Női Extraliga: Nyíregyházán nyerte meg a Békéscsaba a rangadót

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Bár a házigazda Fatum Nyíregyháza szerzett vezetést, a békéscsabaiak előbb egyenlítettek, majd két szoros szettel a győzelmet is kiharcolták a forduló rangadóján. A női Extraliga másik szombati meccsén a Vasas simán nyert a DVTK ellen. A női NB I-ben Derecskén győzött a Gödöllő és átvette a vezetést a tabellán, míg a Budaörs Jászberényben szerezte meg második sikerét.

 

Női Extraliga:
Fatum Nyíregyháza – Swietelsky-BRSE 1:3 (19, –18, –27, –22)
Nyíregyháza, 500 néző. V: Jámbor, Árpás.
FATUM: Najdics 2, Radosová 21, Lászlop 2, Lacombe 14, Vaszileva 14, Ortiz 11. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók), Varga E. 6, G. Francesco., Fuchs. Vezetőedző: Németh Szabolcs.
BRSE: Glemboczki 17, Grudina 5, Koseková 3, Vander Weide 15, Pekárik 6, Drpa 17. Csere: Molcsányi (liberó), Bezsonova 1, Cicic 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Csabai ponttal indult útjára a két végső győzelemre is esélyes csapat idei első mérkőzése, majd hárommal is vezetett a BRSE. A csapatok a folytatásban felváltva szerezték a pontokat, a nagyszámú közönség szép labdameneteket láthatott, de akadtak mindkét oldalon technikai hibák is. A Nyíregyháza pontosabb fogadásának köszönhetően 11-nél utolérte a vendégeket, majd átvette a vezetést. Tóth Gábor vezetőedző kettős időkéréssel próbálta felrázni a csabai lányokat, miután megduplázta előnyét a szabolcsi gárda és végül meg is nyerte a nyitójátszmát (25:19).
Hazai ponttal kezdődött a második etap, amelyre a Békéscsaba pontgyárosa, Drpa válaszolt két gyors bombával. Hosszú labdamenetek következtek, amelyekből a Nyíregyháza jött ki jobban és 6-nál kiegyenlített, majd átvette a vezetést. Ezt a BRSE azonban nem hagyta szó nélkül: feljavult a csabai nyitásfogadás, a hazaiak hibákat vétettek és Drpa ismét előnyhöz juttatta csapatát. A folytatásban ment az adok-kapok mindkét oldalon, de ötre nőtt a vendégek előnye a hajrához közeledve. A hazaiaknál érkezett Varga és Genesis, becserélésükkel újra partiba került a Nyíregyháza. A szabolcsi lendületet Tóth Gábor időkéréssel törte meg, a pontra az i-t végül a csabaiak saját nevelésű fiatal játékosa, Glemboczki tette fel, aki a BRSE utolsó két pontját megszerezve (18:25).
A csapatok a harmadik etap elején felváltva szerezték a pontokat és egymás hibáiból éltek. A folytatásban továbbra is az adok-kapok jellemezte a meccs képét, mindkét együttes tudta, sorsdöntő lehet, hogy ki jut előnyhöz. Pekárik brillírozott: előbb támadásból volt eredményes, majd egyszemélyes falként osztott ki egy óriási blokkot, amelyet követően három ponttal lépett meg a BRSE. A Nyíregyháza időkérése után ismét felváltva szerezték a pontokat az együttesek, a Békéscsaba tartani és növelni tudta előnyét a végjátékhoz közeledve. Egy ugrás után Bezsonova a földön maradt és bal térdéhez kapott, és végül nem a saját lábán hagyta el a pályát. A játék folytatódott és a nyírségiek egyre zárkóztak. Egy időkérés után erőt vettek magukon a csabai lányok, de aztán zárkóztak a hazaiak. 22:24-ről is egyenlíteni tudtak. Öt játszmalabdát hárított a Nyíregyháza, majd Vander Weide juttatta előnyhöz csapatát, a maratoni hosszúságú szett végére pedig Drpa tett pontot (27:29).
Villámrajtot vett a BRSE a negyedik etap elején, de a folytatásban többet hibázott a vendégcsapat és kiegyenlített a Fatum, majd a csabai rövidzárlatot kihasználva átvette a vezetést. Öttel is vezetett a Nyíregyháza, de nem adta fel a Békéscsaba és kivárásra játszva kihasználta az ellenfél hibáit. Időt kért a házigazda, amely után növelték előnyüket. De aztán Glemboczki nyitásaira nem talált ellenszert a Nyíregyháza, a fiatal játékos két ászával és több kemény löketével megszerezte az előnyt csapatának. Szabolcsi időkérés után ismét lendületesen szállt be Varga, aki hozzásegítette csapatát az egyenlítéshez, majd két BRSE-hiba után már 22:20 volt a hazaiaknak. Ezt követően azonban már nem tudtak pontot szerezni (22:25), így a csabaiak 3:1-re nyerték a találkozót és visszavették a vezetést a tabellán.

Németh Szabolcs: – Gratulálok a Békéscsabának! Nagyon színvonalas meccsen kerekedett felül rajtunk az ellenfelünk. Nívós, közönségszórakoztató röplabdával állt elő a két csapat. Sok, ki nem kényszerített hibánk volt, ami picit a koncentráció hiányának betudható. Tudtuk, hogy nem nyerünk meg minden meccset a bajnokságban, ennek is eljött az ideje, hogy vereséget szenvedtünk. Ebből sokat kell tanulnunk, ki kell javítani a hibákat, hogy innentől újra győzelemmel hagyhassuk el a pályát.
Tóth Gábor: – Magas színvonalú röplabdát produkáltak a csapatok, elismerésem a hazai együttesnek, komoly küzdelemre kényszerítettek minket. Fegyelmezetten játszottunk, a második szettre pedig teljesen összeállt a játékunk, a legnehezebb pillanatokban pedig helyén volt a szívünk.

 

Vasas Óbuda – Diósgyőri VTK 3:0 (14, 11, 13)
Folyondár utca, 150 néző. V: Szabó P., Halász T.
VASAS: Nogueras 1, Török 9, Kalicsanyin 7, Popovic-Gamma 19, Takács D. 9, Ambrosio 2. Csere: Juhár, Mihály D. (liberók), Kiss G. 5, Fábián, Tettamanti 1, Strunjak 1. Vezetőedző: Jakub Głuszak.
DVTK: Sitku 2, Horton 3, Kiss E. 1, Beddingfield 4, Kovács E. 2, Szajkó 5. Csere: Dömsödi, Bertók (liberók), Kundrák 5, Egri 1, Mészáros. Vezetőedző: Toma Sándor.

A diósgyőriek sok hibával, a Hazaiak jó megoldásokkal kezdték az összecsapást, így hamar négypontos előnyt alakult ki. Két rontás után egalizáltak a vendégek, de három sorozatban szerzett pont után Toma Sándor, a vendégek szakvezetője kért időt. Egyre jobban játszott a Vasas, Török két ászt szervált, Toma cserékkel próbálta frissíteni csapatát, de ez is csak arra volt elég, hogy ne nőjön jelentősen tovább a különbség (25:14).
A második szettben villámrajtot vettek a hazaiak, Török alaposan megszerválta a miskolciakat, csak nyolcpontos előnynél forgott el a nyitóhelytől. Hamarosan Popovic-Gamma került oda, akinek felugrásos labdamenet-indításaival nem tudott mit kezdeni a vendégcsapat, labdamenet is ritkán alakult ki. Törököt Kiss Gréta váltotta, Noguerast Fábián Fanny, majd hamarosan Mihály Dorka és Tettamanti Virág is szerepet kapott a simán megnyert játszma hajrájában (25:11).
A harmadik etapban jó kezdést követően érthetetlenül leblokkoltak a hazaiak, s a DVTK a vezetést is átvette. Popovic-Gamma újabb kiváló nyitássorozatával fordítottak, horvát idegenlégiós ekkor már 18 pontnál tartott. A hajrá sem tartogatott különösebb izgalmakat, összességében simán, 13 ászt nyitva, 65 perc alatt szerezte meg idénybeli első bajnoki győzelmét a Vasas (25:13).

Jakub Gluszak: – Úgy alakult, ahogy terveztük, örülök, hogy megszereztük mindhárom pontot. Remekül nyitottunk, amivel nagy nyomás alá helyeztük a DVTK-t, így a blokkunk és a védekezésünk is fel tudott készülni az ellenfél támadásaira. A védekezés-visszatámadásban mutatott teljesítményünkkel különösen elégedett vagyok.

 

Női NB I:
DSZC-Eötvös DSE, Derecske – Gödöllői RC 0:3 (–11, –10, –13)
Derecske, 35 néző. V: Villás, Rácz.
Legtöbb pont: Vaida 12, ill. Kökény P. 13
Szombathy András: – Gratulálok a Gödöllőnek!
Szalay Attila: – Jól sikerül a felkészülésünk a mérkőzésre és ez megmutatkozott a játékunkon is. A lányok nagyon fegyelmezetten és lelkesen küzdöttek. A megbeszélt taktikát szinte hiba nélkül betartották. Nagyon büszke vagyok rájuk és gratulálok nekik!

Jászberény – Budaörs 0:3 (–14, –12, –7)
Jászberény, 70 néző. V: Sík, Szél.
Legtöbb pont: Faragó F. 6, ill. Sziládi 17
Deme Gábor: – Az ellenfél a legjobbját nyújtotta, szinte hiba nélkül játszották végig a mérkőzést. Gratulálok ehhez! Mi az elején próbáltuk tartani a lépést, de annyira agresszív és jó nyitásaik voltak, hogy egyszerűen nem tudtunk velük mit kezdeni. Faragó Fanni visszatérése segített, de Lagzi-Kovács Majára és Nagy Orsira egyáltalán nem számíthattam, majd aztán Csabai Szonja is megsérült a mérkőzésen, miután rálépett az ellenfél lábára, de nem szakadt el a szalagja, így remélhetőleg két napon belül rendbe jöhet. Akárhogy álltunk volna fel, ez a Budaörs, ezzel a játékkal az NB I-ben bárkit legyőzött volna.
Fésüs Irén: – Az egész mérkőzés folyamán az volt az érzésem, hogy a bajnokság kezdete óta most először tudtunk csapatként funkcionálni fejben, testben és lélekben egyaránt és kisegítettük egymást. A sérülésekből visszatérő játékosaink most már kezdenek a csapatba beilleszkedni.

 

VASÁRNAPI PROGRAM:
16:00 Dág – MÁV Előre-Bericap (férfi NB I – zárt kapuk mögött)
16:00 Széchenyi Győr – DEAC (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő)
18:00 MAFC-BME – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: Sportstream