Extraliga-hírmorzsák 8. rész

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Véget ért az Extraliga alapszakasza a férfiak számára, a nőknél pedig már csak egy hely kiadó a legjobb négy között. Heti összefoglalónk.

Férfi Extraliga:

Győzelemmel, így pedig hibátlanul zárta az Extraliga alapszakaszát az LV Sport Pénzügyőr csapata. A FINO Kaposvár ellen idegenben játszottak egy végletekig szoros és izgalmas mérkőzést, melyet végül 3:2-re nyert meg a PSE. A rájátszásban a negyedik helyre befutó Vegyész lesz az ellenfelük.

Már korábban biztosította helyét a legjobb négy között a FINO Kaposvár, így a Pénzügyőr elleni mérkőzésnek nem volt különösebb tétje, ennek ellenére nagyon látványos mérkőzést játszottak a felek. Viszont sikerült győzelemmel zárniuk az alapszakaszt: a DKSE ellen hazai pályán arattak könnyed győzelmet. Bár kikaptak Kecskeméten a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján, a 2:3-as vereség a FINO továbbjutását jelentette, így ők küzdhetnek a Pénzügyőrrel a sorozat döntőjében.

Már korábban eldőlt, hogy a MAFC-BME harmadik helyen zárja az alapszakaszt, így a FINO ellen várhatja a folytatást, az első meccset a Kaposvár otthonában játsszák majd a felek.

Huszáros hajrát vágott ki a Vegyész RC Kazincbarcika: utolsó három mérkőzését (melyeket hazai pályán játszhattak) könnyedén hozta a Vegyész, így az utolsó, Kecskemét elleni sikerével eldőlt, hogy ők végeznek a negyedik helyen, és a Pénzügyőr ellen folytathatják a felsőházi rájátszásban. A rájátszás kezdete előtt még a Magyar Kupában egy bronzmérkőzés vár a Vegyész csapatára: a Kecskemét-FINO mérkőzése vesztesével játszanak majd március 7-én.

Nem tudta megragadni az esélyét a Kecskemét RC, a Vegyész hazai pályán sokkal összeszedettebben és hatékonyabban röplabdázott, így 3:0-ra legyőzték a Kecskemétet. Ezzel pedig eldőlt, hogy a kecskemétiek az alsóházba szorulnak. Apró szépségtapasz, hogy az alapszakasz utolsó mérkőzésen 3:0-ra legyőzték a DEAC együttesét. A FINO elleni kupaelődöntőben nagyot harcolt a Kecskemét, de az első két szettet elveszítette, így a bronzéremért küzdhetnek. A meccset végül 3:2-re a Kecskemét nyerte.

Az alapszakasz végére elfáradt a DKSE, a Kaposvár elleni zárómeccsen is nagyot küzdöttek a dunaújvárosiak, ám a kiélezett helyzetekben a hazai pályán játszó somogyiak örülhettek.  

A DEAC szeretett volna meglepetést okozni a Kecskemét elleni mérkőzésen, ám a hazaikon nem találtak fogást, így sima, 3:0-ás kecskeméti sikerrel zárult a találkozó, így a debreceniek készülhetnek az alsóházi rájátszásra.

Női Extraliga:

A FATUM-Nyíregyháza jutott először a legjobb négy közé, nagyon magabiztosan, mindhárom meccsét 3:0-ra nyerve jutottak a következő körbe a nyíregyházi lányok.

Szintén három mérkőzésre volt szüksége a Swietelsky Békéscsabai Röplabda SE-nek az SZBRA ellen: egy balatonfüredi és egy hazai 3:1-es siker követte a hazai 3:0-t, így a BRSE is a négy között van már.

Mozgalmas napokon van túl az 1.MCM-Diamant Kaposvár: előbb az Alba Blaj ellen játszottak Challenge Kupa mérkőzést, amelyet 3:0-ra veszítettek el a kaposváriak. A hétvégi, MTK ellen a fővárosiak az első szettben meglepték a Kaposvárt, ám többre nem futotta erejükből, így már csak egy győzelemre van a továbbjutástól a Kaposvár. Folytatás március 7-én Kaposvárott. A Challenge Kupában nagyot küzdött a Kaposvár, ám kihagyásaikat az esélyesebb Alba Blaj megbüntette, és 3:1-re megnyerte a találkozót és jutott be a sorozat döntőjébe.

Eldőlt a  Vasas-Óbuda és az UTE párharca is: a piros-kékek óriási küzdelemben, kétszer is vesztett állásról nyertek 3:2-re, végül a harmadik mérkőzésen már a Vasas dominált, és nem ültek úgy az UTE támadásai, mint a korábbi meccseken, így a Vasas 3:1-re győzött és a FATUM ellen folytathatják a legjobb négy között.

Az első két mérkőzésen sok energiát elhasznált az UTE Horváth András vezetőedző szerint ez hiányzott a Vasas elleni harmadik mérkőzésen. A párharc tapasztalatait igyekeznek azonban felhasználni, hogy sikeresen szerepelhessenek a Magyar Kupa négyes döntőjében. 

Egy szett erejéig meglepte az MTK a Kaposvárt a párharc második mérkőzésén, azonban a győznie most sem sikerült. A párharc vasárnap folytatódik.

Győzni nem tudott, ám szettet tudott rabolni esélyesebb ellenfelétől Szent Benedek Röplabda Akadémia. A BRSE elleni párt során egyre inkább összeállt a balatonfürediek játéka, Kormos Mihály vezetőedző szerint jó helyzetből várják a rájátszást az 5-8. helyért. 

A DVTK nem tudta megszorongatni esélyesebb ellenfelét a negyeddöntőben, így ők is az alsóházi rájátszásban lesznek érdekeltek.