Extraliga-hírmorzsák 2. rész

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A téli szünet után újraindultak a bajnokságok, folytatódtak a Magyar Kupa küzdelmei is. Összefoglalónk az elmúlt hét eseményeiről.

Férfi Extraliga:

Győzelemmel kezdte a 2021-es esztendőt a dobogó legfelső fokán álló Pénzügyőr SE csapata. A fővárosiak a Dunaferr SE együttesét fogadták és győzték le 3:1 arányban. A csapat őrzi veretlenségét, hetedik mérkőzésén a hetedik győzelmét aratta.

Jól muzsikál 2021-ben a Vegyész RC Kazincbarcika: győztes felkészülési meccsel (3:1 a DEAC ellen) hangolt a Kistext elleni Magyar Kupa visszavágóra, amelyet 3:0 arányban nyert meg a Vegyész, így bejutott a legjobb négy közé, ahol a Pénzügyőr lesz az ellenfele.

Szintén a Magyar Kupában volt érdekelt a Fino Kaposvár is, Székesfehérváron a MÁV Előre-BERICAP otthonában léptek pályára a negyeddöntő első mérkőzésén, amelyet magabiztos játékkal nyertek 3:0-ra. A hétvégén újabb mérkőzés várt a somogyiakra, ezúttal Debrecenben a DEAC ellen, akik derekasan küzdve megnehezítették az esélyesebb Kaposvár dolgát, akik végül 3:1-re diadalmaskodtak.

Nem igazán találja a ritmust a Dunaújváros: a Pénzügyőrt egy szett erejéig sikerült meglepni, és rosszul kezdték a Kecskemét elleni bajnokit is. Innen végül felállt a dunaújvárosi csapat, de a döntő szettben ismét a kecskemétiek játszottak pontosabban és nyerték meg a találkozót. A meccsen pályára lépett a Dunaújváros új feladója, a török Hüseyin Batuhan Duman is.

A Kecskemét ezzel a mérkőzéssel megszerezte első győzelmét az évben, köszönhetően többek között az új kubai légiós, Yusniakel Argilagos Sogo kilenc pontjának.

Női Extraliga:

Közös edzést tartott a tabella első két helyezettje, a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE és a FATUM-Nyíregyháza Békéscsabán, majd edzőmérkőzést is játszottak a felek, melyet nagy csatában a házigazdák nyertek 3:2-re. Mindkét vezetőedző elégedett volt a közös gyakorlással, hiszen sikerült több játékelemet is csiszolni. Korábban felmerült, hogy a BRSE lemondja a CEV Kupa szereplést, de a sikeres egyeztetésnek köszönhetően vállalja a csapat a monzai túrát: január 26-án a helyi Saugella Monza lesz az ellenfelük a CEV Kupa nyolcaddöntőjében. A sikeres szerepléshez bővíteni kellett a keretet: klasszis átlóval, az európai kupaporondon komoly tapasztalattal rendelkező ukrán-azeri Katerina Zhidkovával erősítettek.

A múlt héten dőlt el, hogy az 1.MCM-Diamant Kaposvár együttese oda-visszavágós rendszerben játssza a Challenge Kupa elődöntőjét az C.S.M. Volei Alba Blaj csapata ellen. Február 24-én Marosvásárhelyen találkozik először a két csapat, míg a kaposvári visszavágót március 3-án rendezik.

A női Extraligában eddig egy mérkőzést játszottak 2021-ben : a Vasas-Óbuda megszenvedett a győzelemért az MTK ellen, ha nehezen is, de 3:0-ra győzött a piros-kék együttes, amelyben pályára léptek az új igazolások is: Giota és Caliskan is 6-6 ponttal járult hozzá a győzelemhez. Hétvégén újabb mérkőzés vár a Vasasra, ezúttal az UTE otthonába látogatnak szombaton.

A Magyar Kupában nyolcaddöntős párharcot vívott az UTE és a TFSE: mindkét mérkőzést az extraligás UTE nyerte 3:0 arányban. A négy közé jutásért az MTK lesz az ellenfél. 

Az UTE ellen játssza kedden első idei tétmérkőzését a Szent Benedek Röplabda Akadémia: az edzések mellett felkészülési meccset is játszottak. A Vasas volt a balatonfürediek ellenfele: a fővárosi együttes 3:1-re győzött, de nagyon elégedett volt Milodanovic Andrea az SZBRA vezetőedzője, aki szerint nagyot lépett előre csapata a november-decemberi szinthez képest.

Újabb görög játékos érkezett az Extraligába: a DVTK leigazolta Eleni Kountoura-t az AEK Athén csapatától. A feladó poszton bevethető játékosnak nem ismeretlen az ország, hiszen a 2016/17-es szezonban a Vasas-Óbuda csapatát erősítette.

Összeállította: Janzsó Miklós