Remek mérkőzéssel búcsúzott a Diamant a Challenge Kupától

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A női Challenge Kupa elődöntőjének visszavágóján az 1. MCM-Diamant Kaposvár a román Alba Blaj csapatát fogadta. A marosvásárhelyi sima vereség után a visszavágón remekül kezdett a magyar csapat, meg is nyerte az első játszmát, s bár a vendégek egyenlítettek, a harmadikban megint volt esély a vezetés megszerzésére, de 25:25 után a románok szereztek két pontot. Ezzel pedig eldőlt a továbbjutás. A negyedik játszmában mindkét edző lehetőséget adott a cserejátékosoknak, így a Blajban pályára lépett a magyar válogatott feladója, Bleicher Réka is.

 

Női Challenge Kupa elődöntő, visszavágó:
1. MCM-Diamant Kaposvár – CSM Volei Alba Blaj 1:3 (23, –18, –25, –21)
Kaposvár. V: Niklová (szlovák), Brlas (horvát).
DIAMANT: Szűcs K. 5, Bodovics 7, Helics 12, Kliszura 18, Kharchenko 18, Király-Tálas 4. Csere: Szpin, Hegyi (liberók), Kump, Matics 5, Kalmár, Szedmák 1. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
ALBA BLAJ: Cselics 12, Malkova 1, Antonijevics 2, Milenkovics 15, Alekszics 7, Baciu 24. Csere: Popovics 2, Szpaszenics (liberók), Kocsics 3, Scott 5, Rus, Bleicher 2. Vezetőedző: Darko Zakocs.

Álomszerűen kezdte a találkozót a házigazda, mely 4:0-ra elhúzott, így időt kellett kérnie a vendégek szakvezetőjének, de ez sem szegte a somogyi lányok kedvét, akik óriási tűzzel játszottak. Szigorított védekezésén a román alakulat, mely 12:12-nél utolérte riválisát, sőt a vezetést is átvette. Ám ezután ismét fordult a kocka, Olena Kharchenko vezetésével fordítottak a magyarok és ha egy-ként ponttal is, de vezettek. A hajrához is kart karba öltve érkezett a két gárda, a végét azonban Kliszuráék bírták jobban, így bezsebelték első részsikerüket (25:23).

Már ez is óriási fegyverténynek számított, ám ennyivel nem elégedtek meg a Diamant röplabdázói, ugyanis ezt az etapot is hatalmas elánnal kezdték és hamar négypontos fórt építettek ki. Innentől azonban ritmust váltottak a balázsfalvaiak: sokkal pontosabban és erősebben nyitottak, valamint a védekezésük is jelentősen feljavult. Nedeljkovics mester kikérte mindkét idejét, ám ez sem zavarta meg a vendégeket. Az MCM becsületére legyen mondva egy pillanatig sem adta fel a küzdelmet, foggal, körömmel harcolt, de nem tudta ledolgozni a hátrányát. A játékrész krónikájához tartozik, hogy a Blaj liberóját, Popovicsot sérülés miatt le kellett cserélni, a helyét Szpaszenics vette át (18:25).

A harmadik játszma elejét is alaposan megnyomták a kaposváriak, de 7:2 után jött egy kisebb kihagyás, melyet azonnal kihasznált az Alba Blaj és eltüntette a hátrányát. Óriási csata zajlott a pályán, hiszen míg a Diamant azért hajtott, hogy maradjon esélye a fináléra, addig riválisa egy esetleges újabb részgyőzelemmel eldönthette volna a párharc sorsát. Az etap hajrájára 21:21-el fordult rá a két gárda, mindkét fél szettlabdához jutott, s a románok a másodikat értékesítették is és ezzel eldőlt, hogy ők jutnak a Challenge-kupa döntőjébe (25:27).

A negyedik, s mint utóbb kiderült utolsó, játszmában is becsülettel helyt álltak a Kliszuráék, akik mindent megtettek azért, hogy elérjék a rövidítést, ám ez sajnos nem jött össze. Így a románok kettős győzelemmel zárták le a párharcot (21:25).

Edzői értékelés
Szasa Nedeljkovics:
– Fegyelmezetten, összeszedetten kezdtük a mérkőzést, és az első szett megnyerése után a második játszma is eleinte jól alakult. Ha visszaesett a figyelmünk, büntetett az ellenfél. Örülök neki, hogy a kaposvári csapattal eljutottunk egy európai kupa-sorozat legjobb négy együttese közé, azt hiszem, ez a magyar röplabda számra is nagy dolog.
Továbbjutott az Alba Blaj kettős győzelemmel.

(hunvolley/sonline; Fotók: Muzslay Péter)

 

HETI PROGRAM:
Március 3., szerda
19:00 Kecskeméti RC – Fino Kaposvár (férfi Magyar Kupa elődöntő, visszavágó); Tv: hunvolley.tv

Március 5., péntek
19:30 MEAFC-Miskolc – Dág KSE (férfi NB I)

Március 6., szombat
15:00 DSZC-Eötvös DSE Derecske – TFSE (női NB I)
17:00 Gödöllői RC – Budaörsi DSE (női NB I)
19:00 MÁV Előre Bericap – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)

Március 7., vasárnap
16:00 Vegyész RC Kazincbarcika – Kecskemét (férfi Magyar Kupa bronzmérkőzés; Ludovika Aréna); Tv: m4sport.hu
16:00 1. MCM Diamant Kaposvár – MTK Budapest (női Extraliga negyeddöntő, 3. mérkőzés); Tv: kapos.hu
17:00 MÁV Előre Bericap – TFSE (női NB I)
19:00 LV Sport Pénzügyőr SE – Fino Kaposvár (férfi Magyar Kupa döntő; Ludovika Aréna); Tv: M4 Sport