Tájékoztató az utánpótlás versenykiírásokkal kapcsolatban

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A 2020/2021-es utánpótlás bajnokságok versenykiírását az Ifjúsági és Utánpótlás Bizottság javaslatai alapján terjesztette elő az MRSZ Szakmai Kollégiuma az Elnökség részére. Az IUB a korábbi évek és előző szezon tapasztalataiból, a „Back Office” rendszer által szolgáltatott statisztikai adatokból, a januárban megtartott utánpótlás fórumon elhangzott javaslatokból és a bizottságban dolgozó szakemberek szakmai tapasztalatából alakította ki javaslatait.

 

2017 óta folyamatosan emelkedik az igazolt sportolók száma, amit elsősorban az utánpótlásban tapasztalunk. A korosztályos bajnokságokban szereplő csapatok száma U13-tól U21-ig nagyságrendileg 150-ről több mint 450-re emelkedett. Erre a változásra a 2018/2019-es bajnokságban az osztályonkénti lebonyolítással reagáltunk. Ez a szisztéma megelégedést váltott ki az edző kollégákból és jól szolgálta a gyerekek fejlődését is. Az előttünk álló bajnokságban már mindkét nemben és minden korosztályban minimum két osztályban történik majd a versenyzés. Új elem a korábbi évekhez képest, hogy a sportszervezeteknek már a nevezéskor ki kell választani, hogy melyik osztályban kívánják versenyeztetni csapatukat. A végleges besorolást azonban az IUB hagyja jóvá, így előfordulhat, hogy nem a kívánt osztályban indulhat egy-egy csapat. Ennek több oka is lehet, pl. kevés vagy sok nevező, vagy egyéb szakmai indok. A célunk, hogy mindenki a számára legoptimálisabb körülmények között versenyezhessen.

A korosztályok meghatározásánál is változtattunk az eddigi gyakorlaton, hogy átláthatóbb legyen mindenki számára. A tapasztalataink alapján, amit az elmúlt 3 év statisztikái is alátámasztanak a legkevesebb játékos az U21-ben van. Itt több esetben 2-3 évvel fiatalabbak alkotják a csapatot, mint a korosztály felső határa. A korábbi években már kötött volt minden korcsoport alsó korhatára is, de lehetőség volt további 3 játékos szerepeltetésére, akik egy évvel fiatalabbak. A következő szezontól ez a szabály változik, a csapatok szempontjából pozitív irányba, hiszen „beengedtünk” még egy évfolyamot. Ez alól épp az U21 a kivétel, ahol már így is 5 év a különbség a legidősebb és legfiatalabb játékosok között. Az U19 és az U17 esetében 4 év, míg az U15 és U13 tekintetében 3 év korkülönbséggel szerepelhetnek a bajnokságban.

Az U21-es csapatok harmadik éve már az NB II-es felnőtt csapatokkal közös alapszakaszban szerepelnek, ami változatosabbá és az esetek jó részében magasabb színvonalúvá teszik a bajnokságot. A tavalyi szezontól már nyílt az U21-es bajnokság, így nem csak az első osztályban szereplő sportszervezetek indulhatnak ebben a korosztályban. Ennek is köszönhetően a következő szezonban közel 40 csapatra számítunk az NB II-vel közösen a női-, és mintegy 30-ra a férfi vonalon. Ez lehetőséget biztosít a 3-4 csoport kialakítására, ami jelentősen csökkenti az utazási távolságokat, ami gazdasági szempontból is előnyös. Szintén az U21-et érint egy olyan változtatás, amely remélhetően megoldja a junior csapatok kiállási gondjait az alapszakaszban. A leányoknál több évet megélt az a szabály, amely tiltotta az U17-be (OSB) való visszajátszást egy junior jegyzőkönyvben történő szereplés után. Ez a korlátozás a fiúk esetében az U15-re vonatkozott korábban. Ezeket egységesítve azt a szabályt vezetjük be mind a lányok mind a fiúk esetében, hogy az U21-es mérkőzéseken U17-es játékengedéllyel rendelkezők közül egyszerre legfeljebb négyen szerepelhetnek. Ezt követően természetesen játszhatnak továbbra is a saját korosztályukban, az OSB-ben.

Az U17-es és az U15-ös első- és másodosztályú küzdelmeket is egységesítettük és a résztvevő csapatok számát is leszűkítjük 12-12-re. Azt reméljük, hogy így magasabb színvonalú másodosztályú bajnokságban játszhatnak a csapatok, ahonnan akár év közben feljuthatnak az első osztályba. A szűkítéssel az is együtt jár, hogy egy sportszervezet csak egy csapattal indulhat az első osztályban. Ugyanakkor a másodosztályból felverekedheti magát a legjobbak közé, ha odavaló, és még a döntőbe is bejuthat. A harmadosztályú küzdelmeket főként regionális alapon kívánjuk lebonyolítani, de ez függ a csapatok földrajzi elhelyezkedésétől.

Az U13 esetében arra volt igény az utánpótlás fórumon, hogy minél inkább tervezhető legyen, hogy előre lehessen tudni, kinek kell rendezni, hová kell utazni stb. Ennek szellemében döntöttünk a 16 csapatos elsőosztály és 24 csapatos másodosztály mellett. A bajnokságot főként 4 csapatos tornákkal fogjuk lebonyolítani, így egy pályán is megrendezhető lesz a torna. Az alapelvek nem változtak: az alapszakaszban ranglista pontokat gyűjtenek a csapatok és a legjobb 12 jut be a döntőbe. A másodosztályban 8 csapatos döntőt tervezünk.

Az U11 Országos Szupermini Bajnokság a tavalyihoz hasonló módon folytatódik. Ezúton is szeretnénk kiemelni, hogy nagyon fontos ebben a korosztályban (is) a megfelelő képzés, az alaptechnikák helyes elsajátítása, a sportolás iránti szeretet és igény kialakítása. Épp ezért nem tartjuk szükségesnek az összehasonlító versenyeztetést, hisz az nem feltétlen jelent reális visszaigazolást a valódi tudásról, így az eredményszámítást nem engedélyezzük ezeken a tornákon. Bízunk abban, hogy a sportágban dolgozó edző kollégák ebben a szellemben tanítják majd röplabdázni a jövő nagy reménységeit.

Az U10-es „Manókkal” is vannak terveink az egész éves versenyzési lehetőség kialakítása terén. Ezen dolgozunk most, és úgy gondolom, hogy a Vollé!2020- Röpsuli Program megoldással szolgálhat majd e tekintetben.