Rutinos horvát klasszis a Vasas Óbuda csapatában!

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A horvát Sanja Popović-Gamma személyében rutinos, európai mércével mérve is klasszisjátékost szerződtetett a Vasas Óbuda női röplabdacsapata. A 36 éves horvát válogatott feladóátló eddigi pályafutása során megfordult a többi között az orosz, a török, az olasz és a lengyel élvonalban is, legutóbb pedig a román Alba Blaj (Balázsfalva) csapatában szerepelt, de játszott a Dél-Koreában is.

A rutinos röplabdázó nem származik sportos családból, a röplabda létezéséről igazándiból nem is tudott egészen addig, amíg egy barátnője le nem hívta edzésre egy kis helyi klubba, az OK Kastav együttesébe.

„Három év után a helyi nagycsapat, a ZOK Rijeka felfigyelt rám és leigazolt, ez pedig hatalmas lépés volt, mert egy igazán profi környezetbe kerültem. Napi két edzésünk volt, nagy lehetőség volt ott játszani” – emlékezett vissza a kezdetekre a feladóátló a Vasas honlapján. – Így utólag visszatekintve nagyon szerencsésen alakult a sorsom, mert ezt követően a Mladost Zagrebhez kerültem, ahol – két olaszországi szezonja között – lejárt edzeni minden idők egyik legjobb horvát játékosa, Natasa Osmokrovic. Példát mutatott a hozzáállásával, onnantól kezdve olyan játékossá szerettem volna válni, mint ő. Két hónappal később visszajött akkori klubja, az Asystel Novara edzőjével, Alessandro Chiappinivel, akinek tetszett a játékom. Így kerültem Olaszországba.”

A sztorinak magyar, illetve Vasas-kötődése is van, ugyanis ekkor éppen a zágrábiaknál edzett vendégként Filipovics Anita, akit Chiappini “csomagban” ugyancsak elvitt a Novarához. Olaszországban ezt követően négy csapatban összesen öt idényt húzott le, és a Serie A-t mind a mai napig a világ legerősebb pontvadászatának tartja. Popovic az olasz liga mellett még egyet, a lengyelt emelte ki (itt négy együttesben négy idényt töltött), amihez fogható hangulatot sehol máshol nem tapasztalt. Elmondása szerint az ottani szurkolók igazi fanatikusok, minden meccset közvetít a televízió, és a körítés, a szervezés is nagyon profi. Lengyelországba datálódik a legnagyobb klubsikere is: a 2012-2013-as idényben a Muszynianka Muszyna csapatával megnyert a CEV Kupát, a döntőben két 3-2-es mérkőzésen legyőzve a török Fenerbahce csapatát. Popović-Gamma 23, illetve 19 ponttal vette ki részét a sikerből.

“Nagy győzelem volt az mind a klubnak, mind a lengyel röplabdázásnak, ráadásul én lettem a sorozat legértékesebb játékosa is, amire utólag visszatekintve nagyon büszke vagyok. Az egy nagyon nehéz szezon volt” – jelentette ki Sanja, aki számára a horvát válogatott elért 2018-as Mediterrán Játékok-aranyérem is kiemelkedő sikernek számít, ugyanis három év szünetet követően akkor tért vissza a nemzeti csapatba, és egy fiatal átlagéletkorú együttessel sikerült diadalmaskodniuk.

A koronavírus-járvány miatt nem bánkódott, ugyanis nem az előző, Alba Blajnál töltött szezonja volt pályafutása legkedvesebb idénye, ráadásul a kijárási korlátozások miatt mindösszesen tíz napot kellett edzés nélkül töltenie.

„Hazatértem Rijekába és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több válogatott csapattársam is itt lakik, ráadásul a régi edzőnk, Igor Lovrinov – korábbi szövetségi kapitány – mindig szívesen látja egykori játékosait. Emellett otthon is van egy kis konditermem, és strandröplabdázni is nagyon szeretek, így bátran kijelenthetem, remek formában vagyok” – fogalmazott Popović-Gamma.

A visszavonulással kapcsolatos kérdésre nevetve azt válaszolta, hogy a legutóbbi idény közben megfordult a fejében, de a viccet félretéve komolyan még nem gondolkozott el rajta, ugyanis továbbra is élvezi a röplabdát. A családalapítás nyilvánvalóan már többször szóba került egykori kosárlabdázó férjével, de abban maradtak, játszik, amíg élvezi, és fel tudja venni a versenyt a fiatalokkal.

„Egészséges vagyok, jól érzem magam, a pályán sem érzem, hogy ne bírnám a tempót, így bátran vállaltam be a következő szezont is” – tette hozzá.

Budapestre szerződésével kapcsolatban elmondta, a várost és az országot nagyon szereti, többször is járt már itt, és már korábban is felmerült benne, hogy egyszer itt is szívesen kipróbálná magát, a liga színvonala ugyanakkor csak most jutott el arra a szintre, hogy ezt meg is tegye.

„Nagy hatással volt rám az előző szezonban egymás ellen vívott két Bajnokok Ligája-mérkőzés, egy jól felépített, szervezett klubot ismertem meg a Vasasban. Látszik, hogy az utóbbi időben sok pénzt és energiát fektettek a sportágba, ráadásul a szurkolók is jó hangulatot teremtettek, láthatóan értik a röplabdát. A két egymás elleni meccs elég volt, hogy megnyerjék a szívemet” – lelkendezett Sanja Popović-Gamma, aki a csapaton belüli szerepével kapcsolatban reményének adott hangot, hogy a horvát válogatotthoz hasonlóan itt is tud majd segíteni a fiataloknak akár olyan dolgokban is, amit az edző egy adott pillanatban nem vesz észre.

„Sanja Gamma személyében a lengyel bajnokság egykori legjobb átlóját sikerült szerződtetnünk, aki a világ legerősebb bajnokságaiban edződött. Rendkívül tapasztalt röplabdázóról van szó, nagyon szerettünk volna egy ilyen típusú játékost szerződtetni. Nagyon örülök, hogy úgy döntött, a Vasas-család tagjává válik, biztos vagyok abban, hogy nemcsak a mi csapatunk, de az egész magyar bajnokság legnagyobb sztárja lesz. Jelenléte fontos támasz lesz majd csapattársainak is, biztos vagyok abban, hogy igyekezni fog minden tudását átadni a többieknek. Szurkolóink remek hozzáállásra és alázatos játékra számíthatnak tőle” – mondta a vezetőedző, Jakub Głuszak a Vasas Óbuda legújabb játékosáról.

NÉVJEGY
Név:
Sanja Popović-Gamma
Születési hely, idő: Rijeka, 1984.05.31.
Állampolgárság: horvát
Poszt: feladóátló
Magasság: 191 cm
Súly: 80 kg

Eddigi klubjai: OK Kastav (horvát, -1999), ZOK Rijeka (horvát, 1999-2004), HAOK Mladost Zagreb (horvát, 2004-2006), Asystel Novara (olasz, 2006-2008), Pallavolo Chieri (olasz, 2008-2009), Besiktas (török, 2009-2010), Despar Perugia (olasz, 2010-2011), GS Caltex Kixx (dél-koreai, 2010-2011), VK Prostejov (cseh, 2011-2012), Polski Cukier Muszynianka Muszyna (lengyel, 2012-2013), Dinamo Moszkva (orosz, 2013-2014), Grot Budowlani Lódz (lengyel, 2014-2015), Leningradka Szentpétervár (2015), MKS Dabrówa Górnicza (lengyel, 2016), Neruda Bolzano (olasz, 2016-2017), Samsun Anakent (török, 2017-2018), Chemik Police (lengyel, 2018-2019), CSM Volei Alba Blaj (román, 2019-2020), Vasas Óbuda (2020-)

Legnagyobb sikerei: Bajnokok Ligája bronzérmes (2008), CEV Kupa-győztes (2013), horvát bajnok (2000, 2005, 2006), Horvát Kupa-győztes (2000, 2001, 2005), cseh bajnok (2012), Cseh Kupa-győztes (2012), Orosz Kupa-győztes (2014), Lengyel Kupa-győztes (2018), olasz Ligakupa-győztes (2006), orosz bajnoki ezüstérmes (2014), olasz bajnoki bronzérmes (2007),

A válogatottal: Eb-5. (2013), vb-13. (2014), Mediterrán Játékok-győztes (2018), Európa-liga-ezüstérmes (2019)