és 22:22-nél megint egyenlő volt az állás. Ekkor Jókay Zoltán kérte ki első idejét, de ez sem használt, mert fordított a Fino, de így is a PSE-nek volt először szettlabdája, de nem utoljára. Hármat is hárított a Kaposvár, aztán pedig Melnyikov ászával ők nyithattak a játszmáért. Jókay megint időt kért, de az orosz légiós szervájával másodszor sem tudott mit kezdeni a vendégcsapat, így 28:26-ra a Fino nyerte az első felvonást.

A második játékrész elején szerezte meg első pontját a két fővárosi négyes ütő, s mindjárt el is húztak két ponttal, de nem sokáig, sőt, kisvártatva a Kaposvárnál volt már az előny. Gyakran fordult az eredmény, aztán megint jöttek Melnyikov ászai és hárommal is elhúzott a Fino a szett közepén. Nem hagyta azonban magát a PSE és 17:17-nél megint egyenlő volt az állás. Ezúttal is a fővárosiak jutottak először szettlabdához, s ugyan Kovács Zoltán széleset nyitott, a második szettlabdát viszont éppen ő bombázta be (24:26).

A harmadik játszmát viszont a hazaiak kezdték jobban, villámgyorsan elhúztak három ponttal, de aztán összeszedték magukat a vendégek és ugyanilyen gyorsan egyenlítettek, majd fordítaniuk is sikerült. Sőt, a szett közepén már öt ponttal is vezettek, s kezdtek olyan nyugodtan és magabiztosan játszani, ahogyan az első két meccsen is. 18:11-ig meg sem álltak, a végén pedig kilenc szettlabdához jutottak, az más kérdés, hogy ebből hármat is hárítottak a hazaiak. Időt is kért Jókay Zoltán, végül Kovács Zoltán az ötödiket értékesítette (19:25).

A negyedik felvonást a vendégek kezdték jobban, de sűrűn fordult az állás. A játszma közepén aztán állandósult az egy-két pontos kaposvári vezetés, de aztán megint fordult a kocka. Egy vitatott pont után viszont egyenlített a Kaposvár, majd két ásszal el is húztak, de ekkor meg a fővárosiak rázták meg magukat és egyenlítettek, majd a végjátékban ők vezettek. Ők jutottak mérkőzéslabdához is, de az elsőt és a másodikat is elhibázták. A harmadiknál viszont a kaposváriak rontottak, outot ütöttek, s ezzel a szett, a meccs és első ízben a bajnoki cím is a Pénzügyőré lett (25:27).

Edzői értékelés
Ruben Wolochin: – Gratulálok a Pénzügyőrnek! Örülök a csapat teljesítményének, mert jó és hosszú szezon van mögöttünk.
Jókay Zoltán: – Három, mert ennyi kellett hozzá. Megszületett az, amiért ezt a csapatot felépítettük és egyben tartottuk. Örülök, hogy megtudtuk csinálni azt amiért dolgoztunk másfél szezonon keresztül, mert beleszámolom az előzőt is. Köszönjük a szurkolást, köszönjük mindenkinek, aki értünk szorított. Éreztük az energiájukat és reméljük, hogy lesz még alkalmunk egyszer közösen ünnepelni.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–1 a Pénzügyőr javára.

HETI PROGRAM:
Április 14., szerda
19:00 Kistext – Kecskeméti RC (férfi Extraliga kvalifikáció)
20:00 DEAC – Dunaújvárosi KSE (férfi Extraliga kvalifikáció)
20:00 Vidux-Szegedi RSE – Sümegi RE (férfi NB I alsóház)

Április 15., csütörtök
16:00 Szent Benedek RA – UTE (női Extraliga 5. helyért, 4. mérkőzés); Tv: Hunvolley.tv
18:00 Vegyész RC Kazincbarcika – MAFC-BME (férfi Extraliga 3. helyért, 4. mérkőzés); Tv: Hunvolley.tv
18:30 Vasas Óbuda – 1. MCM-Diamant Kaposvár (női Extraliga 3. helyért, 4. mérkőzés); Tv: Hunvolley.tv
19:00 Diósgyőri VTK – MTK Budapest (női Extraliga 7. helyért, 3. mérkőzés)
19:00 Jászberény VT – Budaörsi DSE (női NB I alsóház)

Április 16., péntek
15:00 DSZC Eötvös DSE Derecske – PTE-PEAC (női NB I alsóház)
18:30 MÁV Előre Bericap – TFSE (női NB I döntő)
20:00 MEAFC-Miskolc – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I alsóház)

Április 17., szombat
16:00 MÁV Előre Bericap – DEAC (férfi Extraliga kvalifikáció)
18:30 Gödöllői RC – TFSE (női NB I döntő)

Április 18., vasárnap
16:30 Szolnoki RK – MEAFC-Miskolc (férfi NB I alsóház)
17:30 Dunaújvárosi KSE – Kistext (férfi Extraliga kvalifikáció)
18:30 MÁV Előre Bericap – Gödöllői RC (női NB I döntő)
19:00 Kecskeméti RC – Dág KSE (férfi Extraliga kvalifikáció)