Pádár Krisztián Japánba igazolt 

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A misimai székhelyű Toray Arrows együttesében folytatja pályafutását a 2020/2021-es szezonban a magyar válogatott feladó-átlója, Pádár Krisztián. A 23 éves játékos közösségi oldalán jelentette be döntését, megjegyezve, hogy a Távol-Keleten már Kínában és Dél-Koreában is nyert trófeákat. Pádár Krisztián legutóbb az orosz Fakel Novij Urengoj csapatát erősítette, amellyel a koronavírus-járvány miatt nem tudta befejezni a szezont, pedig a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is versenyben volt még a klub az aranyéremért. Interjú. 

Miért döntöttél a 2017-es japán bajnok mellett?

Az első opció az volt, hogy maradok az orosz csapatomnál, de menet közben kiderült, hogy másik posztra kellett nekik egy külföldi játékos, de ezt korrekt módon, időben kommunikálták felém, így volt idő új megoldás után nézni.

Alapembere voltál a BL-főtáblás orosz együttesnek, hogy láttad az elmúlt évadot?

Az egyetlen játékos voltam, aki minden egyes mérkőzésen pályára lépett, sérülés vagy egyéb okok miatt mindenki más kihagyott egy vagy több meccset. A sok utazás, a heti hatezer kilométernyi repülés biztosan nem fog hiányozni. Az elmúlt évad lényegében arról szólt, hogy meccset játszottunk és repültünk. Sajnálom, hogy a járványveszély miatt idő előtt félbeszakadtak a bajnoki küzdelmek, és a Bajnokok Ligája sem fejeződhetett be.

Korábban játszottál Dél-Koreában és Kínában is. Felkészültél arra, hogy ismét jönnek az embert próbáló, monoton tréningek?

Volt már japán ajánlatom, de tavaly a BL-szereplés miatt döntöttem az oroszok mellett. Most viszont realizálódott ez a lehetőség és, ha már így alakult, a kínai és a koreai bajnoki cím mellé szeretném majd odatenni a japánt is. Az új csapatom ellen korábban a koreai klubommal már játszottam, illetve kommunikáltunk egymással, és kedvező jelzéseket kaptam róluk Koreából is. A japánok egy külföldi játékosnál nem csak a tudást, a teljesítményt nézik, hanem azt is, hogy az illető hogy illeszkedik be a közösségbe, a helyi kultúrába. El kell fogadni, hogy ott más a rendszer, más a kultúra és ehhez alkalmazkodni kell. Erre sok nagy név nem hajlandó a röplabdasportban.

Új csapatod az idén az ötödik helyen állt hazája bajnokságában. A japán bajnoki cím elhódítása mennyire tűnik nehéznek?

Nem gondolnám, hogy a koreainál nehezebb lenne. Persze, sok mindennek össze kell jönnie, de minden esély adott rá. Az első hét csapatból bárki bajnok lehet.

17 évesen igazoltál külföldre, és még mindig csak 23 esztendős vagy. A következő hat évre mit kívánsz magadnak?

Olyan helyen szeretnék röplabdázni, ahol élvezem a játékot és ahol értékelik, hogy náluk, értük játszom. Ha ez a két szempont érvényesül, minden rendben lesz