Extraliga-hírmorzsák 9. rész

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A kupahétvégék után újra az Extraligáé a főszerep: a nőknél és a férfiaknál is a döntőbe jutás már a tét. Közben az alsóházban is megkezdődtek a küzdelmek. Heti összefoglalónk.

Férfi Extraliga:

Ahogy a Magyar Kupa elődöntőjében, úgy az Extraliga elődöntőjében is szembe került egymással a Magyar Kupát fantasztikus játékkal nyerő LV Sport Pénzügyőr és az MK-bronzérmes Vegyész RC Kazincbarcika csapata. Az alapszakaszgyőztes PSE kétszettes hátrányból a 29 pontig jutó Willian Reffatti vezetésével fordította meg a párharc első mérkőzését, így a három győzelemig tartó párharcban 1:0-ra a fővárosiak vezetnek. Mindkét csapat utánpótlása adott játékost a MEVZA-tornán szereplő U-17-es válogatottnak: a PSE-t Székely Péter Trevisz, míg a Vegyészt Cziczlavicz Dávid képviselte. 

A másik elődöntőben már két mérkőzésen vannak túl a felek: a párharc első mérkőzésén Kaposváron a FINO Kaposvár 3:2-re győzte le a MAFC-BME együttesét. A fővárosi visszavágóra műegyetemieknek jött ki jobban a lépés, így ezt a mérkőzést a MAFC nyerte 3:2-re, így 1:1-re áll a párharc. A következő mérkőzést március 25-én rendezik Kaposváron.

Két fordulót játszottak le az Extraliga kvalifikáló körben, amelyet az NB1-et nagy fölénnyel megnyerő KISTEXT vezet két győzelemmel. Ugyanannyi pontja van a Kecskeméti RC-nek is, akik könnyedén győzték le a MÁV-Előre Bericap csapatát hazai pályán. Kecskeméten fogadták a DKSE együttesét is: az Extraliga alapszakaszában vitézkedő két csapat közül ismét a kecskemétiek bizonyultak jobbnak. A dunaújvárosiak első mérkőzésükön a Dág KSE csapatát győzték le, így ott vannak a harmadik még Extraliga-tagságot érő helyen. A KISTEXT ellen vereséget szenvedő DEAC a Dág ellen javítani tudott, így jó előjelekkel készülhetnek a Kecskemét elleni mérkőzésre. Az Extraliga kvalifikáló kör következő fordulóját március 24-én rendezik.

Női Extraliga:

Lejátszották az első mérkőzéseket a női Extraliga elődöntőiben: a friss kupagyőztes FATUM-Nyíregyháza megőrizte a lendületét és 3:0-ra legyőzte hazai pályán a Vasas-Óbuda csapatát. A felek legközelebb március 25-én csapnak össze a Folyondár utcában. 

A Magyar Kupában ezüstérmet szerző Swietelsky Békéscsabai Röplabda SE a kupa bronzérmesét, az 1.MCM-Diamant Kaposvár csapatát fogadta a másik párharc első mérkőzésén. Míg az Extraliga utolsó fordulójában és a Magyar Kupa elődöntőjében is sima békéscsabai siker született, most azonban a kaposváriak nyújtottak extra teljesítményt és nyertek Békéscsabán 3:0-ra. Békéscsabán már alakul a jövő évi keret, hiszen több játékosával is szerződést hosszabbított a BRSE. A Kaposvárt pedig újabb három évig Szasa Nedeljkoviccsal irányítja majd.

Az Extraliga 5-8. helyért vívott rájátszásban az UTE a DVTK-val csap össze: a párharc első mérkőzésén a fővárosi lila-fehérek 3:0 győztek a miskolciak ellen. Folytatás Miskolcon március 24-én. A másik párharcban a Szent Benedek Röplabda Akadémia idegenben tudott győzni az MTK ellen 3:1-re egy küzdelmes mérkőzésen. A párharc második mérkőzését szintén március 24-én rendezik, Balatonfüreden.