Történelmi bravúr: elődöntős a Diamant a Challenge Kupában

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Történelmet írt az 1. MCM-Diamant Kaposvár miután a magyar csapatok közül elsőként jutott be a Challenge Kupa elődöntőjébe. A kaposvári lányok a szerdai Ostrava elleni siker után a csütörtöki negyeddöntőben a szlovák Nitrát győzték le 3:0-ra, s kerültek ezzel a sikerrel a legjobb négy közé a harmadik számú európai kupasorozatban.

 

Női Challenge Kupa-negyeddöntő:
1. MCM-Diamant Kaposvár – Nitra (szlovák) 3:0 (18, 19, 18)
Kaposvár. V: Jovanovics (szerb), Mateizer (román).
DIAMANT: Bodovics 10, Helics 17, Kliszura 18, Djurics 5, Király-Tálas 2, Matics 11. Csere: Szpin (liberó). Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
NITRA: Bodnarová 10, Oliveira 8, Petková 6, Bocskay 10, Dias Godoi 3, Ramajová 3. Csere: Spanková (liberó). Vezetőedző: Frantisek Bocskay.

Alaposan belekezdtek a vendégek és Bocskay kiváló ütéseivel és remek, női mérkőzésen csak ritkán látható, bivalyerős, felütéses szerváival négy ponttal elléptek. A kaposváriak azonban a kezdeti megilletődöttség után fokozatosan játékba lendültek és előbb ledolgozták hátrányukat, majd a vezetést is átvették. Főleg a szerb légióscsokor, Kliszura, Helics és Djurics volt elemében, de persze ehhez az is kellett, hogy Király-Tálas Zsuzsanna mesteri labdákkal szolgálta ki őket, Szpin Renáta pedig hangyaszorgalommal gyűjtötte be a sáncról levágódott labdákat. Matics és Bodovics pontos nyitásaival fokozatosan húzott el ellenfelétől a Diamant, mely mindössze 21 perc alatt behúzta az első szettet.

Remekül kezdte a második játszmát az MCM, de a biztos előny tudatában kiengedett, s ezt a Nyitra kihasználta és feljött egy pontra. Szasa Nedeljkovics, a somogyiak szabadkai mestere időt kért és rendezte a sorokat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen újfent Diamant-pillanatok következtek. Bocskay tartotta látótávolságon belül övéit, de a túl oldalon mindig akadt valaki, aki egy-egy extraponttal lendíteni tudott a csapat szekerén. A szakasz hajrájához közeledve aztán elfogytak a vendégek, az amúgy is kiválóan teljesítő Matics pedig igazi vezérré lépett elő. Ha kellett összeszedte a lecsorgó labdákat, de kiosztott jó néhány szép blokkot is és a támadásokból is vastagon kivette a részét. A felvonás végére pedig egy Kliszura-bomba tett pontot.

A harmadik, s mint utóbb kiderül, utolsó etapban is az történt a pályán, amit a KNRC akart. Sokat elmond arról, mennyire akarta a sikert a magyar csapat, hogy négypontos vezetésnél Szara Kliszura saját testi épségét sem kímélve próbált megmenteni egy messzire pattant labdát. A szerb klasszis akcióját a reklámtáblák bánták, de szerencsére neki nem esett baja. Ez az elszántság jellemezte végig Király-Tálasék produkcióját, s nemcsak ebben a játszmában és ezen a meccsen, hanem már az előzőn is. S ennek az alázatos, ellentmondást nem tűrő, taktikus játéknak meg is lett az eredménye, hiszen a Diamant első magyar csapatként bejutott a Challenge Kupa legjobb négy együttese közé.

Az utolsó pont után aztán előtörtek az érzelmek a lányokból, egymás nyakába ugrottak és önfeledten ünnepelték a továbbjutást, melyet a két meccs alapján teljesen megérdemeltek. Csak egyet sajnálhattak, hogy a lelkes szurkolóik nem lehettek ott a történelmi pillanatnál.

 

Edzői értékelés
Szasa Nedeljkovics: – Ebből a két napból kihoztuk a maximumot; a játékosaim úgy teljesítettek, ahogy azt vártam tőlük. Az Ostrava legyőzése után egy újabb erős csapattal találkoztunk, és megvalósítottuk az elképzeléseinket. Sajnáljuk, hogy nem örülhetünk együtt a szurkolóinkkal itt az Arénában. Nagy siker ez az egyesület, a város és a magyar röplabda számára is, külön köszönjük az odafigyelést és a támogatást Kaposvár önkormányzatának és Szita Károly polgármester úrnak.
Frantisek Bocskay: – Hiába kezdtünk jól, a Kaposvár ritmust tudott váltani. Látványos mérkőzésen szenvedtünk vereséget.

A kaposvári lányok ellenfele a fináléba kerülésért a Bleicher Rékát is a soraiban tudó román Alba Blaj lesz az előzetes tervek szerint februárt 24-én és március 3-án.

 

HETI PROGRAM:
December 10., csütörtök
18:00 Szent Benedek RA – MTK (női Extraliga); Tv: M4 Sport
20:30 MEAFC-Miskolc – Kecskemét (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés)

December 12., szombat
16:00 PTE-PEAC – MÁV Előre-Bericap (női NB I)

December 13., vasárnap
15:00 Vidux-Szeged – Szolnok (férfi NB I)
17:00 Kecskemét – MEAFC-Miskolc (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)
17:30 Vegyész RC Kazincbarcika – DEAC (férfi Extraliga); Tv: Sportstream
18:00 1. MCM-Diamant Kaposvár – UTE (női Extraliga)
18:00 Vasas Óbuda – MTK (női Extraliga); Tv: Sportstream
19:00 Swietelsky-BRSE – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: M4 Sport+